Recepten·Taarten

Advocaat-bavarois taart

Ook vandaag heb ik weer een heerlijk recept voor een taart. De smaken van deze taart passen goed bij de tijd van het jaar. Rond de Pasen schieten de recepten met advocaat als paddenstoelen uit de grond. Ik doe daar vandaag ook aan mee met deze advocaat bavarois taart met chocolade biscuit en chocolademousse. Ik heb deze taart gemaakt als verjaardagstraktatie voor mijn man zijn verjaardag. Ieder jaar trakteert hij, ondanks dat hij een buitendienst collega is, zijn collega’s op iets uit ons/mijn keukentje. Dit jaar viel de keuze op bavarois taarten. En dan het liefst taarten die niet alleen van buiten maar ook van binnen er uit zagen als een feestje. Bij het decoreren van deze taart werd ik al blij. En bij het aansnijden deed ik bijna een ronde dansje! Ja, wauw! Deze was echt zo strak als ik ze allemaal wel zou willen hebben. Hij past echt helemaal in mijn bakstijl. Zo zou ik het liefst elke taart van mijn hand zien ­čśë


Dit heb je nodig:
Voor het biscuit:

5 M eieren
80 gram suiker
1 dopje vanille aroma
50 gram bloem
25 gram maizena
25 gram cacao
snuf zout
Voor de chocolademousse:
2 M eieren
100 gram pure chocolade
65 gram suiker
160 gram slagroom
Voor de advocaatbavarois:
150 gram advocaat
30 gram brandewijn
(ik gebruikte 10 gram citroen- en 20 gram vanille brandewijn)
7 blaadjes gelatine
1 ei
4 eidooiers
95 gram suiker
400 gram slagroom
Voor de advocaatgelei:
175 gram advocaat
2 blaadjes gelatine
Voor de afwerking:
25 gram pure chocolade
190 gram slagroom
1 zakje vanille suiker
75 gram mascarpone (kan vervangen worden door 3/4 zakje klop-fix)
eetlepel suiker
1 pakje advocaat cups

En verder:
Springvorm 20 cm
Springvorm 24 cm
pan + kom (als au-bain-marie)
bakpapier
voedingsthermometer
schone vaatdoek
spuitzak / boterhamzakje
spuitzak met een stervormig spuitmondje

Zo ga je te werk:
Begin met het maken van de chocoladebiscuit.

Bekleed hiervoor de bodem en randen van de 20 cm springvorm met bakpapier.
Scheid de eieren.
Doe de eiwitten in een vetvrije kom.
Klop de eiwitten op tot ze schuimen.
Voeg de helft van de suiker toe en klop het eiwit tot het stijf is.
Klop het eigeel met de rest van de suiker, de vanillearoma en een snuf zout tot het dik en licht geel is.
Voeg het geklopte eigeel toe aan het stijfgeklopte eiwit.
Spatel het voorzichtig door elkaar.
Zeef de bloem met de cacao en de maïzena boven de kom.
Spatel voorzichtig tot je een egaal bruin biscuitbeslag hebt.
Stort het biscuit beslag in de springvorm.
Bak het biscuit in ongeveer 20 minuten gaar.
Laat het biscuit ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm.
Verwijder het uit de vorm en laat het verder afkoelen op een rooster.
Snij 2 plakken van ongeveer 2 cm dikte van het biscuit.
Maak nu de chocolademousse:
Bekleed de bodem van de 20 cm springvorm opnieuw met bakpapier.
Doe een laagje water in de pan en breng het aan de kook.
Doe de eieren voor de chocolademousse in de kom.
Zet de kom op de pan met kokend water.
Klop de eieren met de suiker op tot het eimengsel een temperatuur heeft van 65 graden.
Hak de chocolade in kleine stukjes en smelt het in een bakje in de magnetron. Roer elke 15 seconden door de chocolade heen om de warmte goed te verspreiden en de chocolade gelijkmatiger te laten smelten.
Spatel de gesmolten chocolade door het eimengsel.
Laat het zo afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop intussen de slagroom stijf.
Spatel de slagroom door het chocolade-eimengsel heen.
Leg ├ę├ęn van de plakken biscuit in de springvorm
Stort de chocolademousse er op.
Leg de tweede plak biscuit er op. Druk het lichtjes aan.
Zet de bakvorm voor ongeveer 3-5 uur in de diepvries.
Maak de advocaatmousse net voor je ‘het binnenwerk’ uit de diepvries haal:
Bekleed de bodem van de grote springvorm met bakpapier.
Week de gelatine van te voren in ruim koud water.
Doe een laagje water in een pan en breng het water aan de kook.
Doe het ei en de eidooiers met de suiker in de kom.
Zet de kom op de pan met het kokende water.
Klot het ei met de suiker op tot het een temperatuur heeft van 65 graden.
Zet de kom op het aanrecht op af te koelen.
Gooi het kokende water uit de pan.
Knijp de gelatine uit en smelt de gelatine in de hete pan.
Roer wat van het ei-suiker mengsel er door.
Doe daarna de gelatine al roerend bij de het geklopte ei-suiker mengsel.
Meng de advocaat met de brandewijn.
Voeg dit toe en spatel tot het goed met elkaar gemengd is.
Klop de slagroom stijf.
Spatel de slagroom door het ei-advocaat mengsel.
Haal het ingevroren ‘binnenwerk’ uit de diepvries.
Maak de rand van de springvorm los. Dit gaat heel makkelijk door er een natte hete vaatdoek langs te halen.
Leg het ‘binnenwerk’ in het midden van de bodem van de springvorm.
Giet de advocaatmousse er over heen.
Zorg dat het mooi egaal is.
Zet de taart ongeveer 5 uur in de diepvries om aan te vriezen.
Zo werk je de taart af:
Week de gelatine in ruim koud water.
Haal de taart uit de diepvries.
Verwijder de vorm van de springvorm. Ook hiervoor geldt dat dit het makkelijkst gaat met een hete natte vaatdoek.
Zet de taart op een bord o.i.d.
Knijp de gelatine uit en smelt het in een pannentje op het vuur.
Voeg wat advocaat toe en roer tot het gemengd is met elkaar.
Voeg de overige advocaat toe er roer het goed door elkaar heen.
Verdeel de advocaat gelei over de bovenkant van de taart. Zorg dat je ongeveer 3 cm van de rand af blijft.
Breek de chocolade in stukjes. Doe de chocolade in een spuitzak.
Zet de spuitzak in een glas heet water zodat de chocolade smelt. (zorg dat er geen water in het zakje kan lopen)
Drizzle de chocolade over de taart heen.
Klop de slagroom met de suiker, de mascarpone stijf.
Doe de slagroom in een spuitzak met het spuitmondje.
Spuit toeven slagroom op de rand van de taart.
Spuit ook een grotere toef in het midden van de taart.
Verdeel de advocaatcups over de toeven slagroom.
Zet de taart in de koelkast en laat hem daar verder ontdooien.
(Afhankelijk van de temperatuur in de koelkast e.d. duurt dit ongeveer 6 uur)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *