Basisrecepten·Recepten

basisrecept vormvaste chocoladekoekjes

Vorig jaar in augustus deelde ik met jullie mijn recept voor vormvaste vanillekoekjes. Ik maakte destijds van de helft van dit deeg ook een chocoladedeeg. Schandalig dat ik dat al die tijd nog niet met jullie gedeeld heb! Maar hier komt het recept eindelijk:

 

Dit heb je nodig:

200 gram half koude roomboter

150 gram suiker

2 zakjes vanille suiker

1 L ei

375 gram Zeeuwse bloem of tarwe bloem

100 gram cacao

snufje zout

En verder:

Uitrollatjes in gewenste dikte bijv. 3, 5, 7 of 10 mm

Huishoudfolie

Bakplaten bekleed met bakpapier

Uitsteekvormpjes naar keuze

Deegroller

Zo ga je te werk:

Mix de roomboter en met de beide suikersoorten ongeveer 2 minuten tot ze lichter kleurt.

Voeg het ei toe en mix tot deze goed door de boter en suiker gemengd is.

Zeef de bloem en het zout en boven de kom en mix tot het goed gemengd is.

Zeef de cacao boven de kom en kneed deze met de hand door het deeg.

Leg een laag huishoudfolie op het aanrecht neer.

Leg de deegbal hierop.

Leg een laag huishoudfolie over het deeg.

Plaats de uitrollatjes verticaal langs het deeg.

Rol het deeg gelijkmatig uit.

Leg het deeg ongeveer 1 uur in de koelkast.

Steek vormpjes uit het deeg en leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaten.

Rol de restjes van het deeg uit op dezelfde manier als hierboven beschreven. Koel het deeg zo nodig opnieuw.

Zet de bakplaat met de uitgestoken deegvormpjes ongeveer 1 uur in de koelkast. Vergeet het deeg niet af te dekken met huishoudfolie.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bak de koekjes (afhankelijk van de dikte en grootte) in ongeveer 10 – 20 minuten lichtbruin.

Verwijder de koekjes direct na het bakken van de bakplaat en laat ze afkoelen op een (taart)rooster.

Tips:

Is je deeg voor je gevoel te brokkelig voeg er dan met een eetlepel wat melk aan toe. Kneed het na ieder eetlepel goed door. Let er op dat je het deeg niet te nat/klef maakt, hierdoor loop je de kans dat de koekjes gaan uitlopen.

Geen zin/tijd om het deeg te laten koelen? Door het koelen krijgt het deeg de kans om smaak te ontwikkelen. Daarnaast blijven je uitgestoken koekjes veel mooier in vorm.

Na het uitsteken van de vormpjes kan je er eventueel voor kiezen om het deeg 15 minuutjes in de diepvries te zetten in plaats van 1 uur in de koelkast. Deze rust heeft voornamelijk als doel dat de boter koud de oven in gaat. Hierdoor houden koekjes hun vorm tijdens het bakken.

In plaats van het deeg uit te rollen tussen 2 lagen huishoudfolie kunt je ook bloem om je uitrolblad en deegroller strooien en het deeg daarop uitrollen.

Wil jij zeker weten dat de koekjes in vorm blijven? Ik gebruikte bij ‘Koektrommel of snoepdoos’ dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *