Rosalie is in huize Bakkriebels degene die het meeste chocolade eet. Ze heeft dan ook het geluk (of de pech?) dat ze het in alle vormen en smaken lust. Van melkchocolade tot chocolademelk en alles wat daar tussen zit. En dan niet alleen melkchocolade maar ook pure en witte chocolade. Een chocoholic dus. Tel daar nog haar grote voorliefde voor smarties bij op en we snappen dat deze week echt op haar buik geschreven is. Het recept van vandaag is er dan ook één recht uit haar hart. En zeg nou zelf: Hoe leuk en lekker is deze witte spuitchocolade met Smarties? Een simpele maar o zo leuke activiteit op deze laatste dag van de herfstvakantie.
Chocolade smelten
Wanneer je aan de gang wilt om zelf spuitchocolade te maken, heb je maar een paar simpele ingrediënten nodig. Als eerste is dat chocolade, deze keer hebben we voor witte chocolade gekozen. Deze moet je als eerste smelten. Zelf doen we dit – zeker met kinderen erbij – bij voorkeur in de magnetron. Breek de chocolade in kleine stukjes zodat het makkelijk en snel smelt. Zet de magnetron op ongeveer 600 watt. en roer elke 10-15 seconden door de chocolade heen. Zo verdeel je de warmte gelijkmatig en heb je minder kans dat de chocolade te warm wordt. Wanneer 2/3 van de chocolade gesmolten is, stop je met het verwarmen maar roer je tot alle chocolade gesmolten is. Wanneer alle chocolade gesmolten is, laat je het zo nodig nog verder terug koelen tot het iets kouder aanvoelt dan je lichaamstemperatuur.
Tijd voor de chocoladepasta
Wanneer de chocolade voldoende afgekoeld is, wordt het tijd voor het volgende ingrediënt. En dat is witte chocoladepasta, deze is in bijna elke supermarkt te koop. Voeg de chocoladepasta toe aan de gesmolten chocolade en roer het goed door elkaar. Met een beetje geluk kan je de spuitchocolade nu gelijk in een spuitzak doen. Hiervoor moet de chocolade, als je het doorroert, niet meer zoveel uitvloeien. Doet de chocolade dit nog wel dan moet je nog even doorroeren om het af te koelen.
Wil je dit recept opslaan om er op een ander moment mee aan de slag te gaan? Onderstaande afbeelding helpt je om dit artikel makkelijk en snel terug te kunnen vinden.
Het leukste moet nog komen
Het allerleukste van vandaag moet nog komen: Het spuiten van allerlei vormpjes en misschien zelfs letters zoals Rosalie gedaan heeft. Bedenk eerst waar je de chocolade op wil gaan spuiten. Rosalie gebruikt hier een snijplank voor. Om letters of exact dezelfde vormpjes te kunnen spuiten, is het verstandig om deze eerst uit te printen. Leg de print op de snijplank en plak het vast met een plakbandje. Pak een stuk bakpapier dat net zo groot is als de snijplank en leg deze op de plank. Plak ook het bakpapier even vast met een plakbandje. Nu kan het feest echt beginnen! Spuit de chocolade in allerlei vormen op het bakpapier. Versier met de smarties en eventueel musketzaad of andere strooisels.
En dan nu even wachten
Is alle chocolade op en versierd? Dan moet je even geduld hebben. De chocolade moet nu uitharden. Dit kan op het aanrecht. Het is afhankelijk van de temperatuur in je huis hoe lang dit duurt. Wil je het wat sneller uit laten harden? Plaats de snijplank dan in de koelkast. Doe dit echter niet te lang want smarties verkleuren nogal makkelijk.
Variëren met dit recept
Rosalie vindt witte chocolade het allerlekkerste. Adriënne denkt dat dat komt omdat zij de enige is die dat lust waardoor het minder vaak in huize Bakkriebels te vinden is. Dus toen Rosalie mocht kiezen welke chocolade ze voor deze spuitchocolade met smarties wilde gebruiken was de keuze makkelijk: Wit natuurlijk. Heb jij een voorkeur voor melk chocolade? En voor hazelnootpasta? Dat kan! Je kunt de witte chocolade 1:1 vervangen door melk of pure chocolade. Hetzelfde geldt voor de witte chocoladepasta. Die kan ook 1:1 vervangen worden voor een andere chocoladepasta. Wil jij je liever wat beter inlezen over spuitchocolade? Kijk dan even bij dit artikel dat helemaal over deze makkelijke spuitchocolade gaat.
Koemelkvrij
Het is helaas niet mogelijk om witte spuitchocolade met smarties koemelkvrij te maken. Wil je iets soortgelijks maken, dan kan dat wel. Gebruik hiervoor een koemelkvrije chocolade zoals vegan chocolade of rijstmelkchocolade. Gebruik daarnaast een koemelkvrije chocoladepasta. Ook voor de decoratie heb je voldoende keuzes om het koemelkvrij te maken.
Spuitchocolade met smarties
Ingrediënten
- 100 gram witte chocolade
- 100 gram witte chocoladepasta
- grote en kleine smarties
- musketzaad of sprinkles naar keuze
Instructies
- Bekleed een snijplank met een stukje bakpapier.
- Wil je letters spuiten? Print deze dan uit en leg ze tussen de snijplank en het bakpapier in.
- Smelt de chocolade in de magnetron.
- Roer zo nodig om de chocolade iets terug te koelen tot het iets kouder is als lichaamstemperatuur.
- Roer de witte chocolade pasta door de gesmolten chocolade.
- Loopt de chocolade niet meer zoveel uit? Doe de spuitchocolade dan direct in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze.
- Loopt de chocolade nog te veel uit? Roer dan nog even rustig door zodat het sneller terug koelt.
- Spuit de spuitchocolade op het bakpapier.
- Versier naar eigen inzicht met de smarties en sprinkles.
- Laat de chocolade uitharden.