Voor mijn eigen verjaardag in augustus beloofde ik om cupcakes voor mijn collega’s en deelnemers op het werk te bakken. Jullie kunnen vast wel raden welke cupcakes daarbij zaten, toch? Deze heerlijke Snickers cupcakes, met de rijke smaak van pinda en chocolade met een vleugje karamel. Wat een traktatie!
Makkelijke traktatie
Cupcakes zijn één van mijn favorieten om te bakken. Naast dat ze lekker zijn en je er heerlijk mee kunt variëren, is het ook makkelijk om ze in grotere aantallen te maken. Het cakebeslag blijft na het mixen wel een poosje luchtig, waardoor je het beslag voor 2 of 3 keer bakken in één keer kunt mixen. Voor deze Snickers cupcakes gebruikte ik een standaard cakerecept waar ik wat extra’s aan toevoegde om zo de snickerssmaak ook terug te proeven in de cupcakes.
Droge cake?
Cupcakes zijn dus een makkelijk voor te bereiden recept en je kan er ook nog eens alle kanten mee op. Tegelijkertijd hebben ze ook een uitdaging. Wat ga je als toef gebruiken? Zelf hou ik er helemaal niet van om koelkastvulling zoals slagroom op een cupcake te gebruiken. In de koelkast droogt de cake namelijk uit en daar houd ik echt niet van. Op de snickers cupcakes gebruikte ik maar liefst 3 verschillende soorten ‘vulling’. Dit zorgt voor extra werk maar het staat zo mooi, hè?!
Als eerste gaat er op de cupcakes een dun laagje ganache. Ganache is een combinatie van slagroom en chocolade. Het wordt veel gebruikt als afwerking van taarten. Ook kan je er truffels mee maken. En dan heb je ook de toepassing op deze cupcakes nog. Waar het gebruikt wordt als een sausje. Door de ganache te gebruiken wanneer het net op kamertemperatuur is, is het nog vloeibaar. Laat je het wat langer staan dan wordt ganache dikker en is het minder makkelijk te verwerken op cupcakes. De ganache mag best een beetje over het cupcake papiertje druipen, tenzij jij dit echt niet wilt natuurlijk. Laat de ganache even opstijven voor je de toeven erop spuit.
Chocolade botercrème
Het staat zo mooi als een cupcake twee verschillende kleuren toeven heeft. Hiervoor maak je twee verschillende soorten crème. Als eerste is dat een chocolade botercrème. Zorg hiervoor dat je als eerste de chocolade smelt. Door het smelten kan de chocolade iets te warm worden. Daarom is het verstandig om de chocolade even te laten staan voor je het door de boter klopt. Je kunt de temperatuur controleren door je vinger in de chocolade te dippen. Voelt het als dezelfde temperatuur of iets kouder dan je vinger? Dan heeft de chocolade de juiste temperatuur. Je voegt de chocolade toe aan al luchtig geklopte boter met poedersuiker. Door deze twee alvast te mixen smelt de poedersuiker beter in de boter. Nadat je de chocolade toegevoegd hebt, hoef je nu ook niet meer zo lang te mixen.
Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Onderstaande afbeelding helpt je het recept makkelijk terug te vinden.
Echt lekkere nougatcrème dankzij Bonne Maman’s Pindapasta
Ik houd zo van de tikkeltje hartige smaak van een Snickers. Doordat ik niet zo goed tegen melk kan heb ik ze bijna nooit in huis. Maar toen er onlangs uit een mixzak chocobars de Snickers bleven liggen wist ik dat ik ze maar beter kon gebruiken om mee te bakken. Dat werden deze Snickers cupcakes waarbij de nougatcrème een heerlijke toevoeging is die echt smaakt naar de nougat vulling van de snicker. De pindapasta van BonneMaman is hierbij een hele lekkere. Deze maakt de smaak echt perfect!
Oeps…Iets vergeten!
Daarna was het eigenlijk mijn bedoeling om de cupcakes te vullen met karamel. Maar dat vergat ik. In het recept heb ik dat dan ook niet opgenomen, maar het is wel een hele lekkere extra suggestie voor jullie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld dulce de leche, karamelsaus of bebogeen. Ik tilde er overigens maar niet te zwaar aan. Ergens was ik ook een tikkeltje bang dat het misschien to much zou worden. Ik ben dus heel benieuwd of jullie de karamel wel gaan toevoegen. Laat je het even weten onder dit artikel?
Koemelkvrij
In de basis zijn deze cupcakes koemelkvrij te maken door het gebruik van een plantaardige roomboter vervanger en het gebruik van pure chocolade in plaats van melk. Ook de slagroom kan makkelijk vervangen worden door een plantaardige versie. De grootste uitdaging zit in de snickers die nog niet vegan op de markt zijn. Je kan het eventueel vervangen door HandsOff Bites Peanut, al mis je hierbij dan natuurlijk de nougat weer. Pindapasta van BonneMaman is koemelkvrij en kan je dus gebruiken.
Snicker cupcakes
Ingrediënten
- voor het cupcakebeslag
- 100 gram boter. op kamertemperatuur
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 2 m eieren
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- 25 gram melkchocolade
- 25 gram pinda’s
- 2 snickers
- 30 gram pindapasta
- voor de ganache
- 25 gram slagroom
- 50 gram melkchocolade
- voor de chocoladebotercreme
- 75 gram boter, op kamertemperatuur
- 80 gram poedersuiker
- 125 gram pure chocolade
- 10 gram cacao
- 15 gram water
- voor de nougatcrème:
- 100 gram boter
- 35 gram pindapasta
- 65 gram marshmallows
- voor de afwerking
- Snickers ter garnering
- 2 eetlepels pindapasta
- pinda’s
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zet de muffinvorm klaar en doe in elke holte een cupcake papiertje.
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
- Hak / snij de chocolade, snickers en pinda’s voor de cupcakes fijner.
- Mix de boter met de suiker, een snuf zout en de pindapasta in ongeveer 10 minuten luchtig.
- Voeg één voor één de eieren toe en mix tot het goed opgenomen is. Voeg het tweede ei pas toe nadat het eerste ei goed opgenomen is.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel samen met de pinda’s, snickers en chocoladestukjes toe en spatel voorzichtig door het beslag.
- Verdeel het beslag over de vormpjes.
- Bak in ongeveer 22 minuten gaar.
- Laat volledig afkoelen voor je de cupcakes af maakt.
- Intussen maak je alvast de ganache. Breek hiervoor de chocolade in stukken en doe in een bak waar een deksel op past.
- Verwarm de slagroom tot het kookpunt.
- Giet de hete slagroom over de chocolade.
- Doe het deksel op het bakje en zet ongeveer 5 minuten weg.
- Roer nu door elkaar tot de chocolade en slagroom een gladde ganache geworden is.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak ook alvast de chocolade botercrème: Smelt hiervoor de chocolade au-bain-marie en laat het iets afkoelen.
- Mix de boter met de poedersuiker in ongeveer 10 minuten luchtig.
- Meng de cacao met het water tot een papje.
- Voeg toe aan het boter-suiker mengsel. Voeg ook de afgekoelde chocolade toe.
- Mix tot er een luchtige chocolade botercrème ontstaan is.
- Doe de chocolade botercrème in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
- Maak de nougatcrème door de boter met de pindapasta luchtig te kloppen in ongeveer 10 minuten.
- Smelt intussen de marshmallows met een lepel water in de magnetron of in een pan op een laag vuur. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen.
- Wanneer de marshmallows voor de helft gesmolten zijn, stop je met verwarmen en roer je tot de rest van de marshmallows ook gesmolten zijn.
- Doe de gesmolten marshmallow eetlepel na eetlepel bij de botercreme.
- Stop met mixen zodra alle marshmallow toegevoegd is en er een mooie luchtige crème ontstaan is.
- Doe ook de nougatcrème in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
- Verdeel als eerste een theelepel ganache over de cupcakes.
- Spuit een rozet chocolade botercrème over de ganache.
- Spuit hierop een toef nougatcrème.
- Drizzle nog wat pindapasta over de toef.
- Steek een (stukje) snicker in de cupcake en bestrooi met wat pinda’s ter garnering.
- Bewaar de cupcakes in een afgesloten doos.
hoi hoi, oooeeeh wat lekker ik kan haast niet wachten om deze te gaan bakken. maakt het uit of het mini snickers of grote snickers zijn voor de cupcakes en de rest?. en heb je gezouten of ongezouten pinda’s gebruikt?.
vr gr
hoi hoi oeps iets vergeten sorry. met pindapasta bedoeld u dan pindakaas?, zo niet waar koop ik dan de pindapasta?.
vr gr
Ha Samantha,
Twee kleine Snickers zou een beetje weinig zijn. Als je kleine wil gebruiken kan dit wel, gebruik er dan een stuk of 8. Voor de decoratie heb ik ook grote gebruikt maar ook hiervoor geldt dat het met kleine Snickers evengoed kan.
Wat betreft de pinda’s kan je ook degene gebruiken die jouw voorkeur hebben.
Pindapasta is een product van Bonne Maman en o.a.bij AH te koop. Het smaakt flink anders dan pindakaas. In de tekst boven het recept is er een alinea aan gewijd met o.a. een linkje naar het product op de site van ah.
Groetjes, Adriënne
ik heb de pindapasta gevonden dank je.
stap 4 moet dat in een foodprocessor? .
of hoe fijn moet het gehakt worden.
vr gr
top! Dat kan allebei. Ik doe het liever met een mes.
hoi hoi ik heb de grote snickers gekocht en mijn kleine ernaast gehouden maar dan kom ik niet op 8stuks uit. 2 grote snickers is eerder 4 kleinere. misschien 8 voor van die celebrations snickers . hoelang zijn de cupcakes goed met als zonder topping?.
vr gr
Ja, Oeps! ik heb totaal niet aan die grote maat gedacht waar jij mij nu op attent maakt. Met de mini’s bedoelde ik inderdaad het formaatje celebrations en met de grote bedoel ik die uit de uitdeelzakken en niet de hele grote.
de cupcakes zijn zonder topping, goed verpakt zeker 2 weken houdbaar. Maar of ze dat redden?
hihi hier halen ze geen 2 weken. ik heb ze vandaag geprobeerd met beetje eigen creatie uit uw beschrijving. ik heb ze gevuld met dulce de leche en mij man vind ze heeeerlijk.
vr gr
hoi hoi op hoeveel graden en hoelang moeten de marshmallows in de magnetron?. ik heb het in een pan geprobeerd nou dat is hem dus helaas niet geworden. of is het ook mogenlijk om marshmallow fluff te gebruiken na hoeveelheid nodig?.
vr gr
Hey,
Oef daar vraag je me wat! Ik denk rond de 600 watt en dan elke 20 seconden even doorroeren om te zien hoe zacht ze zijn. probeer het even uit zou ik zeggen.
groetjes,
Adriënne
bedankt voor je vlugge reactie dan ga ik dat zeker binnenkort opnieuw proberen maar dan in de magnetron in plaats van pan dat werd een echte zooi helaas.
vr gr
oh nee! dat is echt balen! Daar wordt je moet blij van. Als je marshmallow fluff in huis heb kan je die ook proberen. Omdat ik dat zelf nooit heb, ‘maak’ ik het op die manier..
haha! dat onze mannen het lekker vinden is het allerbelangrijkste! haha