Recepten·Taarten

Aardbeien-Frambozen kwarktaart

Het houd niet op met de taarten, hé? Dit is er weer zo eentje die ik voor de bewoners op mijn werk gemaakt heb en die te lekker is om niet met jullie te delen. Deze taart was een restje van wat overgebleven was van de verkoop. Daardoor was de taart al 2 dagen oud toen de foto’s gemaakt zijn. Behalve de doorgelopen kleuren van de gelei laag zie je er niets van. Had jij het wel gezien als ik dat niet gezegd had? Ik vraag het me af! Deze taart maakte ik naar aanleiding van een plaatje op Pinterest. Ik vond het zo mooi er uit zien dat ik besloot me door het uiterlijk van die taart te laten inspireren en de rest er zelf bij te verzinnen. Eenmaal zelf gemaakt is hij niet alleen mooi van uiterlijk maar ook super lekker van smaak! Echt een toppertje voor deze laatste zomerweekjes.

Dit heb je nodig voor een taart van 24 cm doorsnee:

6 + 3 blaadjes gelatine

500 ml slagroom

500 gram neutrale kwark

500 gram aardbeien

250 frambozen

2x 50 gram suiker

200 gram mariakaakjes

75 gram roomboter

100 gram water

En verder:

Staafmixer of blender

Bakpapier

Siliconen spatel

Pan

Zo ga je te werk:

Week de 6 blaadjes gelatine in ruim koud water.

Laat de kwark op kamertemperatuur komen.

Pureer  200 gram aardbeien en de 100 gram frambozen. Wil je geen pitjes zeef die er dan uit.

Bedek de bodem en de zijkanten van de springvorm met bakpapier.

Smelt de roomboter.

Hak de mariakaakjes fijn. Dit kan in de blender of met de staafmixer.

Meng de fijngehakte kaakjes met de roomboter.

Verdeel het gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk ze goed aan.

Zet de bodem tot gebruik in de koelkast, minimaal 10 minuten.

Klop de slagroom met de suiker stijf. Bewaar het tot gebruik in de koelkast.

Doe de gelatine zonder uitknijpen in een pannetje.

Smelt het op een laag vuur. Als de gelatine bijna gesmolten is draai de hittebron uit en roer je met een siliconen spatel tot de gelatine helemaal gesmolten is.

Voeg een eetlepel vruchtenpuree toe aan de gelatine en roer dit er goed door.

Voeg nogmaals een flinke eetlepel toe en roer tot ook deze vermengd is.

Voeg de gelatine nu toe aan de vruchtenpuree en roer het goed door elkaar.

Laat het nog even geleren, als de vruchtenpuree nog erg dun is.

Voeg een eetlepel kwark toe aan de vruchtenpuree en roer het goed door.

Voeg nog een paar eetlepels kwark toe en roer ook deze goed door.

Voeg de vruchtenpuree toe aan de overige kwark en vermeng het goed met elkaar.

Laat het zo nodig weer even geleren.

Schep een paar eetlepels slagroom door het kwarkmengsel en meng het goed met elkaar.

Meng daarna alle slagroom goed door het kwarkmengsel.

Verdeel de kwark gelijkmatig over de bodem.

Zet de kwarktaart in de koelkast en laat hem zo nodig een uurtje opstijven.

Hou 24 mooie kleine aardbeien en 12 kleine frambozen achter.

Week 3 blaadjes gelatine in ruim koud water.

Pureer de rest van de aardbeien en frambozen, voeg er 100 gram water en 50 gram suiker aan toe. Roer tot de suiker gesmolten is.

Zeef de pitjes uit het vruchtensap.

Smelt de gelatineblaadjes op een laag vuur.

Voeg een eetlepel vruchtensap toe en roer het goed door elkaar.

Voeg nog een paar eetlepels vruchtensap toe en roer ook deze goed door.

Voeg de gelatine toe aan het overige vruchtensap en vermeng het goed met elkaar.

Laat het vruchtensap staan tot het gaat geleren.

Giet voorzichtig de vruchtensap op de kwark laag. Verdeel het gelijkmatig over de kwark door voorzichtig met de vorm te bewegen.

Verdeel de aardbeien, met de kroontjes naar buiten, over de taart.

Leg tussen iedere 2 aardbeien een framboos neer.

Maak het geheel eventueel af met wat munt blaadjes.

 

2 gedachten over “Aardbeien-Frambozen kwarktaart

  1. Wat een prachtige taart Adrienne. Leuk dat je hem gemaakt hebt met en voor de oudjes. Mooi en dankbaar werk heb je. Bedankt voor je recept en suggestie. Bij m’n moeder in het woonzorgcentrum is ook een groep die overdag bij elkaar zit. Zou ook leuk zijn om ze eens te trakteren. De meesten hebben wel een vorm van Alzheimer. Mijn moeder is eigenlijk de enige die goed helder is, maar niet meer mobiel. Ga er over nadenken. Hoe doe jij dat met diabetes en allergieën? Zelf ben ik glutenvrij ivm coeliakie. Ga proberen om jouw taart aan te passen. Heb zo’n zin in kwarktaart.. Groetjes van Riny Visser

    1. Hoi Riny,

      Het is inderdaad super leuk om met ouderen die op een huiskamerproject of kleinschalige woongroep verblijven een taart te maken. Bij deze taart hebben de bewoners niet geholpen, als zou het wel mogelijk zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen met de slagroom opkloppen of het afwegen van de boter, e.d. Als ik een appeltaart bak helpen ze wel altijd met bijv. het schillen van de appels. In principe hou ik geen rekening met diabetes omdat er voor bewoners die diabetes hebben geen beperkingen zijn om af en toe een taartje te eten. Allergieën is ook iets waar ik, tot nu toe, geen rekening mee hoeft te houden.

      Groetjes, Adriënne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *