chocolade·Valentijn

Chocolade hart voor moeder

Ik heb zoiets gaafs voor jullie! Kijk toch hoe indrukwekkend dit er uit ziet. Een chocoladesculpture. En ik ga jullie vandaag vertellen hoe je dit zelf kunt maken. Aanstaande zondag is het al weer zover: Moederdag. Voor de één een dag om naar uit te kijken. Terwijl de ander hem liever overslaat. Ik heb er altijd een beetje gemengde gevoelens bij. Sowieso is het een dag die wij niet echt vieren. We doen meer aan vaderdag, dan aan moederdag.

Kinderen kijken er over het algemeen erg naar uit. Ze voelen zich apetrots op het knutselwerkje dat ze gemaakt hebben. Ondanks dat Rosalie nu niet naar school gaat, is er hier toch een knutselwerkje gemaakt op een dag dat ik aan het werk was. Het ligt ergens in de woonkamer verstopt. Ik ben het nog niet tegengekomen. Dat kan twee dingen betekenen: a) het is heel goed verstopt, of b) het zegt iets over mijn huishoudelijke vaardigheden van dit moment. Ik gok op b, want ja… Dat huishouden schiet er wel een beetje bij in. Van Steven is er trouwens geen knutselwerkje. Hij zit inmiddels in groep 4 en dat betekend dat het inmiddels het tweede jaar alweer is dat geen knutsel meer gemaakt wordt. Volgens mij is dit op bijna alle basisscholen hetzelfde. Of nemen jouw oudere kinderen nog steeds een zelfgemaakt cadeau mee naar huis?

Zelf ben ik nooit helemaal uit de fase van de knutsels gekomen. Oké, ik heb een aantal jaren overgeslagen. Mijn moeder heeft de laatste jaren eigenlijk helemaal geen cadeautje meer gekregen. Maar deze hoop ik toch op de één of andere manier bij haar te bezorgen. Ik ben echt verliefd! Ik kan zo enthousiast worden van een sprong in het diepe, die meer oplevert dan dat hij kost. Want dat was het wel. Op goed geluk gooide ik, naar aanleiding van een korte instagram storie bij Hans Bakt, 250 gram chocolade in mijn foodprocessor. Ik had geen idee wat er ging gebeuren. De machine draaide en draaide tot er een bal chocolade was. En van die bal, maakte ik deze sculture. Ben je ook benieuwd hoe je dat doet? Ik ga proberen het je zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Dit heb je nodig:
300 gram chocolade naar keuze
cacao
chocolade plaquette met tekst (gekocht bij Coop)
chocolade beertjes met ballon (eveneens gekocht bij Coop)
Hartjes Praline(s) (je raad het al… gekocht bij Coop)
Musketflikken in hartjesvorm (joh… ook al van de Coop)
Sprinkels in hartjesvorm (deze zijn van FunCakes uit de sprinkle medley ‘Liefde’

En verder:
foodprocessor
stukje bakpapier
kwast
ronde uitsteekvorm 9 cm doorsnede
ronde uitsteekvorm 5,5 cm doorsnede
spuitzak

Zo ga je te werk:
Weeg 250 gram chocolade af en breek het in kleine stukken.
Doe de chocolade in de foodprocessor en laat hem draaien tot de chocolade één klomp is geworden.
Verdeel de chocolade in twee delen.
Rol het ene deel uit tot een lange slang.
Leg de slang op bakpapier en vorm het tot een hart.
Maak het zo nodig nog wat gladder, door er met je handen een paar keer overheen te wrijven.
Kneed de andere helft van de chocolade bal even goed door.
Rol het uit tot ongeveer 1 cm dikte. Steek een rondje uit met de uitsteekvorm van 9 cm.
Rol de overgebleven chocolade weer uit tot 1 cm dikte en steek hier een rondje van 5,5 cm uit.
Leg de uitgestoken rondjes op elkaar en druk ze aan.
Haal met een mesje, voorzichtig in het midden wat chocolade er uit. Maak het ‘putje’ zo groot dat de punt van het hart er straks in past. Maar pas op… Maak het ook niet te ruim.
Smelt en tempereer de overige chocolade.
Smeer de chocolade met de kwast op de rondjes en het hart.
Doe de overige chocolade in een spuitzak.
Spuit een beetje chocolade in het putje. Zet het hart hierin. Houd het desnoods even op zijn plaats door het te stutten met iets. Je kan het natuurlijk ook even vasthouden. Werk zonodig de beschadigingen nog een beetje bij met het kwastje.
Maak de kwast schoon, laat de chocolade bijna uitharden.
Verdeel wat cacaopoeder over de chocolade voor een robuust effect.
Plaats de plaquette en het beertje op de sculpture. Plak het vast met wat chocolade.
Verdeel ook een aantal pralinès en musketharten op de sculpture.
Als laatste werk je het af met wat sprinkels.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik dan onderstaande afbeelding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *