Vandaag heb ik een recept voor Cafè Noir cupcakes met Amaretto voor jullie. En dat klinkt net zo lekker als het is. Deze cupcakes bevatten het gouden smaakpalet van koffie, amandel en witte chocolade. Die drie vullen elkaar bijzonder goed aan zonder dat de één de ander overheerst. Daardoor krijg je een heerlijke smaaksensatie in je mond.
Feestje op je bord
Hoewel cupcakes al lang niet meer zo populair zijn als een aantal jaar geleden, kan ik het niet laten om ze te blijven maken. In mijn oven, die altijd warmer is dan hij aangeeft en waar ik in het begin vooral mislukte baksels uithaalde, komen cakes nog altijd verbrand, half gaar of droog uit de oven. Cupcakes daarentegen zijn perfect! Bovendien vind ik zo’n prachtige cupcake een groter feestje op mijn bordje dan een saaie plak cake.
Smeuïg door de amandel
De smaak van deze cupcakes heeft mij positief verrast. Ze zijn heerlijk smeuïg en hebben een subtiele amandelsmaak. Als basis heb ik het basisrecept voor cake gebruikt. Een deel van de bloem verving ik voor amandelmeel. Hierdoor krijg je niet alleen een rijkere smaak, amandelmeel houd je cake ook smeuïger. In plaats van melk of een extract ging er een flinke scheut amaretto door het beslag.
Amaretto, een lekkere smaakmaker
De amaretto die ik voor dit en nog een aantal baksels gebruikt heb, heb ik gekregen. De andere recepten komen ook jullie kant op want Amaretto is een fantastische smaakmaker! Het combineert heet lekker met tal van smaken. De amaretto was onderdeel van de foodybox die ik elke 3 maanden opgestuurd krijg. De box bevat eigenlijk altijd wel iets met alcohol en deze keer zaten er maar liefst twee flessen likeur in: deze Amaretto en een Limoncello. Beide zijn van het merk Villa Massa. De fles amaretto werd als eerste open gemaakt en er is inmiddels al flink wat uit.
Cafe Noir koekjes zijn de lekkerste
Een andere smaakmaker in dit recept zijn de overheerlijke Cafè Noir koekjes van Verkade. Tegenwoordig bakken ze de koekjes kleiner en zijn ze verpakt in een doosje. Ik ben gek op die koekjes! Ken je mijn recept voor Cafè Noir brownies al? Ik kan je ook alvast verklappen dat er binnenkort nog een verrukkelijk recept met deze koekjes online komt.
Vegan witte chocolade
Dan bevat de toef van deze cupcakes ook nog witte chocolade. Om de cupcakes koemelkvrij te houden heb ik vegan witte chocolade gebruikt. Het was de eerste keer dat ik met succes vegan witte chocolade smolt. Het geheim zat hem voor mij in het gebruik van de vegan Choc van Jumbo. Van de drie smaken in deze cupcakes proef je de witte chocolade het minst terug, toch geeft het de botercrème net dat extra beetje dat het helemaal af maakt.
koemelkvrij of niet?
Deze cupcakes zijn dus koemelkvrij. Wil je dit recept koemelkvrij maken dan kan je het recept volgen zoals het beschreven is. Hoeft het voor jouw niet koemelkvrij? Gebruik dan roomboter en gewone witte chocolade. Ook kan je dan een goedkopere Cafè Noir nemen dan de koekjes van Verkade.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande afbeelding kan je het recept altijd makkelijk terug vinden.
Cafè Noir cupcakes met Amaretto
Ingrediënten
- Voor de cupcakes:
- 150 gram FloraPlant
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 3 M eieren
- 125 gram tarwebloem
- 4 gram bakpoeder
- 50 gram amandelmeel
- Snuf zout
- 5 gram citroenrasp
- 40 gram Amaretto
- 1 pak Cafè Noir koekjes
- Evt. Koffiecrumbs van de Bakzolder
- Voor het koffieglazuur:
- 150 gram poedersuiker
- 30 gram sterke koffie
- Voor de crème:
- 125 gram FloraPlant
- 150 gram vegan Witte Chocolade Jumbo
- 30 gram poedersuiker
- Amaretto naar smaak
Instructies
- Zorg dat de boter voor zowel de cake als de crème op kamertemperatuur is.
- Hou 8 Cafe Noir koekjes achter voor de decoratie.
- Verkruimel de overige koekjes in grove stukken.
- Schaaf, met een dunschiller langs de lange zijkant van de reep chocolade om chocolade krullen te maken.
- Zet cupcake papiertjes in een muffin bakblik.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Mix de boter voor de cake met de suiker en de snuf zout in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg één voor één de eieren toen. Voeg altijd pas de volgende toe als die daarvoor volledig opgenomen is door het boter-mengsel.
- Meng de bloem met het bakpoeder en de amandelmeel.
- Zeef het bloemen boven de kom met het cakebeslag en spatel het erdoor.
- Voeg de amaretto toe en mix ook dit erdoor.
- Voeg de stukjes Cafè Noir en eventueel een eetlepel koffiecrumbs door het beslag.
- Spatel ook dit door het beslag.
- Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes.
- Bak de cupcakes in het midden van de oven, in ongeveer 22 minuten goudbruin en gaar.
- Laat ze volledig afkoelen.
- Meng de poedersuiker met de helft van de koffie. Voeg zonodig voorzichtig meer koffie toe tot je een gladde, dikke koffie glazuur hebt die nog wel glad wordt.
- Verdeel over elke cupcake een theelepel glazuur.
- Laat het glazuur uitharden.
- Smelt de witte chocolade en zet het apart tot het afgekoeld is tot kamertemperatuur.
- Mix de boter met de poedersuiker ongeveer 5 minuten lichter en luchtig.
- Voeg de witte chocolade toe en mix tot er een luchtige botercrème is. Van langer mixen wordt de crème alleen maar luchtiger en daardoor lekkerder.
- Voeg na een paar minuten amaretto toe naar smaak.
- Doe de botercrème in een spuitzak met een spuitmondje en spuit niet te grote toeven op de cupcakes.
- Decoreer de cupcakes met (bijvoorbeeld) halve Cafe Noir koekjes, chocolade krullen, amandelschaafsel en koffiecrumbs
Hallo!
Allereerst bedankt voor dit heerlijke recept!
Wat mij opviel is dat de citroenrasp nergens meer in het recept terugkomt.. op wel moment voeg jij dit toe?
Nogmaals dank en hartelijk groet,
Mady
Ha Mady,
Oeps! Sorry en dankjewel voor je oplettendheid. Het citroenrasp gaat gelijk met het zout, de boter en suiker in de kom.
Groetjes, Adriënne
Super, dan voeg ik dat toe aan mijn opmerkingen bij dit heerlijke recept. Bedankt voor je reactie!
Groet, Mady
hoi ziet er heerlijk uit. ik kan de koffiecrumbs nergenst vinden ook niet op de aangegeven site. of type je het daar anders dan hoe jij het het getypt?.
vr gr samantha
Wat leuk om te horen, Samantha! De cupcakes hoeven niet in de koelkast bewaard. te worden. De kans bestaat dat ze daar uitdrogen. je mag ze gewoon op het aanrecht in een afgesloten bak bewaren. dan houden ze het zeker wel een dag of 4 uit.
groetjes, Adriënne
hoi heb deze heerlijke cupcakes vandaag gemaakt mijn man kan er niet vanaf blijven. hoelang zijn deze heerlijke cupcakes houdbaar en in de koelkast of buiten de koelkast met als zonder de topping.
vr gr