Stracciatella – chocolade marmerplaatcake… Pfft! Wat een mondvol. Maar het vertelt je wel precies wat het is. En waarschijnlijk heb jij ook al een heel goed beeld bij wat ik nu met je ga delen. Maar misschien kan ik je toch nog verrassen. Niet alleen de stracciatella cake maar ook de chocolade cake bevat stukje chocolade. Toen ik deze cake voor de tweede keer bakte en hij net uit de oven kwam ging Steven ineens in de kast op zoek naar een stukje van ‘die lekkere cake met chocola en gewoon, mama’. Schijnbaar werkt zijn neus prima, haha. Het geeft aan hoe favoriet deze cake bij ons thuis is. Daarom bak ik er ook een groter formaat van. En psst… snij ik er kleinere stukken van. Dat zeg ik maar niet tegen Steven 😀
Dit heb je nodig voor een plaatcake:
300 gram roomboter op kamertemperatuur
300 gram fijne kristalsuiker
snuf zout
7 M eieren
300 gram zelfrijzend bakmeel+ wat extra
2 zakjes vanillesuiker
15 gram vanille aroma
60 gram melk
15 gram cacao
75 gram pure chocolade
200 gram pure chocolade chunks
En verder:
Diepe bakplaat/bakvorm
bakpapier
bak met deksel
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de bakvorm goed in.
Bedek de bodem van de vorm met bakpapier.
Mix de roomboter met de suiker en het zout in ongeveer 10 – 15 minuten tot een licht en luchtige massa.
Verdeel het in 2 gelijke hoeveelheden van 300 gram.
Smelt de chocolade au-bain-marie.
meng de melk met de cacao tot een gladde klontvrij ‘chocolademelk’
Voeg aan beide delen 3 eieren toe. Voeg telkens het volgende ei pas toe als het ei volledig opgenomen is.
Breek het overbleven ei en roer het goed los. Voeg de helft van dit ei tot aan één van de twee beslagen en roer tot ook dit goed opgenomen is. (Dit beslag is vanaf nu voor de chocoladecake bedoeld, hou ze dus goed uit elkaar)
Voeg het zelfrijzenbakmeel aan beide beslagkommen toe en spatel het voorzichtig door elkaar.
Voeg de ‘chocolademelk’ toe aan het beslag voor de chocoladecake en spatel dit er voorzichtig door.
Spatel dan de gesmolten chocolade er voorzichtig door.
Voeg de vanillesuiker en de vanillearoma toe aan het andere cakebeslag en spatel door tot het goed opgenomen is.
Doe de chocolade chunks in een bakje, voeg een eetlepel bloem of zelfrijzend bakmeel toe, doe het deksel er op en schud er flink mee.
Spatel voorzichtig door beide beslagen ongeveer 90 gram pure chocoladedruppels.
Schep om en om, naast elkaar een lepel vanille en chocoladebeslag in de bakvorm. Zo ontstaat een dambord van cakebeslag.
Roer het cakebeslag flink door met een vork.
Strooi de overige chocolade chunks er over.
Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer één uur gaar.