Cupcakes

Tiramisu cupcakes

Vandaag het derde receptje van de beloofde cupcake recepten. Deze keer laat ik jullie zien hoe je heerlijke tiramisu cupcakes kan maken. Sinds ik vorig jaar zomer in Italië tiramisu at vind ik het leuk om af en toe iets met koffie te maken. Er zijn al verschillende receptjes op de blog verschenen waar koffie in verwerkt zit en er komen er ook nog een paar aan. Dit is het eerste recept waar naast koffie ook mascarpone en cacao gebruikt zijn. Omdat ik in de Italiaanse tiramisu’s geen drank proefde en in de Italiaanse tiramisu recepten die ik als eerste hits op google kreeg ook geen drank vond heb ik dat hier ook niet in gebruikt. Wil jij dat wel gebruiken? Vervang dan een deel van de koffie hierdoor.  Uiteraard moet je nu niet verwachten dat het je een hap tiramisu neem als je deze cupcakes proef, de verhouding koffie / creme is immers heel ander,  maar ze zijn zo lekker, joh!

IMG_1393 met watermerk bakkriebel

Dit heb je nodig voor de sterke koffie:

250 gram water

40 gram droge gemalen koffie

5 gram pure chocolade

Zo ga je te werk:

Doe het water in het waterreservoir.

Doe de koffie en de pure chocolade in een koffiefilter en plaats deze in de houder.

Laat de koffie doorlopen, zet het koffieapparaat uit en laat de koffie afkoelen voor verder gebruik.

IMG_1360 met watermerk bakkriebel

Dit heb je nodig voor de cupcakes:

100 gram roomboter

100 gram licht bruine basterd

2 M eieren

snufje zout

100 gram zelfrijzend bakmeel

1 pak lange vingers

125 sterke koffie

cacao

En verder:

Cupcake bakblik

cupcake papiertjes

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Zet de cupcake papiertjes in het cupcake bakblik.

Drenk 75 gram van de Lange vingers in 75 gram koffie.

Mix de boter met de suiker en het zout in ongeveer 10 minuten licht en romig.

Voeg 1 ei toe en mix tot het volledig opgenomen is. Voeg dan het andere ei toe en mix tot ook deze opgenomen is.

Mix de in koffie gedrenkte lange vingers door het mengsel heen.

Spatel het zelfrijzend bakmeel er door.

Drenk 8 lange vingers in de overige 50 gram koffie, breek ze in stukjes en spatel ook deze door het beslag.

Doe in ieder cupcake papiertje ongeveer 65 gram beslag.

Bestrooi met wat cacao.

Bak de cupcakes in ongeveer 20 – 25 minuten gaar en lichtbruin.

Laat ze volledig afkoelen voor je de toef er op spuit.

IMG_1380 met watermerk bakkriebel

Dit heb je nodig voor de toef:

125 gram mascarpone

65 gram slagroom

15 gram poedersuiker

En verder:

Spuitzak met kartel spuitmond

Zo ga je te werk:

Roer de mascarpone los in een bakje.

Klop de slagroom met de poedersuiker lobbig.

Voeg de mascarpone toe en klop tot het een stevige massa zonder klontjes is.

Spuit op iedere cupcake een mooie toef

Dit heb je nodig voor de afwerking:

Overige koffie

Overige lange vinger

Cacao

En verder:

Theezeefje

Zo ga je te werk:

Doe wat cacao in het theezeefje en bestrooi de cupcakes hier mee.

Drenk 6 lange vingers in de koffie, breek ze door en zet in iedere toef een lange vinger.

IMG_1390 met watermerk bakkriebels

Tips:

Lees de tips in het basisrecept voor cake nog eens door.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.