Gebak en Tartelettes

Aardbeienslof

Het loopt al weer naar het einde van het aardbeienseizoen. En ik heb het recept van de heerlijke aardbeienslof nog niet met jullie gedeeld. Hoogste tijd om daar verandering in aan te brengen. Het recept is een combinatie van twee recepten die al langer op de blog staan. Door er aardbeien en slagroom aan toe te voegen komt deze mooie beauty tevoorschijn:

 

Dit heb je nodig voor 1 slof:

Voor het sloffendeeg:

90 gram koude roomboter

100 gram witte basterd

1 gram zout

25 gram ei

75 gram patentbloem

75 gram Zeeuwse bloem

5 gram bakpoeder

Voor de frangipane:

100 gram spijs

25 gram roomboter

25 gram ei

10 gram bloem

Voor de banketbakkersroom:

2 m eieren

4 zakjes vanillesuiker

15 gram kristal suiker

10 gram custard

230 gram melk

Voor de afwerking:

125 gram slagroom

1/2 zakje klopfix

2 zakjes vanillesuiker

1 theelepel poedersuiker

10 grote aardbeien

 

 

En verder:

uitrollatjes van 1 cm

sloffenvorm

deegroller

huishoudfolie

spuitzak met glad en stervormig spuitmondje

magnetronbestendige schaal

bord

huishoudfolie

Zo ga je te werk:

Begin met het maken van de slof:

Mix de roomboter met de witte basterd, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.

Zeef de beide bloemsoorten en de bakpoeder.

Voeg ze toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.

Druk het deeg wat plat, verpak het in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast.

Maak intussen de frangipane:

Mix de amandelspijs met de boter tot er geen klontjes meer in zitten.

Voeg het ei toe en mix tot het ei opgenomen is in de amandelspijs.

Voeg de bloem toe en mix tot ook dit goed er door gemengd is.

Doe de frangipane in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Ga verder met het maken van de slof:

Leg het deeg op bakpapier en dek het af met huishoudfolie.

Rol met hulp van de uitrollatjes het deeg uit tot ongeveer 1 cm dik.

Zorg voor een langwerpige lap die groot genoeg is voor je vorm.

Verwijder het huishoudfolie van het deeg en leg het deeg op een bakplaat.

Druk de sloffenvorm in het deeg. Verwijder de overtollige randjes deeg.

Spuit de frangipane op het deeg. Zorg dat je ongeveer 1,5 – 2 cm van de vorm blijf

Bak de slof in ongeveer 25 minuten gaar.

Verwijder de sloffenvorm direct nadat je de bakplaat uit de oven gehaald heb en laat hem volledig afkoelen.

Maak intussen de banketbakkersroom:

klop het ei met de beide suikersoorten tot het goed gemengd is.

Voeg 200 gram melk toe en roer het goed door elkaar.

Meng de overige melk met de custard tot de custard volledig opgelost.

Kook de custard in de magnetron tot de gewenste dikte, mix hem tussentijds twee of drie keer door.

Laat de custard op een bord volledig afkoelen. Voorkom velvorming door een velletje huishoudfolie op de custard te leggen.

Bewaar de custard tot gebruik in de koelkast.

Ga verder met de afweking:

Klop de slagroom met de suiker en de klop-fix stijf. Zet het in de koelkast tot gebruik.

Doe de banketbakkersroom in de spuitzak met een stervormig spuitmondje.

Houd er rekening mee dat de banketbakkersroom door het gewicht wat er bovenop komt nog wat naar de rand van het sloffendeeg ‘kruipt’.

Spuit de banketbakkersroom op de sloffenbodem.

Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Halveer 8 aardbeien in de lengte.

Leg de gehalveerde aardbeien op de banketbakkersroom.

Doe de slagroom in de spuitzak met het stervormige spuitmondje en spuit een baan slagroom op de aardbeien.

Snij de overgebleven aardbeien in plakjes en steek de plakjes in de slagroom.

Bewaar de slof tot serveren in de koelkast.

Meer tips en trucs over het maken van een sloffendeeg? Kijk bij het basisrecept

Meet tips en trucs voor het maken van de banketbakkersroom? Kijk bij het artikel over de banketbakkersroom

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *