brood e.d.

Anijscruffin met vijgen fruitspread

Snel naar recept
Vandaag is het tijd voor het tweede recept voor moederdag. Deze keer is het een recept voor het ontbijt, de brunch of de lunch. Heb jij je moeder al eens verrast met een zelfgemaakt ontbijtje? Maak haar verrassing dit jaar nog groter door deze heerlijke anijscruffins met vijgen fruitspread van Bonne Maman en sinaasappelroomkaas voor haar te maken. Een bijzonder lekkere combinatie die ze waarschijnlijk niet dagelijks eet maar waar ze vast en zeker van zal genieten!
Wat is een cruffin?

Heb jij weleens van een cruffin gehoord? Het woord cruffin is een mix van de woorden croissant en muffin. Een cruffin is gemaakt van croissantdeeg dat gebakken word in een muffinvorm. De laatste weken zie ik ze, met name op Instagram, veel verschijnen. Daardoor kwamen ze ook op mijn lijst te staan. Maar dan wel anders dan die ik op Instagram zie. Veel mensen gebruiken kant en klaar croissantdeeg van bijv. Danerolles. Ik wilde ze echter maken met gerezen bladerdeeg, het deeg waar een croissant van gemaakt wordt.

Voor de beste workshops ga je naar Baksels.net

Het recept voor gerezen bladerdeeg is geen recept van mijzelf. In november volgde ik een workshop bij Mannin, het gezicht achter de blog Baksels.net. Mannin leerde mij en een vriendin, in één dag tijd om bolletjes, suikerbrood en croissants te bakken. Ze weet heel goed hoe ze kennis moet overbrengen op haar cursisten en hoe hen nog warmer kan krijgen voor het bakken van o.a. brood. Wil je ooit een workshop volgen? Kijk dan eens bij Mannin’s workshop aanbod. Hoe ver je ook bij haar weg woont: Het is de reis waard! Met toestemming van Mannin mag ik haar recept voor croissants met jullie delen. Dankjewel daarvoor, Mannin!

Vijgen fruitspread van Bonne Maman

Wees eens even heel eerlijk: Heb jij weleens (verse) vijgen gegeten? Ik nog nooit! Iets in mij weerhoudt mij daar stevig van. Toen PR-bureau ‘Kroon op het werk’ vroeg wie er deel wilde nemen aan een moederdag actie ter promotie van de nieuwe smaken fruitbeleg van Bonne Maman, had ik nooit kunnen bedenken dat vijgen fruitspread één van de nieuwe smaken was. Ik was dan ook heel benieuwd wat ik hier van zou vinden. Toen mijn pakket binnen was draaide ik als allereerst de dop van deze fruitspread af. En die heeft mij positief verrast. Ja! Met deze fruitspread durf ik het wel aan om mijn moeder mee te verrassen.

Waarmee combineer je vijgen fruitbeleg mee?

Eén van de dingen waar ik me dus echt even in moest verdiepen, was het antwoord op de vraag: Waar combineer ik dat mee? In eerste instantie hoopte ik op een sinaasappel fruitbeleg. Ik had het idee om dat te combineren met amandel en anijs. Al snel ontdekte ik dat ik daar niet zover van af hoefde te wijken, want bij de smaakcombinaties van vijgen vond ik zowel sinaasappel als anijs. Uiteindelijk besloot ik de anijs smaak in het basisdeeg voor de croissants te verwerken, de vijgen fruitspread voor het bakken over het croissantdeeg te verdelen en een sinaasappelcrème te gebruiken om de cruffins na het bakken mee te vullen.

Koemelkvrij

In het recept voor croissants gebruikt Mannin melk en roomboter. Tijdens de workshop bij Mannin hebben we de melk vervangen door sojamelk en de boter door FloraPlant. Zelf vervang ik alle melk door water, omdat ik een lichte allergie voor soja heb. Het is dus allebei mogelijk en ik laat de keuze dan ook graag aan jouw over. Voor de sinaasappelcrème gebruikte ik Violife Creamy. Dit is een plantaardige vervanger voor roomkaas en wordt gemaakt van o.a. kokosolie. Het was de eerste keer dat ik deze vervanger gebruikte waardoor ik tot ontdekking kwam dat deze plantaardige ‘roomkaas’ voor mij geen goede vervanger is. In mijn smaakbeleving is hij erg zout, waardoor ik veel meer suiker toe moest voegen aan de crème dan ik met een gewone roomkaas gedaan zou hebben.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik bij voorkeur onderstaande afbeelding. Zo kan je het recept altijd makkelijk terug vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *