Bakkriebels uit tips

Framblij, Fruitplukkas in Monster

Een leuk uitstapje met de kinderen? Dat is voor onze kinderen toch wel het plukken van fruit. Nog steeds hebben ze het over het aardbeien plukken bij Het aardbeienterras waar we vorig jaar naar toe zijn geweest. En willen ze heel graag dit najaar appels en peren gaan plukken. Nu die nog niet rijp zijn was ik op zoek naar iets anders. Na wat speurwerk vond ik op een uurtje rijden nog een plukkas namelijk ‘De Framblij . Deze vind je in Monster in het Westland. Door mijn werk in Vlaardingen heb ik altijd het gevoel dat het Westland dicht bij de Alblasserwaard ligt. Ik moet er echter altijd nog een uurtje voor rijden 😀 Maar leuk is het wel! De naam doet vermoeden dat je hier alleen frambozen kunt plukken maar dat is dus helemaal niet waar. In deze kas, pluk je naast frambozen ook aardbeien, rode bessen, perziken, pruimen en nog veel meer soorten fruit. Rosalie stond zich te verlekkeren op de druiven maar die zijn nog lang niet rijp 😉 Ze mocht er wel even bij op de foto en dat vond ze dan ook wel een goed idee. Want: ‘Druifjes lust ik heel graag, he mama?’

Je vind deze plukkas dus in Monster in het Westland. Om precies te zijn aan de Zwartendijk. Kom je in de buurt van de kas dan wordt met kleine bordjes van de ANWB aangegeven waar je heen moet. Toch was ik zo dom om nog verkeerd te rijden… Maar dat hoort er bij mij een beetje bij en nemen we maar op de koop toe. Eenmaal aangekomen verbaasde ik mij over de drukte die er was. Heel veel vaders en moeders, opa’s en oma’s met kinderen die deze weg naar deze kas weten te vinden. De kas is, nu het zomervakantie is 3x per week 2 uurtjes open. Buiten de zomervakantie is de kas op woensdagmiddag en zaterdagochtend open. Wil je zeker weten dat je niet voor niets ga, houd dan de Facebookpagina in de gaten.  Het is echt een enorm leuk uitstapje voor kinderen. Met name in de basisschoolleeftijd vinden ze dit leuk, denk ik zo. Het leuke aan deze kas vind ik dus dat er zo veel verschillende soorten fruit te zien en plukken zijn. Onze kinderen gaan het allerliefste voor frambozen en aardbeien.

Voor je naar binnen gaat neem je een plastic emmer met hengsel mee, die kan je mooi om je nek hangen. In de emmer kan je een kartonnen doosje zetten. In de kas worden dezelfde prijzen gehanteerd als in de supermarkt. Bijvoorbeeld €5,00 voor een grote doos aardbeien, €10,00 voor dezelfde doos met bramen of frambozen. En pluk je van alles was dan betaal je ook €10,00 voor een doos. Het grote verschil met de winkel is dat je het hier nog verser en dus lekkerder hebt.

Steven vond het eerst maar gek dat frambozen geplukt moeten worden en aardbeien geknipt. Maar toen hij zag dat de framboos er na het plukken hetzelfde uitzag als in de supermarkt vertrouwde hij er toch maar op dat mama het goed gelezen had 😉

De aardbeienplanten hangen op een mooie hoogte voor de kinderen. Steven kon ze prima zelf afknippen. Rosalie was eigenlijk nog net iets te kort maar kon laaghangende aardbeien ook al zelf knippen. Ook een goede oefening voor Steven zijn motoriek, zo’n bezoekje aan de Framblij.

Ook voor de andere planten geld dat de kinderen ze mooi zelf kunnen plukken. Soms moet je wat verder naar achteren lopen in het pad. Maar eigenlijk vind je overal wel mooie rijpe vruchten. En natuurlijk moet je ook even wegen wat je geplukt heb. Rosalie maakte er gelijk maar even gebruik van om te kijken of ze zelf nog op gewicht was 😉

In de kas wordt zo veel mogelijk biologisch gewerkt. Dat houd in dat er bijen rondvliegen en kwartels lopen ook vrij en blij rond. En dat betekend dat je her en der ook kwarteleitjes tegenkom.

In de kas en in de theeschenkerij kan je heerlijk uitrusten op meubilair dat mij herinnert aan de huizen van mijn opa’s en oma’s. Heerlijk nostalgisch dus. Dat sfeertje past ook heel goed bij de kas. Zodra je gepluk heb wat je wil betaal je contant je zelf geplukt fruit. Ook kan je bij de kassa comsumptiebonnen kopen. Voor 3 consumptiebonnen betaal je €5,00. Iedere bon kan je gebruiken voor één comsumptie. Dus een bon voor een kopje koffie, thee of frambozenlimonade en een bon voor een heerlijk frambozenmuffin of een frambozenijsje.

Na een bezoekje aan de kas en theeschenkerij moet je zeker niet gelijk weer weggaan. De ‘boomgaard’ met speeltoestellen en tuinmeubilair in een oase van rust waar je heerlijk kan zitten en tot rust kan komen. Als ik dichterbij zou wonen zou ik hier af en toe even naar toe vluchten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *