Aankomende vrijdag is het weer zover: Pannenkoekendag. Een aantal jaar geleden namen Tefal en Koopmans het initiatief om een Nationale Pannenkoekendag in te stellen. Hun insteek hierbij is in de eerste plaats niet om heel Nederland die avond pannenkoeken te laten eten. Nee ze zetten juist in op het in contact brengen van (basisschool) kinderen met ouderen uit de buurt. Ieder school kan zich aanmelden voor deelname en krijgt een pakket van Tefal en Koopmans waar ze gelijk mee aan de slag kunnen. Hoe leuk is dat! Wil je precies weten hoe dat in zijn werk gaat? Lees dan de website, pannenkoekdag eens. Zelf nodigen wij regelmatig mijn opa en oma (88 en 83 jaar oud) uit om pannenkoeken te komen eten. Dit jaar moet ik werken, helaas voor opa en oma. Ik kan wel de bewoners op mijn werk verrassen met pannenkoeken. Het is echt al jaren geleden dat ik dat kon doen. Heb jij ook iemand die je vrijdag zou willen verrassen met pannenkoeken? Misschien een leuk idee om deze heerlijk frambozen pannenkoekentaart te maken.
Dit heb je nodig:
1 pak Koopmans eierpannenkoekmix
700 ml water
1/2 pot frambozenjam
200 ml slagroom
100 gram Mascarpone
1 zakje vanillesuiker
2 eetlepels poedersuiker
50 gram pure chocolade
50 gram slagroom
Verse frambozen
Bonbons en kleine chocolaadjes te versiering
En verder:
Koekenpan 20 cm doorsnee
Taartschaal
Zo ga je te werk:
Mix het water met de pannenkoekmix tot een egale pannenkoekmix.
Bak minimaal 20 pannenkoeken van de mix, laat ze volledig afkoelen.
Klop de slagroom met de mascarpone en de suiker stijf.
Verdeel de slagroom in 3 delen. Voeg aan 1 deel 50 gram frambozenjam toe en roer het goed door. Bewaar alle slagroom in de koelkast tot je de taart op gaat bouwen.
Leg de eerste pannenkoek op een bord of taartstandaard.
Zet de jam, de frambozenslagroom en 1 van de 2 delen gewone slagroom klaar.
Smeer een dunne laag frambozenjam op de eerste pannenkoek.
Leg er een tweede pannenkoek op.
Smeer deze in met een laag frambozenslagroom.
Leg de derde pannenkoek er op.
Smeer hier een laagje gewone slagroom op.
Herhaal dit tot alle pannenkoeken op zijn.
Smeer de pannenkoekenstapel aan de bovenkant en aan de zijkant in met het laatste deel van de slagroom.
Breng de laatste 50 gram slagroom aan de kook. Zet de hittebron uit.
Voeg de pure chocolade er aan toe en roer het door elkaar tot het een egale ganache is.
Laat het zo nodig nog iets afkoelen.
Schep met een theelepel kleine beetjes ganache op 1 cm van de rand van de pannenkoekentaart en duw het voorzichtig naar de rand van de taart zodat er druipers langs de taart lopen.
Zorg dat je ook de gehele bovenkant met een dunne laag ganache bedek.
Garneer de taart met de frambozen, bonbons en chocolaadjes naar eigen inzicht.
Lijkt me heel apart de pannenkoekentaart en lekker.
Ik maak hem niet , vulling lijkt me heerlijk , maar bakken ga ik ze wel op de dag .
t Is dat ik het hier las anders wist ik t niet denk ik.
groet van Hilda
Het is erg lekker inderdaad. Niet dat ik elke week zo’n taart zou lusten. Ik vind het er vooral heel gaaf uitzien. Daarom bewaren wij zo’n taart voor een feestelijk moment. Wij bakken bijna ieder jaar pannenkoeken maar slaan dit jaar een keer over. Ik moet (of mag) een dagje extra werken en mijn man die dag vrij genomen heeft en met de kinderen een dagje weggaat.
erg mooi, heb er zin in!
Maar voor hoeveel personen?(ik ga het met flensjes doen, bakt veel sneller dan pannekoeken 😉 )
Hoi Margit,
Wat leuk! Ik bak altijd dunne pannenkoeken 😉 Zo veel lekkerder dan dikke. Ik denk dat je er zo’n 15 – 20 puntjes uit snijd. Echt kleine puntjes /stukjes dus
heel erg bedankt!