Koningsdag / bevrijdingsdag·Taarten

Oranje – Slagroomtaart

Snel naar recept

Ik heb vandaag een lekkere variatie op de welbekende klassieke slagroomtaart. We bakken er vandaag een heerlijke Oranje – slagroomtaart van. Een leuk en lekker recept voor de komende Koningsdag, maar ook voor de andere 364 dagen van het jaar.

Combineren maakt iets nieuws

In ons gezin hebben Steven en ik een koemelkallergie. Jasper en Rosalie hebben dit gelukkig niet. Dat betekent voor mij dat ik niet altijd volledig koemelkvrij bak. Jasper is bijvoorbeeld gek op slagroomtaart. En de sinaasappel banketbakkersroom die ik met kerst ontdekt heb, is inmiddels één van zijn favorieten. Door die twee favorieten te combineren, kwam ik op het idee van deze Oranje – slagroomtaart.

Nieuwe favoriet: sinaasappelbanketbakkersroom

Met kerst was ik verantwoordelijk voor het dessert en maakte ik o.a. een sinaasappel crème brûlée. Die crème brûlée zette mij aan het denken, waardoor ik een paar weken later dus een nieuwe favoriete banketbakkersroom maakte. Het recept is echt verrukkelijk! De meeste sinaasappel smaak komt door het toevoegen van de sinaasappelrasp. Het raspen van sinaasappels is niet echt mijn favoriete klusje tijdens het bakken, haha. Maar het is dus onmisbaar voor een rijke sinaasappelsmaak, zeker in dit recept.

Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande afbeelding helpt je het recept makkelijker te herkennen en terug te vinden tussen al je andere pins.

Het biscuit

De taart ontleent zijn sinaasappelsmaak niet alleen aan de sinaasappelbanketbakkersroom, maar ook aan de sinaasappelrasp in het biscuit beslag. Door sinaasappelrasp in plaats van vanille toe te voegen en wat citroenrasp erbij te doen, komt de sinaasappelsmaak heerlijk uit in het biscuit. Het is een eenvoudige maar lekkere smaakverandering van het basisrecept voor biscuit. Voor deze taart heb ik een springvorm van 20 cm en de daarbij horende hoeveelheden gebruikt. Mocht je deze springvorm maat niet hebben dan kan je ook een springvorm van 22 cm gebruiken. Hiervoor hoef je de hoeveelheden van de slagroom en de banketbakkersroom niet aan te passen. Wat je wel aan moet passen is het biscuit, kijk hiervoor bij het basisrecept.

Koninklijk tintje

Op een slagroomtaart hoort natuurlijk fruit en chocolade als decoratie. Sinaasappel combineert heel lekker met aardbeien. En voor het rood-wit-blauwe kleurtje heb ik ook blauwe bessen gebruikt. De leuke vlaggen decoratie kocht ik bij ‘De Bakzolder’. Daar hebben ze altijd super leuke decoraties die je bijvoorbeeld per 12 stuks kunt kopen. Wanneer we in de buurt van Elburg zijn, moet ik hier altijd even langs. Gelukkig hebben ze ook een webshop waar het grootste deel van het assortiment te vinden is. Helaas vind ik de vlaggen niet in de webshop. Deze zijn wel weer bij diverse verkooppunten te koop. Ook de oranje chocoladekrullen die op de zijkant van de taart zitten koop ik bij De Bakzolder. Gelukkig zijn die wel terug te vinden in de webshop, je vind ze hier.

Koemelkvrij

Het is lastig om een slagroomtaart koemelkvrij te maken. Zelf waag ik mij er niet aan. Koemelkvrije slagroomvervangers werken en smaken zo anders dat het recept voor een koemelkvrije slagroomtaart heel anders zou zijn dan dit recept. Om die reden geef ik bij dit recept geen advies voor het vervangen van de ingrediënten.

2 gedachten over “Oranje – Slagroomtaart

  1. hoi hoi wat ziet deze taart er oooverheerlijk uit. bij ingrediënten voor de slagroom staat mascarpone maar ik het recept kom ik dat nergens tegen????.

    vr gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *