Kleine koekjes·Recepten

Churros

Het zelf maken van churros staat al heel lang op mijn lijstje met dingen die ik ooit wilde maken. Vorige jaar stond er een recept in de ‘Boodschappen’, het tijdschrift van de Em-Te. Zonder mij ergens in te verdiepen maakte ik het recept na. Alleen waren ze vergeten het belangrijkste te vermelden, namelijk dat het deeg voor churros een kookdeeg is en op dezelfde manier gemaakt wordt als een soezendeeg. Het resultaat waren vreselijke vieze vette churros. Zo vies, vet dat ik het deeg niet eens allemaal bakte maar een groot deel in de kliko gooide. Daarna ging ik mij inlezen hoe churros nu echt gemaakt wordt en kwam ik er al snel achter waar de knoop zat. Een jaar later deed ik, eindelijk een nieuwe poging. Deze keer lukte het een stuk beter! Zo veel beter dat ik hierbij mijn recept met jullie deel.

Dit heb je nodig:
125 ml melk
65 ml water
65 gram roomboter
15 gram kaneelsuiker
175 bloem
2 m eieren
Kaneelsuiker voor het doorrollen
Optioneel: Chocoladesaus

En verder:
Spuitzak met stervormig spuitmondje
keukenpapier
zonnebloemolie om te frituren
pan om te frituren
Voedselthermometer
Pan voor het deeg
Schaar

Zo ga je te werk:
Breek de eieren in een kommetje
Doe de olie in de frituurpan en verhit het tot 180 graden.
Doe de melk, het water, de roomboter en de suiker in een pan.
Verhit tot de roomboter gesmolten is en de melk tegen de kook aan is.
Zet de hittebron uit. Voeg in één keer de bloem toe.
Roer de bloem er goed door. Schakel de hittebron weer aan en verwarm het deeg ongeveer 3 minuten om de bloem te garen.
Doe het deeg in een beslagkom.
Voeg al mixend één ei toe. Mix tot het ei opgenomen is in het deeg.
Voeg daarna het tweede toe.
Doe het churrosdeeg in de spuitzak.
Spuit voorzichtig ongeveer 10 cm lange churrosbanen in de kokende olie. Knip het deeg steeds los als de churros lang genoeg is.
Keer de churros om als hij mooi bruin kleurt.
Bak ook de andere kant tot hij mooi bruin is.
Haal de churros uit de olie en laat het een paar minuten uitlekken op keukenpapier.
Rol de churros door de kaneelsuiker toe.
Verwarm de chocoladesaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *