Review·Sinterklaas

Variëren met Speculaas Koekjespakket

Afgelopen weken ontstond er een ware run op het te leuke Speculaas koekjespakket van Koopmans. Heb jij hem al in huis? Ik zag hem langs komen op Instagram en snelde naar de winkel. Eerlijk gezegd ging het mij, in eerste instantie niet eens om de koekjes maar vooral om de leuke Sint en Piet uitstekers die hier bij zitten. Alleen plopte er in mijn hoofd, onderweg naar de winkel, het ene idee na het andere idee op. Want: hoe gaaf kan je met dit koekjespakket variëren?! En dus ging ik naar huis met niet één maar drie pakketten. Kan ik mijn variatie inspiratie mooi met jullie delen. Want man man… Wat is dit een leuke bakmix!

Wat een leuke uitstekers

In eerste instantie ging het mij echt alleen om de te leuke koekjes uitstekers die in het bakpakket zitten. Deze zijn gemaakt van stevig plastic en echt heel erg geschikt om te bewaren en heel veel keer te hergebruiken. Gooi deze dus echt niet weg! Naast dat je er koekjesdeeg mee uit kunt steken kan je ze bijvoorbeeld ook voor klei of kinetic sand gebruiken. Maar eerst gebruik je ze natuurlijk om de speculaas koekjesmix die er bij zit mee te bakken.

Een bakmix gebruiken

Ik ben één van de thuisbakkers die bijna nooit een kant en klare bakmixen gebruikt. Mede doordat ik goed weet wat de basis is van de meeste baksels en daar flink mee kan variëren. Soms maak ik echter een uitzondering. Voor maïsbrood bijvoorbeeld. En mijn snelle Zwitserse room maak ik ook altijd een mix. Soms lijkt het weleens of thuisbakkers zich een betere bakker voelen als ze geen kant en klare mixen gebruiken. Maar weet jij dat een bakker ook heel veel gebruik maakt van mixen? En dat er bakkers zijn die bijvoorbeeld nooit zelf hun biscuits bakken maar deze inkopen? En dat er bijna geen ene bakker meer is die zelf croissants, sausijzenbroodjes en dergelijk maakt?

Niet één maar vier pakketten

Terug naar het Speculaas koekjespakket. Liep ik daar dus, in de vierde supermarkt, te speuren naar het speculaas koekjespakket… Zoeken, zoeken en nog eens zoeken… Wat denk je? Eindelijk gevonden! Bovendien was er niet één pakket maar was er gewoon een heel schap vol pakketten. Wow… Kon ik mooi mijn leuke plannetje uitvoeren. Ik nam drie pakketten mee zodat ik heerlijk kon gaan variëren. De grootste grap is misschien nog wel dat ik er een week later achter kwam dat deze mix ook in onze eigen supermarkt te koop was. Toen nam ik dus nog maar een pak mee en stond de teller op vier.

De basis is hetzelfde

Her en der las ik op het www dat mensen die de koekjes al gebakken hebben de smaak een beetje flauw vonden. Daarom voegde ik een extra theelepel speculaaskruiden toe aan het deeg. Dit haalt de smaak net een beetje op. Natuurlijk deed ik dat pas nadat ik van het deeg geproefd had. Voor mij was het deeg inderdaad een beetje te flauw, maar met die extra kruiden zijn de koekjes heerlijk! Het deeg is trouwens vlug gemaakt en ook het uitsteken van de koekjes is een fluitje van een cent. Als je indruk wil maken zonder je druk te maken ren dan vooral vlug naar de winkel. Hopelijk hoef jij geen vier supermarkten af.

Variatie 1: Amandelspeculaasjes

Voor de meeste variaties die ik bedacht, geld dat je de koekjes eerst bakt en dat je er daarna iets mee doet. Er is echter één uitzondering en dat is de eerste: Amandelspeculaasjes. Om amandelspeculaasjes te maken heb je ook nog amandelschaafsel nodig. Dit breek je eventueel in wat kleinere stukjes en strooi je uit over een schoteltje. Dan steek je het deeg uit de vormpjes en maak je de achterkant van het deeg een klein beetje. Om het vervolgens in het amandelschaafsel te drukken. Je legt de koekjes met het amandelschaafsel naar beneden op de bakplaat. En bak ze zoals op de verpakking aangegeven is.

Variatie 2: Speculaasjes met chocolade en spikkels

Een ander heel lekker en leuk idee is om de achterkant van de koekjes na het bakken van een klein laagje chocolade te voorzien. Hiervoor smelt je je favoriete chocolade. Daar druk je de achterkant van de koekjes in. Vervolgens draai je de koekjes om en bestrooi je ze flink met spikkels. Kies voor vrolijke kleuren of passend bij de koekjes. Laat de koekjes met de chocolade naar boven liggen tot de chocolade uitgehard is.

Wil je dit artikel en deze variaties onthouden? Sla onderstaande afbeelding op Pinterest op zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden.

Variatie 3: Puzzel koekjes

Tijdens het uitsteken van de koekjes kreeg ik niet alle koekjes heel uit de vormpjes en dat bracht mij op het idee om er puzzelkoekjes van te maken. Ik maakte gebruik van de voorgedrukte lijntjes en sneed met een mesje de uitgestoken koekjes in stukjes. Na het bakken kan je de koekjes weer in elkaar puzzelen. Omdat de koekjes iets uitlopen tijdens het bakken passen de stukjes niet meer voor 100 procent in elkaar. Hou er tijdens het bakken rekening mee dat, door de kleinere stukken de baktijd iets korter is. Het ligt aan de grote van je stukken hoeveel korter dit is.

Variatie 4: Stroopkoekjes

Ik ben echt verzot op speculaasstroopkoeken! Gelukkig kan je die ook heel makkelijk zelf maken. Zeker met hulp van dit bakpakket. Het enige dat je extra moet doen is het koken van een stroop. Hiervoor breng je 50 gram karamelstroop met 25 gram witte basterd suiker en 20 gram boter al roerend aan de kook. Blijf roeren tot de suiker gesmolten is en haal het dan van de hittebron af. Laat deze stroop afkoelen tot kamertemperatuur. Als je de koekjes bakt moet je er rekening mee houden dat je even aantallen sinten en pieten uitsteekt. De helft van de koekjes bak je op z’n kop zodat ze, eenmaal gevuld netjes op elkaar passen. Na het bakken en afkoelen strijk je op de helft van de koekjes stroop, daarna druk je een tweede koekje erop en voila! Daar zijn je stroopkoekjes. Met 1 pak mix bak je 7 a 8 stroopkoekjes.

Variatie 5: Ganache koekjes

Het is niet alleen lekker om de koekjes te vullen met stroop. Ook ganache is een heel lekker in combinatie met speculaas. Zelf maakte ik een speculaasganache, omdat het ook al speculaasjes zijn springt deze combinatie er niet echt uit. Het is beter om een chocoladeganache te gebruiken. Heb je voorkeur voor wit? Gebruik dan 1 deel slagroom en 3 delen chocolade. Liever melkchocolade? Gebruik 1 deel slagroom en 2 delen melkchocolade. Voorkeur voor pure chocolade? Gebruik dan 1 deel slagroom en 1 deel pure chocolade. Om de ganache koemelkvrij te maken gebruik je Alpro Soya om op te kloppen. En uiteraard ook melkvrije chocolade. Je maakt ganache door de slagroom aan de kook te brengen, dan haal je het van de hittebron af. Vervolgens breek je de chocolade in stukjes en laat je die smelten in de hete room. Even doorroeren tot alles smolten is en dan af laten koelen. Net als bij de stroopkoekjes moet je ook voor de ganache koekjes even aantallen sinten en pieten bakken en bak je de helft van de sinten en pieten ondersteboven. Na het bakken bestrijk je de helft van de koekjes met ganache en druk je er een tweede koekje op. Met 1 pak mix bak je 7a8 ganache koekjes.

Variatie 6: Koekdoosjes

Misschien vind ik dit wel de leukste variatie die ik gemaakt hebt. Met deze mix is het namelijk ook onwijs leuk om je kinderen te verrassen met een snoepdoosje van koek. Het idee is dat je vijf koekjes per doosje uitsteekt. Twee van deze koekjes laat je gewoon zoals ze zijn. Bij de andere drie koekjes steek je, met hulp van een passende ronde uitsteker het midden uit de koekjes. De koekjes met een gat erin hebben een kortere baktijd dan aangegeven is op de verpakking. Check 3 minuten voor het eind van de baktijd of ze al gaar zijn. Nadat je de koekjes gebakken hebt en ze afgekoeld zijn kan je er een doosje van maken. Hiervoor smelt je een stukje chocolade in een boterhamzakje in heet water. Als de chocolade gesmolten is knip je er een heel klein puntje af. Leg een heel speculaasjes neer, pak een speculaasje met een gat erin, spuit wat chocolade op de achterkant en plak dit speculaasje op het eerste speculaasje en herhaal dit ook met de andere twee waar een gat in zitten. Laat de chocolade goed uitharden. Vul ze met kleine chocolade kruidnootjes, (het broodbeleg dat je nu overal ziet) schuddebuikjes of mini smarties. Daarna plak je de laatste Sint of Piet erop en voila! Jij hebt een super leuk schoencadeautje gemaakt voor de kinderen. Of een verrassing voor in de broodtrommel. Met 1 pak mix is het mogelijk om 3 koekdoosjes de maken.

Heb jij deze mix al?

Heb jij deze mix nog niet in huis gehaald? Doen hoor! Ik zeg het je nog maar een keer: Os het niet voor één van de onweerstaanbaar leuke ideeën van hierboven, dan moet je het zeker doen voor de te leuke uitstekers. En nee… Ik heb geen aandelen bij Koopmans maar ben wel erg enthousiast over dit product.

Welke recepten kun je nog gebruiken in combinatie met de uitstekers?

Heb je nu de koekjes gebakken en de uitstekers bewaard? Zonde om ze dan ongebruikt in de kast te laten leggen. Je kunt de uitstekers gebruiken voor bijvoorbeeld de vormvaste vanillekoekjes of vormvaste chocolade koekjes. Ook kan je er speculaasjes volgens dit recept mee bakken.

Nog meer leuke bijpassende uitstekers

Ben je op zoek naar een leuke uitbreiding voor deze uitstekers? Kijk dan eens op koekjesvorm.be. Zij hebben een leuk assortiment koekuitstekers die perfect bij de plaatjes van deze Sint en Piet passen. Zo ben ik fan van dit leuke paardenhoofd. Maar ook deze schoen, de stoomboot en dit cadeautje zijn super leuke uitstekers die hierbij passen. En viste jij nu overal achter het net en was de bakmix uitverkocht? Of lees je dit artikel als de bamixen uit het assortiment zijn? Koekjesvorm.be heeft zelfs een leuke Sint en Piet uitsteker in hun assortiment.

Ga jij aan de slag met dit artikel? Ik vind het super leuk als je het resultaat met mij deelt. Dit kan via PB op Facebook en Instagram. Deel je creatie met @bakkiebels.nl of #Bakkriebels dan zie ik het altijd langskomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *