Vandaag is het tijd voor het tweede recept voor moederdag. Deze keer is het een recept voor het ontbijt, de brunch of de lunch. Heb jij je moeder al eens verrast met een zelfgemaakt ontbijtje? Maak haar verrassing dit jaar nog groter door deze heerlijke anijscruffins met vijgen fruitspread van Bonne Maman en sinaasappelroomkaas voor haar te maken. Een bijzonder lekkere combinatie die ze waarschijnlijk niet dagelijks eet maar waar ze vast en zeker van zal genieten!
Wat is een cruffin?
Heb jij weleens van een cruffin gehoord? Het woord cruffin is een mix van de woorden croissant en muffin. Een cruffin is gemaakt van croissantdeeg dat gebakken word in een muffinvorm. De laatste weken zie ik ze, met name op Instagram, veel verschijnen. Daardoor kwamen ze ook op mijn lijst te staan. Maar dan wel anders dan die ik op Instagram zie. Veel mensen gebruiken kant en klaar croissantdeeg van bijv. Danerolles. Ik wilde ze echter maken met gerezen bladerdeeg, het deeg waar een croissant van gemaakt wordt.
Voor de beste workshops ga je naar Baksels.net
Het recept voor gerezen bladerdeeg is geen recept van mijzelf. In november volgde ik een workshop bij Mannin, het gezicht achter de blog Baksels.net. Mannin leerde mij en een vriendin, in één dag tijd om bolletjes, suikerbrood en croissants te bakken. Ze weet heel goed hoe ze kennis moet overbrengen op haar cursisten en hoe hen nog warmer kan krijgen voor het bakken van o.a. brood. Wil je ooit een workshop volgen? Kijk dan eens bij Mannin’s workshop aanbod. Hoe ver je ook bij haar weg woont: Het is de reis waard! Met toestemming van Mannin mag ik haar recept voor croissants met jullie delen. Dankjewel daarvoor, Mannin!
Vijgen fruitspread van Bonne Maman
Wees eens even heel eerlijk: Heb jij weleens (verse) vijgen gegeten? Ik nog nooit! Iets in mij weerhoudt mij daar stevig van. Toen PR-bureau ‘Kroon op het werk’ vroeg wie er deel wilde nemen aan een moederdag actie ter promotie van de nieuwe smaken fruitbeleg van Bonne Maman, had ik nooit kunnen bedenken dat vijgen fruitspread één van de nieuwe smaken was. Ik was dan ook heel benieuwd wat ik hier van zou vinden. Toen mijn pakket binnen was draaide ik als allereerst de dop van deze fruitspread af. En die heeft mij positief verrast. Ja! Met deze fruitspread durf ik het wel aan om mijn moeder mee te verrassen.
Waarmee combineer je vijgen fruitbeleg mee?
Eén van de dingen waar ik me dus echt even in moest verdiepen, was het antwoord op de vraag: Waar combineer ik dat mee? In eerste instantie hoopte ik op een sinaasappel fruitbeleg. Ik had het idee om dat te combineren met amandel en anijs. Al snel ontdekte ik dat ik daar niet zover van af hoefde te wijken, want bij de smaakcombinaties van vijgen vond ik zowel sinaasappel als anijs. Uiteindelijk besloot ik de anijs smaak in het basisdeeg voor de croissants te verwerken, de vijgen fruitspread voor het bakken over het croissantdeeg te verdelen en een sinaasappelcrème te gebruiken om de cruffins na het bakken mee te vullen.
Koemelkvrij
In het recept voor croissants gebruikt Mannin melk en roomboter. Tijdens de workshop bij Mannin hebben we de melk vervangen door sojamelk en de boter door FloraPlant. Zelf vervang ik alle melk door water, omdat ik een lichte allergie voor soja heb. Het is dus allebei mogelijk en ik laat de keuze dan ook graag aan jouw over. Voor de sinaasappelcrème gebruikte ik Violife Creamy. Dit is een plantaardige vervanger voor roomkaas en wordt gemaakt van o.a. kokosolie. Het was de eerste keer dat ik deze vervanger gebruikte waardoor ik tot ontdekking kwam dat deze plantaardige ‘roomkaas’ voor mij geen goede vervanger is. In mijn smaakbeleving is hij erg zout, waardoor ik veel meer suiker toe moest voegen aan de crème dan ik met een gewone roomkaas gedaan zou hebben.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik bij voorkeur onderstaande afbeelding. Zo kan je het recept altijd makkelijk terug vinden.
Anijscruffin met vijgen fruitspread
Ingrediënten
- 400 gram bloem (Liefst franse bloem typeT55)
- 45 gram fijne kristalsuiker
- 8 gram zout
- 5 gram gist
- 150 gram koud water (voor koemelkvrij gebruik je 220 gram koud water)
- 80 gram koude, volle melk (voor koemelkvrij gebruik je geen melk)
- 15 + 275 gram roomboter of FloraPlant
- 5 gram gemalen anijs
- 3 gram anijszaadjes
- 15 eetlepels Vijgen Fruitspread van Bonne Maman
- rasp van één biologische sinaasappel
- sap van een halve sinaasappel
- 100 gram roomkaas (voor koemelkvrij gebruik je een plantaardige vervanger)
- 65 gram slagroom (voor koemelkvrij gebruik je Soya Whipping van Alpro)
- 20 – 60 gram poedersuiker
- 1/2 zakje klop-fix
- gestampte muisjes
- Twee muffinvormen, scherp niet gekarteld mes, folie, bakpapier, spuitzak met klein spuitmondje
Instructies
- Doe de bloem met het zout, de suiker, het gist, de anijszaadjes en het gemalen anijszaad in een kom en roer het met een garde door elkaar.
- Voeg 15 gram boter, de koude melk en het koude water toe.
- Kneed hier een elastisch deeg van. Het deeg is klaar als je er net geen vlies van kunt trekken.
- Leg het deeg, verpakt in folie, minimaal 2 uur in de koelkast.
- Leg twee vellen bakpapier op elkaar en vouw hier een envelop van 30×35 cm van.
- Haal de vellen uit elkaar en leg 275 gram boter op één van de vellen. Leg het andere vel er op en druk het voorzichtig plat.
- Vouw de envelop weer in elkaar en rol de boter uit tot een mooie egale plak.
- Leg de envelop met boter in de koelkast tot gebruik.
- Bestrooi je werkoppervlakte met wat bloem. Doe dit telkens voordat je het deeg uitrolt.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een plak van 60×35 cm. Bewaar de folie zodat je deeg er telkens in kunt verpakken als het moet rusten.
- Haal de envelop met boter uit de koelkast en verwijder één van de vellen bakpapier.
- Leg de boter met het andere vel bakpapier naar boven, op het deeg. Leg het zo neer dat je het overige deeg straks goed over de boter kunt vouwen.
- Wrijf met je handpalmen over het bakpapier, verwijder hierna het tweede vel bakpapier.
- Vouw het deeg over de boter.
- Snij zonodig het overtollige deeg eraf.
- Vouw het deeg nu in drieën vanaf de open kant.
- Draai het deeg een kwartslag en vouw het nogmaals in drieën.
- Leg het deeg minimaal een half uur in de koelkast.
- Rol het deeg uit vanaf de open kant in een lange smalle baan.
- Vouw het deeg weer in drieën en rol het nogmaals uit tot een lange smalle baan.
- Vouw nogmaals in drieën. Leg het deeg nogmaals te rusten in de koelkast voor een half uur.
- Rol het deeg uit tot een plak van 45×35 cm.
- Bestrijk de plak met 8 eetlepels vijgen fruitspread.
- Rol de plak over de lange kant op. Snij het met een vlijmscherp, niet gekarteld mes in 14 plakken.
- Vet twee muffin bakblikken in. Leg in ieder kuiltje een rolletje van het deeg. Leg het met de open kant naar boven, zodat je de laagjes en de jam ziet.
- Laat het deeg op een warme en vochtige plaats, 1uur en 10 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet hierbij een ovenbestendig schaaltje onder in de oven (gebruik bij voorkeur een metalen schaal)
- Bak de cruffins eest 12 minuten op 210 graden en daarna nog 8-10 minuten op 195 graden.
- Giet een klein beetje heet water in het schaaltje onder in de oven als je de cruffins in de oven zet.
- Verwijder de cruffins uit het bakblik en laat ze volledig afkoelen.
- Klop de slagroom met wat poedersuiker, de sinaasappelrasp en klop-fix stijf.
- Roer de roomkaas los en voeg het toe aan de slagroom. Meng het door elkaar tot het egaal gemengd is.
- Voeg wat sinaasappelsap toe en roer het nogmaals goed door elkaar.
- Doe de sinaasappelcrème in een spuitzak met een klein spuitmondje.
- Maak een gaatje in het midden van de cruffins en spuit de sinaasappelroom er in.
- Spuit ook bovenop de cruffins wat room.
- Leg hier een klein beetje vijgen fruitspread op.
- Bestrooi vlak voor opdienen met de gestampte muisjes.