Kleine koekjes·Recepten

Sprits met frambozencréme

Na het bakken van deze spritsjes vond ik ze een beetje smaakloos. Ik denk dat ik te zuinig was met het zout en wat meer suiker had ook wel gemogen. Maar eigenlijk kwam dat te weinig aan suiker wel mooi uit want ik was van plan deze spritsen wat op te waarderen. Met een toefje créme. Of is het nu toch glazuur… ik vind het lastig. Ik had een mooie roze kleur in mijn hoofd en besloot geen kleurstof maar frambozen te gebruiken. Dat was echt een goed idee! De smaak van de spritsen is echt helemaal opgehaald en nu zijn ze perfect op smaak.

Dit heb je nodig voor ongeveer 35 spritsen:
Voor het deeg:
250 gram roomboter op kamertemperatuur.
150 gram witte basterd suiker
flinke snuf zout
335 gram Zeeuwse bloem of patent bloem
25 gram melk
Voor de frambozencréme:
187 gram poedersuiker
50 gram roomboter op kamertemperatuur
15 gram frambozenpuree (circa 10 frambozen door een zeef gedrukt)
8 gram kokend water
Voor de chocolade:
200 gram pure chocolade

En verder:
Stevige spuitzak met stervormig spuitmondje
Spuitzak met klein stervormig- of een glad spuitmondje
Bakplaten bekleed met bakpapier
Afkoelrooster

Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 130 graden.
Zet de bakplaten met de bakpapier klaar.
Mix de roomboter tot hij licht en luchtig is. Dit duurt ongeveer 3 minuten.
Voeg het zout en de suiker toe. Mix nog 2 minuten door.
Voeg de helft van de bloem toe en mix het er door.
Voeg de melk toe en mix ook dit er goed door.
Voeg de overige bloem toe en kneed er een egaal deeg van. Kneed niet te lang door, dat komt je koekje niet ten goede.
Doe een klein deel van het deeg in de spuitzak met het grote spuitmondje.
Spuit spritsen van ongeveer 5 a 6 cm lang en 3 a 4 cm breed op het bakpapier.
Bak de spritsen in ongeveer 30 minuten tot ze lichtbruin en gaar zijn.
Bak ze liever iets langer door dan iets te kort, zodat je zeker weet dat ze goed gaar zijn. Hou de kleur goed in de gaten.
Laat ze afkoelen op een afkoelrooster.
Meng intussen de roomboter met de poedersuiker, de frambozenpuree en het hete water tot een egale créme.
Doe de créme in de spuitzak met het kleine stervormige spuitmondje.
Smelt en tempereer de chocolade.
Dompel de onderkant van ieder koekje in de chocolade. Strijk het zonodig af met een mes en leg de koekjes te drogen op een bakplaat met bakpapier.
Spuit de frambozencréme op de koekjes.
Laat de koekjes nog ongeveer 2 uur onafgedekt liggen zodat de créme goed uit kan harden.
Daarna kan je ze luchtdicht bewaren in een doos.

Het recept van de frambozencréme is gebaseerd op een recept van Baksels.net. Je vind het originele recept hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *