chocolade

Lavacakes met frambozen

Vanaf het moment dat ik melkvrij eet, mis ik de keuze voor een dessert in een restaurant. De lekkerste dingen zijn altijd met roomboter of slagroom bereid. Wat ben ik dan blij met mijn bakhobby! Dat betekend namelijk dat ik thuis wel lekkere desserts kan maken. Eén van de desserts die heel makkelijk melkvrij te maken is, maar ik nog niet melkvrij tegengekomen ben bij een restaurant? De lavacake! En die is zo lekker. Ik ging thuis aan de slag en bij de eerste poging was het gelijk raak. Iets minder zoet, dat mocht wel ja. Ik ging nog een keer aan de slag en tadam! Een heerlijke melkvrije lavacake. Vanaf nu weet je wat je krijgt, als je hier komt eten 😉 Hoeft de lavacake voor jou niet melkvrij? Dan ben je natuurlijk vrij om voor roomboter te kiezen. Ook de keuze voor de pure chocolade kun je wat makkelijker maken.

Dit heb je nodig voor 4 a 5 lavacakes:
100 gram (melkvrije) pure chocolade
100 gram plantaardige harde boter, bijvoorbeeld Wajang + extra om in te vetten
60 gram suiker
2 eieren
40 gram bloem
5 gram cacao + extra om de vorm te bestuiven
snuf zout
poedersuiker
verse frambozen
blokjes pure chocolade


En verder:
5 Timbaaltjes of cupcakevorm
pan
schaaltje
siliconen spatel

Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Vet de vormpjes in en bestuif met cacao.
Meng de bloem met de cacao.
Klop het ei met de suiker en een snuf zout in ongeveer 5 minuten licht en luchtig.
Smelt ondertussen de boter in een pan, op een laag vuur.
Voeg de chocolade er aan toe. Roer het door elkaar tot de chocolade gesmolten is.
(Heb je geen staande mixer draai deze twee handelingen dan om, eerst de boter en chocolade, dan het ei met de suiker mixen)
Giet het chocolade mengsel voorzichtig bij het eimengsel en spatel het door elkaar.
Zeef de bloem boven de kom, spatel ook dit er voorzichtig door.
Verdeel het mengsel over 4 a 5 kommetjes, zorg dat het beslag ongeveer 1 cm onder de rand blijf.
Bak de cakejes ongeveer 5 minuten. Check of de bovenkant gestold is. Dan zijn ze klaar. Verleng anders de baktijd met 1 of 2 minuten.
Snij de cakejes voorzichtig los van de vorm.
Keer de vormpjes met hulp van een bordje om.
Bestuif ze licht met poedersuiker. Garneer ze met een verse framboos en een blokje pure chocolade.
Serveer de cakejes direct.
Tip: Serveer met een bolletje frambozensorbetijs. Mmmmm!

Nog een tip: Je kan het beslag ruim van te voren klaarmaken. Het is niet erg als het een uurtje of langer staat voor het de oven in gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *