Is het een brownie? Is het een koekje? Nee… Het is een brownie koekje! Ook wel brookies genoemd. Maar dat vind ik altijd wat verwarrend. Want zo wordt een brownie met een laag koekjesdeeg erop ook genoemd. Daarom hou ik het maar gewoon bij brownie koekjes. En dan wat voor! Dit zijn extra leuke en lekkere brownie koekjes. Moet je eens wat een prachtige koekjes je met een simpele decoratie kan maken. Kant en klaar, dus het kost niet eens zoveel moeite
Hier hou ik zo van
Eigenlijk ga ik op dit soort baksels het allerbest. Een simpele basis en daarna lekker decoreren. Allemaal hetzelfde en toch anders. Bij de één alleen een rood hartje, bij de andere nog een bruine er bij. Witte hartjes sprinkels erbij om het helemaal af te maken. En vergeet dat kleine toefje ganache niet. Die zorgt ervoor dat die hartjes blijven plakken op de juiste plaats. Deze prachtige rode hartjes kocht ik bij Bouwhuis. Je zag ze deze week al eerder voorbij komen op de Giant Chocolate Chip en M&M Cookie Helaas hebben ze wat leveringsproblemen door de Coronacrisis, waardoor de hartjes niet meer op voorraad komen voor Valentijn. Laat je daar niet door weerhouden, na 14 februari smaken ze nog net zo lekker! Wil je ze toch voor valentijn maken? Wees dan creatief met de decoratie en kies voor bijv. een print. Ik zag vandaag op Facebook een leuke voorbij komen bij Taartprintje.nl
Net kleine brownies
Zoals de naam van de koekjes al doet vermoeden zijn deze koekjes eigenlijk net kleine brownies. Niet gebakken in een vorm, maar als allemaal kleine losse hoopjes. De verhoudingen in de ingrediënten zijn niet helemaal hetzelfde, in deze koekjes gaat bijvoorbeeld meer bloem. Anders zou het beslag teveel uitlopen. Maar de manier waarop je het beslag maakt is wel hetzelfde. Om alle koekjes even groot te maken gebruik ik het allerliefst een ijsschep. En dan is mijn kleinste maat, die van 3 cm doorsnee mijn favoriet. Natuurlijk kan je ze ook groter maken, als dat jouw voorkeur heeft.
Koemelkvrij
Het browniebeslag en de ganache is koemelkvrij te maken. Mocht je de koekjes ook willen decoreren hou er dan rekening meer dat de rode hartjes wel koemelk bevatten.
Brownie koekjes met ganache en hartjes
Ingrediënten
- 75 gram FloraPlant of roomboter
- 100 gram pure chocolade
- 12 gram fijne kristalsuiker
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 1 M ei
- 80 gram bloem
- 20 gram cacao
- 2,5 gram of 1/2 theelepel bakpoeder
- Voor de ganache:
- 100 gram (soja)slagroom
- 100 gram pure chocolade
- En verder:
- Bakplaat met bakpapier
- Spuitzak met stervormig spuitmondje
- Steelpan
- IJsbolletjes lepel 3cm doorsnede
- Hartjes decoratie of een andere decoratie naar keuze
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak eerst de ganache. Breng hiervoor de slagroom aan de kook.
- Haal de pan van de hittebron.
- Breek de chocolade in stukken en voeg deze toe aan de hete slagroom.
- Laat het zo 5 minuten staan. Roer het dan goed door tot het een egale massa is.
- Laat het afkoelen tot gebruikt.
- Maak nu de chocoladekoekjes. Smelt hiervoor de chocolade met de boter in een pannetje.
- Klop het ei met de beide suikersoorten en een snuf zout in ongeveer 5 minuten licht en luchtig.
- Voeg de gesmolte chocolade toe en roer tot dit er goed doorgemengd is.
- Meng de bloem met het bakpoeder en de cacao en meng tot ook dit er goed door zit.
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Maak hoopjes beslag op de bakplaat met hulp van een kleine ijsbolletjes lepel. Heb je die niet? Gebruik dan een theelepel of dessertlepel.
- Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten gaar.
- Laat de koekjes volledig afkoelen.
- Doe de ganache in een spuitzak met een klein stervormig spuitmondje.
- Spuit op ieder koekje wat ganache.
- Decoreer de koekjes met hartjes of een andere decoratie naar keuze.
Oei! Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Zeg maar sorry tegen haar bakpoeder mag je altijd gelijk met de bloem toevoegen.
Groetjes, Adriënne
Hi
Er staat: klop de eieren, maar in t recept zie ik maar 1 ei. Welke moet ik nu aanhouden?
Alvast bedankt!
Phoe… Volgens mij zat ik te slapen 😉 Het is één ei.
Groetjes,
Adriënne