IJs·Voor en met kinderen

Smarties ijstaart

Snel naar recept
Oh, misschien vinden we dit wel het leukste en lekkerste recept dat we deze week met jullie delen. IJs is natuurlijk heel erg lekker. Nog lekkerder wordt het wanneer je er een ijstaart van maakt. En wanneer wordt een ijstaart helemaal perfect? Juist! Als je er een smarties ijstaart van maakt. Het perfecte dessert voor jong en oud. Perfect voor een feestje, perfect voor een lekkere afsluiting van een gezellige maaltijd wat ons betreft.
Een handje vol ingrediënten

Om zelf ijs te maken, heb je – in tegenstelling tot de grote fabrikanten- maar een handje vol ingrediënten nodig. De makkelijkste en lekkerste basis voor je zelfgemaakte roomijs is een mengsel van gecondenseerde melk, slagroom, vanille aroma en melk. Enkel en alleen die vier. Om er een smarties ijstaart van te maken, voegen we daar nog een paar andere ingrediënten aan toe. Natuurlijk kunnen de smarties hier niet ontbreken! Ben je trouwens bekend met de smarties pop-up ijsjes? Die zou je ook kunnen maken met dit recept. Het enige wat je – naast het ijs en smarties- extra nodig hebt zijn Push up cake pops. Jaren geleden waren deze razend populair, inmiddels zijn ze bijna niet meer verkrijgbaar helaas! Wij hebben eerst getwijfeld of we die ijsjes ervan wilden maken maar uiteindelijk werd het toch een Smarties ijstaart waar iets meer werk in zit.

Een oude bekende van Bakkriebels

Jaren geleden maakten wij regelmatig ons eigen vanille roomijs. Maar de ijsmachine ging kapot en er kwam in eerste instantie geen nieuwe. Tot ik van iemand een ijskom kreeg die op mijn KitchenAid pastte. Wat een geluk! Sindsdien wordt er zo af en toe weer ijs gemaakt in huize Bakkriebels. We vinden het nog net zo leuk als destijds en zijn echt van plan om de ijskom vaker te gaan gebruiken. Wie weet komen er dan ook weer wat meer ijsrecepten online. De meest ideale tijd van het jaar om zelf ijs te maken is alleen niet dezelfde tijd als we het meeste ijs eten, haha! Maar nu het herfst is en het buiten en in huis wat koeler is, komt de ijskom ook wat vaker tevoorschijn. Heerlijk! Zo genieten om dit met elkaar te maken. Het is namelijk echt vechten om een bolletje ijs in huize Bakkriebels als het ijs zelf gemaakt is.

Geen ijsmachine? Geen nood!

Wil je dit recept maken maar heb je geen ijsmachine? Gelukkig kan dat alsnog. Koop een bak van jullie favoriete vanille roomijs en gebruik dat in plaats van het zelfgemaakte ijs. Haal het ijs uit de diepvries en laat het ongeveer 10 minuten staan. Maak je dit recept op een warme dag? Zet het ijs dan ruim een half uur in de koelkast. Is het ijs zacht genoeg geworden? Dan kan je alle verdere stappen van het recept volgen.

Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Gebruik onderstaande afbeeldingen om het recept makkelijk en snel terug te kunnen vinden.
Van ijs naar ijstaart

Nu hebben we het elke keer alleen over het ijs maar bij dit recept is het uiteindelijke doel natuurlijk een smarties ijstaart. Om het ijs om te toveren tot een echte taart maken we hierbij een bodem van chocolade biscuit. Het voordeel daarvan is dat biscuit niet knettertje hard wordt in de diepvries en ook nog eens snel ontdooid. Wat mij betreft dus een ideale bodem voor een ijstaart. En om ook bovenop duidelijk te maken dat we een echte ijstaart gemaakt hebben garneren we de taart met een laagje melkchocolade ganache en een flinke hoeveelheid smarties. Eerst een laag fijngehakte smarties en na het spuiten van de slagroomtoeven bestrooien we die ook nog eens royaal met smarties. Jaja… Vandaag is het de dag dat we eindeloos veel smarties in ons recept gebruiken.

Koemelkvrij

Wil je dit recept koemelkvrij maken? Helaas is dat door het gebruik van de smarties niet mogelijk. Wanneer je echter het zelfgemaakte ijs vervangt door bijvoorbeeld het vegan vanille ijs van den hertog is de basis van de taart al koemelkvrij. De smarties die aan het ijs toegevoegd worden, kunnen vervangen worden door fijngehakte (koemelkvrije) chocolade (oeh! Lekker stracciatella ijs!) De ganache kan koemelkvrij gemaakt worden door 65 gram pure chocolade en 65 gram alpro soya whipping te gebruiken. Zo kan je ook met een koemelkallergie genieten van een heerlijke ijstaart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *