Grote koeken·Recepten

Advocaat – Koffiekruimel cake

Wat doe je met een fles advocaat die maar niet leeg komt? Ik zal er nooit aan denken om visite een advocaatje aan te bieden, jij? Of een advocaat-koffie? Dan bak ik liever maar een advocaat-koffie cake mee. Want als koffie met advocaat lekker is dan is cake met advocaat en koffiesmaak ook lekker. Probleem opgelost, de fles advocaat is nu eindelijk leeg. En deze cake is uitgedeeld aan de mensen om ons heen. Unaniem werd hij goedgekeurd. Hopelijk valt hij ook bij jullie in de smaak.

Dit heb je nodig:
Voor het cakebeslag:
200 gram roomboter op kamertemperatuur
150 gram suiker
snuf zout
4 m eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram advocaat
10 gram heet water
10 gram poedersuiker
5 gram Douwe Egbert oploskoffie aroma rood
Voor de koekkruimels:
50 gram lichte basterdsuiker
60 gram koude roomboter
100-115 gram bloem
3 gram Douwe Egberts oploskoffie aroma rood
4 gram heet water
Voor de advocaatglazuur:
10-15 gram advocaat
100 – 125 gram poedersuiker

En verder:
Rechthoekig bakblik 28 x 18 cm
Zeef
bakpapier
kommetje
vork

Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Bekleed de bodem en rand van de vorm met bakpapier.
Maak het kruimeldeeg als eerste.
Meng hiervoor heet water met de oploskoffie.
Doe alle ingrediënten, inclusief de koffie in een kom en kneed het snel door elkaar tot het kruimelt.
Is het deeg te plakkerig voeg dan wat extra bloem toe.
Zet de koekkruimels in de koelkast tot gebruik.
Mix de roomboter en de suiker met een snuf zout in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
Voeg één voor één de eieren toe. Mix tot het ei opgenomen is, voeg dan pas het volgende ei toe.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel het er door heen.
Schep 200 gram cakebeslag uit de kom.
Meng in kommetje 10 gram heet water met 10 gram poedersuiker en 5 gram oploskoffie.
Spatel dit door het cakebeslag dat je er net uitgeschept heb.
Spatel door het overige cakebeslag de 200 gram advocaat.
Verdeel op de bodem van de vorm een paar theelepels van de koffiecake.
Spreid de advocaatcake er over uit.
Verdeel de rest van de koffiecake over de advocaatcake.
Marmer de bovenkant van de cake met een vork.
Verdeel het koffie kruimeldeeg over het cakebeslag.
Bak de cake in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
Laat de cake volledig afkoelen.
Meng de advocaat met de poedersuiker tot een egaal en dik glazuur. Begin met 10 gram advocaat en 100 gram poedersuiker. Breng naar eigen inzicht meer advocaatsmaak aan door advocaat toe te voegen of extra suiker om het dikker te maken.
Drizzle het glazuur over de cake.
Tip:
Spuit net voor serveren wat toefjes advocaat slagroom op de cake.

3 gedachten over “Advocaat – Koffiekruimel cake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *