Heb jij weleens kruidnoten op die niet naar speculaas smaken? In mijn ogen zijn die twee onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar wacht maar tot je deze verrukkelijke extra grote anijskruidnoten gemaakt hebt! Voor mij zijn ze het bewijs dat kruidnoten met een ander smaakje ook heel lekker zijn.
Extra groot is extra lekker
Naar aanleiding van een supermarkt folder kocht ik dit jaar voor het eerst een zakje anijskruidnoten. De smaak daarvan viel mij een beetje tegen: te weinig een uitgesproken anijssmaak. En dus dacht ik: Laat ik zelf eens een poging wagen. Niet veel later kwamen er heerlijk knapperige extra grote anijskruidnoten uit de oven. Een slagje groter dan ik voor ogen had, maar verrukkelijk lekker! Heb jij nu liever een kleiner formaat? Dat is uiteraard ook mogelijk. Hou in dat geval de baktijd van deze gewone kruidnoten aan.
Wil je dit recept onthouden en een andere keer maken? Sla onderstaande foto op één van je Pinterest borden op zodat je het recept altijd makkelijk terug kunt vinden.
Anijs als smaakmaker
In plaats van speculaas kruiden gaat er door dit deeg gemalen anijszaad en heel anijszaad heen. Echt kruidnoten hebben een sterke speculaas smaak. Deze anijskruidnoten hebben een heerlijke rijke anijssmaak. Niet te, want als je teveel anijs toevoegd wordt het vies. Dan is de smaak zo overheersend dat het lijkt of je een hap zeep neemt ofzo.
Koemelkvrij
Om dit recept koemelkvrij te maken gebruik je een goede plantaardige roomboter vervanger. Tot voor kort gebruikte ik altijd VioBlock. Deze is echter niet bij ons op het dorp te koop. Daarom gebruik ik sindskort liever Blue Band met een gouden wikkel. Beide plantaardige boters zijn goede roomboter vervangers.
Extra grote anijskruidnoten
Ingrediënten
- 125 gram licht bruine basterd suiker
- 125 gram roomboter of een goede plantaardige vervanger
- 15 gram water
- 2 gram zout
- 250 gram Zeeuwse bloem
- 1,5 gram bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen anijszaad
- 1eetlepen anijszaad heel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de basterd suiker met de boter, het water, het zout en de anijs tot het volledig gemengd is.
- Voeg hier de bloem en bakpoeder aan toe en kneed het tot een samenhangend deeg.
- Gebruik een ijsbolletjes tang van 3cm voor het maken van de extra grote kruidnoten.
- Liever gewone kleine kruidnoten? Weeg dan bolletjes van ci. 3 gram af.
- Leg de kruidnoten op de bakplaat en bak ze in circa 20 minuten gaar.