chocolade·Overige

DIY ‘Hot Chocolate bombs maken’

Zomaar ineens was het daar… Keer op keer zag ik op Facebook Reels langs komen met hot chocolate bombs. Eerste zomaar één keer, toen nog een keer en zo breidde het zich als een olievlek over mijn tijdlijn uit. Helemaal ‘hot’ en ’the bomb’ zijn ze nu, die Hot Chocolate bombs… Super leuk om met de feestdagen bij familie en vrienden uit te delen, nu wel elkaar minder zullen ontmoeten. Of leuk om een schaal met verschillende smaken neer te zetten tijdens een vriendinnenavondje en iedereen zijn favoriete smaak uit te laten kiezen. Bij diverse winkels zie ik ze nu in het assortiment verschijnen. Maar weet je dat je ze ook zelf kan maken?

Het zelf maken van deze trend is super verslavend. Echt waar geloof mij maar! Het leuke begint al bij het kiezen van de chocolade. Mijn bombs zijn allemaal gemaakt met pure chocolade. In de supermarkten verkopen ze echter meer smaken smeltchocolade. Jumbo loopt, denk ik aan de top, met maar alle 5 de verschillende soorten chocolades. Naast melk, puur en wit, kan je daar ook kiezen uit Ruby en Gold. Ruby is de nieuwste chocolade en heeft een kenmerkende roze kleur. Gold is een chocolade met een karamelsmaak. In tegenstelling tot de Ruby vind ik die erg lekker.

Stel je eigen favoriet samen

Als je eenmaal de slag te pakken hebt en de één na de andere halve bol uit de vorm haalt begint het allerleukste: Het vullen van de ballen. Heb je bij de chocolades al wat te kiezen, bij de vulling wordt het nog moeilijker. Kies je er voor om de bol alleen met ‘hot chocolate mix’ en marshmallows te vullen of mag het een tikkeltje luxer? Zelf koos ik voor beide opties. Ik vulde bombs met speculoospasta, caramelblokjes en sprinkels. En bombs met pure pasta, marshmallows en sprinkels. Ook heb ik er een paar met hazelnootpasta, caramelblokjes en sprinkels gevuld. Persoonlijk vind ik de sprinkels het helemaal af maken.

Een aantal ideeën

Welke smaak zou jij je favoriete chocolademelk willen geven? Denk er eens even goed overna. Wat wil je proeven als je een beker warme chocolademelk drink? Om je alvast wat te inspireren zet ik, per chocolade een aantal smaakvariaties voor je op een rij.

Pure chocolade

Wat denk je van een bomb vol met pure chocladepasta en wat kokos?
Kies je liever voor hazelnootpasta en caramelblokjes?
Of ga jij voor fijn gehakte pure chocolade met een theelepel oploskoffie?

Melk chocolade

Ga jij voor een bomb gevuld met speculoospasta, wat speculaaskruiden en schuddebuikjes?
Heb je liever een smaakcombinatie van Caramel latte met marshmallows en caramelblokjes?
En wat denk je van advocaat in de bomb?

Witte chocolade

Kies je voor een bomb vol witte chocoladepasta met kaneel en marshmallow?
Misschien hou jij meer witte chocoladepasta met wat gevriesdroogde framboos?
Of wordt het simpelweg een zakje vanillesuiker met vanille mashmallows?

Gold chocolade

Wil jij een speculoos met caramel latte hot chocolate bomb?
Of heb je liever bebogeen met amaretto ganache?
En wat denk je van hazelnootpasta met kokos?

Ruby chocolade

Ga jij voor marshmallowfluff met gevriesdroogd rood fruit?
Durf jij het met salted caramel en caramelblokjes aan?
Of heb je liever een tropisch tintje met kokos en passievruchtvlees?

Hoe maak je deze boms nu precies?

Het belangrijkste dat je nodig hebt is een vorm voor halve bollen met een doorsnede van 5 cm. Soms kan je ook grotere, van 6 cm kopen. Het nadeel is echter dat deze niet in alle bekers passen.
Daarnaast heb je een smeltchocolade nodig. Smeltchocolade is namelijk specifiek gemaakt voor het zelf smelten en verwerken van de chocolade.
Met deze twee dingen kan het feest beginnen. Je smelt en tempereert de chocolade zoals op de verpakking aangegeven is.
Daarna vul je iedere holling van de vorm met een theelepel chocolade. Dit strijk, met de bolle kant van de lepel uit, zodat de hele holling bedekt is met een dun laagje chocolade.
Nu zet je de vorm in de koelkast zodat de chocolade hard wordt.
Dan is het tijd voor het tweede laagje chocolade. Dit doe je op dezelfde manier als de eerste laag.
Ook nu mag de vorm weer in de koelkast tot de chocolade uitgehard is.

Het afwerken van de halve bollen

Als de chocolade uitgehard is, verwijder je de halve bollen uit de vorm.
Nu maak je bij de helft van de bollen de randjes effen. Dit doe je zo kort op een heet mes, de waterkoker of ander heet metaal te houden. De chocolade smelt zo iets, waardoor de bomb straks goed kunnen sluiten. Deze netjes afgewerkte halve bollen zijn ook de bollen die je straks ga vullen. De andere halve bollen zijn de deksels en gebruik je pas op het laatst.

Het vullen van de bombs

Nu kan het vullen van de bombs beginnen.
Hiervoor vul je de afgewerkte halve bollen, eerst met een paar theelepels mix voor chocolademelk. Of hak zelf wat chocolade fijn en doe dit in de bombs.
Daarna vul je ze op met andere vullingen.
Kies je voor een vulling met bijvoorbeeld oploskoffie? Dan is de volgende stap.
Gebruik je een dikke pasta? Dan zorg je dat je daar een flinke theelepel van op de chocolademix schept.
Als laatste vul je de bomb met de marshmallows, het gedroogd fruit, sprinkels of andere smaakmakers.

Het afwerken van de bombs

Dan is het nu tijd geworden voor het sluiten van de bombs.
Ook hiervoor zorg je dat je het mes, de waterkoker of een ander metalen voorwerp flink heet is.
Druk één voor één de halve bollen erop. Voor je de volgende bol pakt, leg je deze helft snel en precies op een gevulde halve bol.
Nu kan je ook de buitenkant nog decoreren. Dit kan je doen door wat chocolade in een spuitzakje te doen en het te smelten in heet water.
Daarna gebruik je de vloeibare chocolade als ‘plaksel’ van je decoratie. Zelf koos is voor een chocolade drizzle en sprinkles.

Tip:

Wil je verschillende smaken maken? Dan is het handig om te zorgen dat je ze na het sluiten nog steeds uit elkaar kan houden.

Wil je deze DIY later maken? Sla onderstaande afbeelding dan op één van je Pinterest borden op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *