Taarten

Week van de lente ~ Abrikoos – Sinaasappel cakerol

Op deze zonnige lente dag heb ik een zonnig lente receptje voor jullie. Dankzij het vrolijke geel van de sinaasappel en de abrikozen past het perfect bij deze dag. Dankzij het weekend dat voor de deur staat past hij dubbel bij deze dag. Krijg je visite of ben je gewoon enthousiast door de foto’s twijfel dan niet de snel. Ga nog even aan de bak. En de smaak…? Mmmh! Ik heb hem net geproefd en hij is echt zo lekker! Ik zeg het nog maar eens: Zoiets ga je vaker tegenkomen op de blog.

Dit heb je nodig voor de abrikozen coulis:

125 gram abrikozen uit blik

1/2 handsinaasappel

100 gram water

22 gram aardappelzetmeel

15 gram kristalsuiker

Dit heb je nodig voor de biscuitrol:

6 eieren

120 gram suiker

100 gram bloem

30 gram custard

1 zakje sinaasappelsuiker

citroensap

poedersuiker

Dit heb je nodig voor de vulling/afwerking:

200 gram slagroom

80 gram mascarpone

2 zakjes vanillesuiker

1 eetlepel poedersuiker

1/2 handsinaasappel

50 gram abrikozen

En verder:

Staafmixer

Pan

Bord

Siliconen spatel

Zeef

Theedoek

Scherp kartelmes

Spuitzak met gekarteld spuitmondje

Zo ga je te werk:

Maak eerst de abrikozen coulis.

Pers een halve sinaasappel uit.

Pureer de 125 gram van de abrikozen en doe ze in een pannetje.

Voeg de suiker, de aardappelzetmeel, de sinaasappelsap en het water toe aan de abrikozenpuree.

Zet de hittebron matig warm aan en verwarm de massa al roerend tot het kookpunt.

Laat het ongeveer 2 minuten al roerend koken.

Zet de hittebron uit.

Doe de abrikozen coulis over op een bord en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Bakplaat met bakpapier

Maak de biscuitrol:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de mixerkom en garde met citroensap goed schoon.

Scheid de eieren.

Doe het eiwit in de mixerkom.

Voeg 60 gram suiker en een snuf zout toe.

Klop het eiwit stijf.

Doe de eigelen in een andere kom.

Voeg daar de overige suiker en de sinaasappelsuiker aan toe.

Klop het eigeel op tot het licht geel is.

Voeg het opgeklopte eigeel toe aan het stijfgeklopte eiwit.

Meng het met de siliconenspatel voorzicht door elkaar.

Zeef de bloem en custard boven de kom.

Spatel ook dit voorzichtig door het eimengsel heen.

Spreid het biscuitbeslag uit over de met bakpapier bekleedde bakplaat.

Bak de biscuitplak in 6 minuten gaar.

Leg intussen een theedoek klaar.

Strooi hier poedersuiker over met hulp van een zeefje.

Keer het bakblik voorzichtig om boven de theedoek.

Verwijder het bakblik en het bakpapier.

Rol de biscuitplak op. (Met de theedoek er tussen)

Laat de biscuitplak opgerold afkoelen.

Maak ondertussen de vulling:

Klop de slagroom met de mascarpone en de vanillesuiker en poedersuiker stijf.

Bewaar het in de koelkast tot gebruik.

Snij de boven en onderkant van de sinaasappel af.

Zet de sinaasappel voor je met de bovenkant naar boven.

Snij de schillen aan de zijkant er af.

Je hebt nu een sinaasappel waar ook de buitenste velletjes af zijn.

Snij de partjes tussen de vliesjes uit.

Snij de partjes in kleinere stukjes.

Zo maak je de cakerol af:

Rol de biscuitplak voorzichtig af.

Smeer ongeveer de helft van de abrikozen coulis uit over de plak.

Hou een klein deel van de slagroom achter voor bovenop.

Verdeel de rest van de slagroom over de biscuitplak.

Verdeel de sinaasappelstukjes over de slagroom. Dep ze eventueel een beetje droog met keukenpapier. Hou ook een klein deel achter voor de garnering.

Rol de biscuitplak op met hulp van de theedoek.

Verplaats de biscuitplak naar een bord.

Doe de overgebleven abrikozen coulis in een boterhamzakje en knip daar een klein hoekje af.

Drizzle de coulis over de biscuitrol

Doe de overgebleven slagroom in een spuitzak.

Spuit kleine toefjes slagroom in het midden van de rol.

Verdeel de overgebleven stukjes abrikoos en sinaasappel over de rol.

Bewaar de rol tot serveren in de koelkast.

Tip:

Sinaasappelsuiker kan je niet in Nederland kopen. Je kunt het zelf maken op dezelfde manier als citroensuiker. Je kunt het ook weglaten. Vervang het dan voor een zakje vanillesuiker en vervang de custard door maïzena.

Geen mascarpone in huis? Gebruik dan een bekertje van 250 gram slagroom.

Op ‘Uit Pauline’s keuken’ staat een duidelijk filmpje over het pellen van een sinaasappel   op de manier zoals ik hem beschreef. Je vind die video hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *