chocolade·Kerst

Chocoladehuisje

Vorige week zag ik op Facebook bij een Amerikaanse blogger een filmpje langskomen van een chocolade huisje die gemaakt was van chocoladerepen. Hoe gaaf vond ik dat! En ik dacht: Dat kan ook met Hollandse repen. En omdat ik net een avondje met een vriendin zou gaan freubelen was dit daar een top projectie voor. Ik sloeg 20 chocoladerepen in, nam fondant en wat uitstekers en daarmee gingen we aan de slag. Een dik uur later stonden de eerste 2 huisjes overeind. Een huisje van mij en een huisje van mijn vriendin. Ik was niet helemaal tevreden en besloot nog een poging te doen als ik er echt tijd voor had. Ik maakte er een avondje tijd voor en hier is hij dan: Een ‘kerst’huisje dat bestaat uit 8 chocoladerepen van de Lidl:

Dit heb je nodig:

2 repen melkchocolade

2 repen witte chocolade

4 repen pure chocoladechocolade

En verder

Magnetronbestendig schaaltje

Spuitzak met een klein rond spuitmondje

Metalen uitsteker ong. 3cm doornee

Scherp mes zonder kartels

Waterkoker

Keukenrol

Glas

Snijplank o.i.d

Zo ga je te werk:

Haal de repen uit de verpakking.

Kook water in de waterkoker.

Leg een paar vellen keukenrol klaar.

Giet het kokende water in het glas.

Zet het mes in het water.

Leg de witte chocolade repen horizontaal voor je neer.

Haal het mes uit het hete water, dep het eventueel op de keukenrol droog.

Smelt een rij van 4 blokjes chocolade van de reep af. (zie template dak / stap 1). Doe dit voorzichtig. Druk niet te hard op de chocolade hierdoor kan het breken waardoor het minder mooi afgewerkt wordt.

Herhaal dit bij de andere reep witte chocolade. (Deze repen noemen we vanaf nu het dak)

Smelt op dezelfde manier twee rijen van 4 blokjes van 2 repen pure chocolade af. Zie hiervoor template zijkant / Stap 2 (Deze repen noemen we vanaf nu de zijkanten)

Smelt van de overgebleven 2 repen pure chocolade 1 rij van 4 blokjes chocolade af. Zie hiervoor template achterkant stap 3 en 4. (Deze repen noemen we vanaf nu achterkant)

Maak een punt aan deze 2 repen chocolade door een smelt lijn te maken die vanuit het midden boven naar rechts naar het het breeklijntje tussen het 2e en 3e rijtje chocoladeblokjes. Herhaal dit vanuit het middenboven naar links.

Laat de reep met de punt naar boven op je werkvlak leggen. Maak de ronde uitsteker heet en smelt een rondje uit reep. Doe dit zo dat je net onder de breeklijn tussen de 2e en 3e rij blijf. Zie template voorkant / stap 5.

Maak van dit rondje een deur door met het mes zowel links al rechts van het rondje een smeltlijn naar benenden te maken.

 Smelt met de ronde uitsteker een raampje uit de zijkanten van het huisje. Zie template zijkant / Stap 2 & 6.

Smelt 2/3 van de overgebleven pure chocolade in de magnetron.

 Koel de chocolade terug met de achtergehouden pure chocolade.

Doe de chocolade in de spuitzak.

Spuit een streep chocolade aan een horizontale zijkant van een melkchocoladereep en druk de repen goed tegen elkaar zodat er een mooie ondergrond ontstaat. Laat de chocolade even opstijven.

Bouw het huisje op. Zorg ervoor dat je de repen met de gladde kant naar buiten ‘ plakt’ Begin met een zijkant van het huisje. Spuit over een horizontale kant chocolade. Zet de zijkant rechtop de melkchocolade ondergrond.

Spuit chocolade op 1 horizontale en vertikale lijn van de voorkant. Druk dit tegen de al vastgeplakte zijkant aan.

Spuit chocolade over een horizontale en vertikale zijkant van de tweede zijkant druk deze ook goed aan.

Spuit chocolade op de achterkant en druk deze goed aan zodat er een gesloten huisje ontstaat.

Spuit chocolade op de linkerboven kant van het huisje. Plaats hier een dakdeel op. Zorg hierbij dat de gladde kant naar de binnekant zit.

Herhaal dit ook aan de rechterkant.

Je huisje staat! Nu begint het leuke klusje van decoreren. Leef je hier vooral op uit. Ik gebruikte groene, rode en witte fondant, wat musketzaad, een sneeuwpopbonbon, een sneewvlok uitsteker, een kerstboom uitsteker en een hulstblad uitsteker.

Tip:

geen spuitzak en/of spuitmondje in huis? Een boterhamzakje waar je een klein puntje vanaf knipt volstaat ook.

Snap je iets niet helemaal? Kijk even goed naar de foto’s van het huisje. Soms maakt beeld iets duidelijker dan woorden. En dit is zo’n geval 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *