Cupcakes

Citroen – Witte chocolade cupcakes

Snel naar recept
Wat is het heerlijk dat het voorjaar om de hoek komt! Tijd om weer wat lekkere frisse baksels de oven in te schuiven en te genieten van al die heerlijke lente smaken. Daarom maken we er deze week een week vol citroen van. Te beginnen met een verrukkelijk lekker recept voor citroen – witte chocolade cupcakes. Geloof me: Deze wil je echt maken! De smaken van citroen en witte chocolade zijn zo lekker bij elkaar. Dat wil je gewoon zelf proeven.
Wat maakt deze cupcakes zo lekker?

Voor mijn verjaardag in augustus ging ik aan de slag met cupcakes. Ik trakteerde ze op mijn werk en ook maakte ik er voor de visite thuis. Deze citroen – witte chocolade cupcakes heb ik voor thuis gemaakt. Sinds het idee voor deze smaak combinatie in mijn hoofd zat liet het me niet meer los. Gelukkig maar! Had ik al gezegd dat deze cupcakes echt heel erg lekker zijn? Ze bestaan uit een redelijk standaard cupcakebeslag, dat lekker wordt gemaakt met witte chocolade en citroen. De toef die op de cupcakes gespoten wordt is een citroen ganache gemaakt met witte chocolade en natuurlijk mag ook wat lemon curd niet ontbreken.

Home made Lemon curd

Wist je dat het recept voor lemon curd al sinds 2017 op de blog staat. Wanneer je op deze link klikt kom je bij het recept uit. Dankzij het maken van deze citroen – witte chocolade cupcakes heeft ook dit recept een upgrade gekregen. Dat is fijn: twee vliegen in één klap. En wat wordt ik blij van de foto’s! Lemon curd is een frisse citroenvulling die voor veel recepten gebruikt kan worden. Eerder gebruikte ik het voor lemon-meringue tijgersoezen en schuimgebakjes met citroen. In ons dorp heeft de supermarkt geen lemon curd. Wil ik lemon curd dus in mijn recepten gebruiken dan ga ik zelf aan de slag om het te maken. En eigenlijk is dat nog lekkerder dan kopen. Maak je de lemon curd voor deze cupcakes zelf? Dan kan je dat al een dag of wat eerder doen. Lemon curd kan in de koelkast makkelijk een paar weken bewaard blijven.

Cupcakes zijn de beste!

Wil ik een snel baksel maken waar ik iedereen in huis blij mee maak? Dan moet ik echt kiezen voor simpele cupcakes volgens dit basisrecept. Er zijn natuurlijk tal van manieren en recepten om cupcakes te maken. Maar bij ons thuis houden we het meest van deze kwartscake of een vier vierde cake. Voor deze cupcakes verving ik een klein deel van de suiker voor citroenrasp van dr. Oetker. Voor een wat sterkere citroensmaak voegde ik limoncello toe, dit kan je ook vervangen door het sap van een halve citroen. Daarnaast gaat er nog een derde smaakmaker door het cakebeslag namelijk witte chocolade. Hiervoor kan je gewoon een reep nemen die jouw voorkeur heeft. Als allerlaatste extraatje heb ik op deze cupcakes ook wat kruimeldeeg meegebakken. Dit geeft een beetje een extra crunch in de cupcakes, heerlijk!

Witte chocolade – citroen ganache

De toef op de cupcakes is gemaakt van een witte chocolade ganache. Ook aan deze ganache is een citroensmaakje toegevoegd door wat citroenrasp en limoncello toe te voegen. De hoeveelheden die in het onderstaande recept gebruikt worden zijn richtlijnen hiervoor. Je kunt naar eigen smaak altijd meer of minder van deze smaakmakers toevoegen. Voor een stevige witte chocoladeganache heb je een verhouding van 1 deel slagroom en 3 delen chocolade nodig. Door het toevoegen van de limoncello is het helemaal belangrijk dat je niet minder chocolade gebruikt aangezien de ganache daar wat slapper door wordt. In het recept begin je met het maken van de ganache. Nog beter zou het zijn om de ganache al een dag eerder te maken zodat het voldoende tijd heeft om te stabiliseren en stevig te worden. Deze ganache viel hier thuis heel erg in de smaak. Wie weet gaan jullie deze ganache later deze week dan ook nog eens tegenkomen.

Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Gebruik één van onderstaande afbeeldingen zodat je het recept altijd makkelijk terug kunt vinden.
Koemelkvrij

Bij witte chocolade cupcakes denk jij misschien wel dat het niet mogelijk is om deze cupcakes koemelkvrij te maken. Zie je dan daarna ook nog erbij staan dat er ganache in de cupcakes zit dan zakt de moed je wellicht helemaal in de schoenen. Maar geen zorgen! Ik beloof je dat je deze cupcakes echt koemelkvrij kunt maken. Bij de Jumbo verkopen ze fijne vegan witte choco, deze is heel erg geschikt om mee te bakken. Natuurlijk smaakt het anders, maar het is wel erg lekker! Dan door naar de slagroom, daarvan weet je wellicht al dat je die kunt vervangen door Alpro Soya Whipping. Dit zelfde geldt ook voor de roomboter, deze vervang je door roombeter van Blue Band.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *