Sinterklaas

Thema 9: Traditioneel sinterklaas snoepgoed ~ Dag 1: Kruidnootjes

De gezelligste periode van het jaar ligt weer voor ons. Buiten wordt het kouder en donkerder. Binnen maken we het gezelliger. We kunnen ons hart op halen aan het bakken voor diverse feestdagen. De eerste die we in december hebben komt al dicht bij. De voorpret is al een heel poosje bezig. Begin september lagen de kruidnoten in de schappen van o.a. de Kruidvat. Eind september lagen de speelgoedboeken van Intertoys en Lobbes op de deurmat. Sinds vorige week is Sint zelf weer in het land. Vergezeld van zijn trouwe hulpen trekt hij de komende weken Nederland rond. Gelukkig helpen papa’s en mama’s hem om cadeautjes te kopen, in te pakken en uit te delen. Onze zoon heeft er nog niet zo veel erg in en ik vind het eigenlijk wel prima zo. Hij krijgt een cadeautje op 5 december en verder schenk ik er niet te veel aandacht aan. Wat is wel met hem doe is snoepen. Hij is een grote fan van de chocolade centen en kruidnootjes waardeert hij ook heel erg. Mama vind het vooral leuk om het snoepgoed uit de winkel zelf te maken. Afgelopen tijd heb ik diverse dingen geprobeerd na te maken en deze week deel ik diverse recepten met jullie.

 
Uiteraard starten we met (misschien wel) de bekendste sinterklaaslekkernij:
DSC07572 met watermerk[1]

Kruidnootjes

 
Dit heb je nodig:
250 gram licht bruine basterd suiker
250 gram roomboter
35 gram water
5 gram zout
500 gram Zeeuwse bloem
3 gram bakpoeder
15 gram koek- en speculaaskruiden
 
En verder:
bakplaten bekleed met bakpapier
DSC07541 met watermerk[1]

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de basterd suiker met de roomboter, het water en het zout tot het volledig gemengd is.
Voeg hier de bloem, bakpoeder en speculaaskruiden aan toe en kneed het tot een samenhangend deeg.
Weeg stukjes van 3 gram deeg af en rol hier balletjes van.
Je kan ook rolletjes deeg maken van ongeveer 1 cm dik en dit in 1 cm dikke plakjes snijden.
Leg iedere kruidnoot op de bakplaat en bak ze in circa 12 minuten gaar.
DSC07531 met watermerk[1]

Tips:

Zeeuwse bloem is hetzelfde als patisseriebloem. Dit verkopen ze, voor zover ik weet bij de Lidl. Door deze bloem te gebruiken wordt de kruidnootjes net zo knapperig als die uit de winkel.
 
Je kunt de Zeeuws bloem ook vervangen door tarwe bloem. Dan zijn de kruidnootjes nog steeds lekker maar minder knapperig.
 
Proef het deeg en voeg naar smaak de kruiden toe. Er zijn veel verschillende soorten speculaaskruiden en ze hebben allemaal een andere smaakje. Ik gebruik altijd de koek- en speculaaskruiden van Santa Maria.
 
Maak het deeg een dag (of 2) eerder dan dat je het bakt. Hierdoor trekken de smaken in elkaar en is het resultaat lekkerder. Ga je het deeg na het rusten verwerken kneed dit dan nog even goed door. Als het deeg erg droog is maak je je handen vochtig/nat en kneed je het deeg nogmaals goed door.
 
Maak de kruidnootjes niet te groot. Door het toevoegen van de bakpoeder rijzen ze nog iets.
 
Houd de kruidnootjes goed in de gaten! In de laatste minuutjes verbranden ze makkelijk.
 
Probeer de kruidnootjes eens een paar dagen te bewaren. Je zal zien dat de smaak veranderd. Persoonlijk vind ik ze lekkerder na een dag of 3.
 
Hou jij ook zo van chocolade kruidnoten? Koop een bakje Dr. Oetker chocodip. Dip de kruidnootjes hier in en laat ze drogen op bakpapier.
DSC07557 met watermerk[1]
DSC07549 met watermerk[1]

Een gedachte over “Thema 9: Traditioneel sinterklaas snoepgoed ~ Dag 1: Kruidnootjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *