Basisrecepten

Basisrecept ~ Sloffendeeg

Gekke dag voor een receptje, he? Dat zal vast nog wel een aantal keer gaan gebeuren. In maart en april heb ik niet zoveel taarten op bestelling gemaakt en die ik gemaakt heb staan al online. Daardoor had ik meer tijd om te bakken en dus heb ik een hele hoop recepten klaar staan voor jullie. Vandaag krijgen jullie een basisrecept voor een sloffenbodem. Volgende week dinsdag komt er nog een heerlijk variatierecept online. Lekker oranje dus die pas goed bij de Koningsdag de dag erna.

DSC00844 met watermerk

Dit heb je nodig voor 1 slof:

Voor het sloffendeeg:

90 gram koude roomboter

100 gram witte basterd

1 gram zout

25 gram ei

75 gram patentbloem

75 gram Zeeuwse bloem

5 gram bakpoeder

Voor de frangipane:

100 gram spijs

25 gram roomboter

25 gram ei

10 gram bloem

DSC00826 met watermerk

En verder:

uitrollatjes van 1 cm

sloffenvorm

deegroller

huishoudfolie

spuitzak met evt. glad spuitmondje

Zo ga je te werk:

Mix de roomboter met de witte basterd, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.

Zeef de beide bloemsoorten en de bakpoeder.

Voeg ze toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.

Druk het deeg wat plat, verpak het in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast.

Maak intussen de frangipane:

Mix de amandelspijs met de boter tot er geen klontjes meer in zitten.

Voeg het ei toe en mix tot het ei opgenomen is in de amandelspijs.

Voeg de bloem toe en mix tot ook dit goed er door gemengd is.

Doe de frangipane in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Leg het deeg op bakpapier en dek het af met huishoudfolie.

Rol met hulp van de uitrollatjes het deeg uit tot ongeveer 1 cm dik.

Zorg voor een langwerpige lap die groot genoeg is voor je vorm.

Verwijder het huishoudfolie van het deeg en leg het deeg op een bakplaat.

Druk de sloffenvorm in het deeg. Verwijder de overtollige randjes deeg.

Spuit de frangipane op het deeg. Zorg dat je ongeveer 1,5 – 2 cm van de vorm blijf

Bak de slof in ongeveer 25 minuten gaar.

Verwijder de sloffenvorm direct nadat je de bakplaat uit de oven gehaald heb.

DSC00810 met watermerk

Tips:

Je kunt makkelijk 2 sloffen tegelijk bakken in 1 oven. Je hebt dan wel 2 sloffenvormen nodig. Heb jij die? Verdubbel dan het recept.

 DSC00822 met watermerk

4 gedachten over “Basisrecept ~ Sloffendeeg

  1. Waarom koude boter, als je toch de boter met suiker en ei moet mixen? Ik zou dan zachte boter nemen, dat mixt beter.

    Vriendelijke groet,

    Ans

    1. Hoi Ans,

      De temperatuur van de boter heeft invloed op het bakresultaat. Bovendien wordt dit deeg plakkerig als je boter op kamertemperatuur gebruikt. Normaal gebruik je boter op kamertemperatuur maar er zijn uitzonderingen. Dit recept is er één van.

      Groetjes,

      Adrienne

    1. Hoi Elisabeth,

      Zeeuws bloem is een zachtere bloem die zorgt voor een ander bakresultaat dan tarwebloem. Zo worden koekjes bijvoorbeeld knapperiger. Als je precies wilt weten hoe het zit kan je eens googlen naar een artikel hierover van bijv. Rutger Bakt. Mocht je geen Zeeuwse bloem in huis hebben dan is het altijd te vervangen door gewone tarwebloem.

      Groetjes,

      Adriënne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *