Vullingen

Mokka crème

Snel naar recept
Je kan geen zoet bakblog hebben als je bijna niets lust. Als kind was het anders maar eenmaal volwassen lust ik inderdaad bijna alles. Ik kan bij dit recept voor Mokka crème niet anders zeggen dan dat het één van mijn persoonlijke favorieten is. Voor koffie hoef je mij niet te roepen, maar een mokka taartje? Daar mag je me voor wakker maken.
Vaak genoeg geoefend

Het heeft even geduurd voor het mij lukte om de perfecte mokkacrème te maken. Dat komt doordat ik telkens weer in een voor mij over bekende valkuil trapte: Te veel mokka extract waardoor de crème gaat schiften. Het voordeel daarvan is wel dat ik heel goed geleerd heb hoe je de crème weer uit de schift krijgt. Gebeurd het jouw ook (regelmatig)? Geen nood! Ik ga mijn beste tips daarvoor straks met je delen. Tijdens mijn zoektocht heb ik deze crème op heel veel verschillende manieren gemaakt. Ik ben met diverse recepten aan de slag geweest en daar is uiteindelijk dit favoriete recept uitgekomen.

Op basis van banketbakkersroom

De aller allerlekkerste mokka crème maak je, wat mij betreft, van een banketbakkerscrème. Dit is een botercrème op basis van banketbakkersroom of eigenlijk gele room. Dat is dan ook de eerste stap die je voor dit recept moet nemen. Door het gebruik van een banketbakkersroom krijgt de crème een minder boterige smaak dan wanneer je bijvoorbeeld een botercrème van 1 deel suiker en 1 deel boter maakt. En persoonlijk vind ik deze botercrème lekkerder dan een meringue botercrème. Gele room it is dus! Laat deze wel goed afkoelen tot kamertemperatuur maar koel hem niet nog kouder in de koelkast. Ook dit kan namelijk één van de oorzaken van schiften zijn.

Luchtige boter

Wat voor mij ook net het verschil maakt bij dit recept is dat de boter eerst opgeklopt wordt zonder de banketbakkersroom. Hierdoor is de boter al lekker luchtig en licht geworden. Op het moment dat de banketbakkersroom dan toegevoegd wordt, zie je hoogstwaarschijnlijk alsnog even dat vocht en vet zich scheiden. Blijf vooral goed doorkloppen, het komt echt goed!

Even geen goed excuus om gelijk met dit recept aan de slag te gaan? Sla onderstaande afbeelding op je Pinterest account op. Heb je het perfecte excuus gevonden, dan is het terugvinden van dit recept ook een fluitje van een cent.
Schiften door temperatuurverschil

Het schiften van je mokka crème kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst kan het komen doordat de banketbakkersroom toch een stuk kouder was dan de luchtige boter. Je ziet dit al heel snel wanneer je de banketbakkersroom aan de boter toegevoegd hebt. Dit komt vanzelf goed door vooral door te blijven kloppen. Zie je na 3 minuten nog steeds dat het geschift is, blaas dan met een föhn wat warme lucht in of langs de kom. Hierdoor komt de temperatuur sneller bij elkaar en wordt het een mooie creme. Aan elke oplossing hangt een keerzijde. De keerzijde van de föhn is dat wanneer je teveel warme lucht in de kom blaast, de boter kan gaan smelten. Ook daar is een oplossing voor: Zet de kom ongeveer een half uur in de koelkast en begin opnieuw met mixen. Zo voelt botercrème maken net als jo-jo-en, haha!

Schiften door teveel mokka extract

Wat bij mij meestal gebeurde is dat ik de mokka smaak nog net even iets extra wilde ophalen en daarom nog wat mokka extract toevoegde. Dat kan ook prima als je dat wilt, maar doe het niet met teveel tegelijk en mix de crème telkens een paar minuten goed door voor je nog wat extract toevoegt.

De oplossing voor het schiften door extract

Schift je crème doordat je teveel mokka extract toegevoegd hebt? Geen nood! Je kunt dit verhelpen door een klont boter extra en wat poedersuiker toe te voegen. Begin met ongeveer 20 gram boter en 10 gram poedersuiker en kijk hoe je mokka crème daarop reageert. Voeg niet meer dan 35 gram extra boter en 20 gram poedersuiker toe. Anders is de kans groot dat je daarna weer meer mokka extract toe wilt voegen voor een sterkere mokka smaak. En voor je het weet zijn dan de verhoudingen zoek en heb je een dubbele portie mokka crème.

Koemelkvrij

Eén van mijn favorieten, zoals ik net al schreef. Die moet dus wel koemelkvrij te maken zijn, toch?! Na een hele poos Soya Whipping gebruikt te hebben ben ik kort geleden overgegaan op havermelk. Dat vind ik een stuk lekkerder dan andere plantaardige soorten melk. In dit recept geef ik dan ook het advies om de banketbakkersroom te maken met havermelk. In plaats van roomboter gebruik je een plantaardige roomboter vervanger.

Een gedachte over “Mokka crème

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *