Wanneer is een sneeuwster een sneeuwster? Moet de taart dan een stervormige inkeping aan de bovenkant hebben? En moet hij dan bestoven zijn met poedersuiker? Of moet de taart dan (ook) gevuld zijn met slagroom en advocaat? Als je de naam onleed dan gaat het toch vooral om de sneeuw en de ster. Daarom stel ik bij deze aan jullie een verrukkelijk lekkere sneeuwster met witte chocolade – monchou en frambozenvlaaivulling voor.
Snel klaar
De sneeuwster is een taartje die relatief snel klaar is. Zowel het maken van een biscuit als het maken van een vulling kost niet overdreven veel tijd. Dan heb ik het over het maken van de gewone traditionele sneeuwster. Want eerlijk is eerlijk: Deze kost iets meer tijd. Een frambozenvlaaivulling is niet te koop in de winkel en die moet dus ook huisgemaakt worden. Daarvoor gebruik je diepvriesframbozen, deze zijn het hele jaar verkrijgbaar en ideaal voor het maken van vlaaivulling. Even goed is kost het nog steeds geen uren in de keuken om deze taart te maken.
Frambocello
Om de vlaaivulling nog iets meer frambozensmaak te geven, heb ik Frambocello van het merk Limone d’oro toegevoegd. Deze frambocello dankt zijn intense frambozensmaak aan de hele verse frambozen die gebruikt worden om de likeur te maken. Heb jij deze likeur niet en wil je hem niet aanschaffen voor één taart? Ook zonder deze frambocello is de vlaaivulling erg lekker! Al moet ik zeggen dat de Likeur zo lekker is dat hij een plaatsje in je kast ook zeker waard is 😉
Biscuit drempels
Ik kan me voorstellen dat het bakken van een biscuit voor beginnende bakkers een drempel kan zijn. Zelf heb ik daar ook heel lang ’tegen aan gehikt’. Inmiddels weet ik wat er voor mij wel en niet werkt, iets wat voor iedereen anders is. Ik zal bijvoorbeeld altijd de eieren gescheiden opkloppen. Klop ik het eiwit met het eigeel op dan komt er tijdens het afkoelen standaard een put in het biscuit. En zoals het altijd is met bakken kan het zomaar zijn dat dit voor jou weer anders werkt. Ga daarom vooral lekker aan de slag met de verschillende bereidingswijzes die je voor biscuit kunt vinden en ga op ontdekkingsreis wat het beste bij jouw past. En nu je hier toch bent: Begin vandaag dan eens met mijn manier.
Witte chocolade – monchou
Eén van de eerste recepten waar Bakkriebels het World Wide Web (en vooral Pinterest) mee ‘veroverde’ is de monchou cakerol. Nog steeds is dit één van de meest bekeken recepten van de blog. Hier thuis heb ik een grote monchou-lover. Voor hem maak ik af en toe een lekkere ‘nieuwe’ versie. Deze met witte chocolade door de monchouvulling vond hij fantastisch. Nu hoop ik dat het bij jullie net zo in de smaak valt.
Uitleg stervorm op de bovenkant
Het maken van de stervorm aan de bovenkant kan een uitdaging zijn. Doe dit bij voorkeur met een scherp, niet gekarteld mes. Maak geen snijbeweging maar druk het mes in het biscuit. Nog makkelijker werkt het met een metalen deegschraper. Maak eerst een vertikale snee. Maak hier een plus van door er een horizontale snee bij te zetten. De stervorm maak je nu eenvoudig door aan alle kanten van de plus, nog een snee te zetten.
Koemelkvrij
Deze taart is helaas niet koemelkvrij te maken. Voor Monchou heb ik nog geen goede plantaardige vervanger gevonden. Ook de witte chocolade is een obstakel, want rijstmelk chocolade smelt helaas niet zo makkelijk als gewone chocolade.
Sneeuwster met witte chocolade – monchou en frambozenvlaaivulling
Ingrediënten
- voor het biscuit
- 5 m eieren
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanille suiker
- 5 gram citroenrasp
- 65 gram bloem
- 25 gram custard
- snuf zout
- voor de vlaaivulling
- 225 gram diepvries frambozen
- 10 gram maïzena
- 85 gram water
- 35 gram suiker
- 12 gram frambocello
- voor de witte chocolade – monchou
- 250 gram slagroom
- 200 gram monchou zacht en luchtig
- 150 gram witte chocolade
- en verder
- poedersuiker
- pan
- bakvorm 22 cm doorsnede
- bakpapier
Instructies
- Maak eerst de frambozenvlaaivulling: Doe hiervoor 100 gram frambozen in een pan.
- Voeg hier het water, de suiker en de maïzena aan toe.
- Breng de frambozen aan de kook en roer tot het een dikke vlaaivulling is geworden.
- Pureer de frambozen en zeef eventueel de pitten eruit.
- Voeg de overige frambozen toe en roer deze er kort door.
- Laat de vlaaivulling afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak intussen het biscuit: Vet hiervoor de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Scheid de eieren en doe de eiwitten in een vetvrije kom.
- Doe de eigelen in een andere mengkom.
- Klop de eiwitten, met vetrvrije gardes, tot ze gaan schuimen.
- Voeg de helft van de suiker toe en mix tot het eiwit stijf is.
- Voeg de overige suiker, vanillesuiker, zout en citroenrasp toe aan de eigelen en mix tot deze licht en dik zijn geworden.
- Spatel de eiwitten en de eigelen voorzichtig door elkaar.
- Zeef de bloem en de custard boven de kom en spatel ook dit er voorzichtig doorheen.
- Giet het biscuitbeslag in de ingevette bakvorm.
- Bak het biscuit in het midden van de oven, in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
- Het biscuit is gaar als je 1) hem gaat ruiken en 2) terugveert als je voorzichtig er op drukt)
- Laat het biscuit 5 minuten afkoelen in de bakvorm.
- Verwijder hem daarna uit de bakvorm en laat het op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.
- Smelt de chocolade en laat deze even afkoelen.
- Klop de slagroom stijf.
- Roer de monchou los met een garde.
- Voeg de monchou toe aan de slagroom en spatel het door elkaar.
- Voeg nu de chocolade toe en spatel ook deze er door. (let er op dat je dit niet doet terwijl de chocolade nog heel warm is!)
- Keer het biscuit om zodat de onderkant de bovenkant wordt.
- Snij het biscuit op 2/3 doormidden.
- Haal de bovenste dunne plak eraf.
- Maak hier een stervorm in met een mes of ander scherp voorwerp.
- Leg de onderkant van het biscuit nu op een bord.
- Schep de witte chocolade-monchou erop.
- Verdeel de afgekoelde vlaaivulling over de monchou.
- Leg de andere plak biscuit er op en druk deze aan de buitenkant wat aan zodat het midden wat omhoog komt.
- Bestuif de taart met poedersuiker.
- Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.
Ha Adriënne, waar kan ik de franbocello kopen ?
Het klinkt erg smakelijk deze MonChou kerstster.
Hoi Marijke,
Dankjewel! Je kunt de frambocello bij een slijterij kopen. Ik weet dat Mitra het in het assortiment heeft, maar of elke vestiging van Mitra het in de winkel heeft staan weet ik niet.
Groetjes, Adriënne
Hall Adriënne,
Bedankt voor dit heerlijke recept.
Ik heb deze sneeuwster afgelopen week gemaakt en die viel erg in de smaak!
Hoi Angelique,
Wat leuk om te horen!
Groetjes, Adriënne