Grote koeken

Sneeuwster cakerol

Ik begin steeds meer plezier in het bakken van een cakerol te krijgen. Met een beetje een goede planning zijn ze binnen anderhalf uur klaar. Verder zijn ze ook niet zo groot wat voor ons gezinnetje van 4 personen ideaal is voor bijvoorbeeld het weekend. En het is natuurlijk ook gewoon niet zo’n grote hap als een punt taart. Nu maakte ik pas dus een taartje in de vorm van een cakerol. Met een aangebroken en in de wegstaande fles advocaat in de koelkast en een restje slagroom van een andere taart was het idee voor sneeuwster cakerol zo geboren. Op die manier had ik weer lekker snel en makkelijk restjes opgeruimd. Bovendien ging ik een middagje op visite bij opa en oma en dan is wat lekkers meenemen het beste dat je als kleindochter doen kan, toch?

Dit heb je nodig voor een bakplaat van 25x40cm:

Voor de cakerol:

4 m eieren

80 gram suiker

1 zakje vanillesuiker

5 gram citroenrasp

65 gram bloem

20 gram custard

snufje zout

Voor de vulling:

250 ml slagroom

100 gram mascarpone

2 zakjes vanillesuiker

1 eetlepel poedersuiker + extra om te strooien

paar flinke eetlepels advocaat

En verder:

Bakplaat bekleed met bakpapier

Zeef

Theedoek

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Splits de eieren.

Doe de eiwitten in een vetvrije mixerkom en klop het schuimig.

Voeg de helft van de suiker toe en klop het eiwit stijf.

Voeg de overige suiker, de citroenrasp en het zout toe aan de eigelen.

Klop deze op tot ze bijna wit zijn.

Voeg het opgeklopte eigeel toe aan het eiwit en roer het voorzichtig door elkaar.

Zeef de bloem en custard boven de kom en spatel het voorzichtig door het eiermengsel.

Spreid het beslag uit op de bakplaat.

Bak de biscuitplak in ongeveer 8 minuten gaar.

Leg intussen een theedoek klaar en bestuif deze ruim met poedersuiker.

Stort de biscuitplak met het bakpapier naar boven op de theedoek.

Verwijder voorzichtig het bakpapier.

Rol de biscuitplak en theedoek strakt op.

Laat de biscuitplak opgerold afkoelen.

Klop intussen de slagroom met de mascarpone en beide suikersoorten stijf.

Bewaar de opgeklopte vulling in de koelkast tot gebruik.

Rol de afgekoelde biscuitplak af maar laat hem op de theedoek liggen.

Verdeel de slagroom over de rol. Laat ongeveer 5 cm van één lange rand leeg.

Verdeel een paar eetlepels advocaat royaal over de hele lengte van de cakerol (de andere kant als je leeg gelaten heb)

Rol de cakerol in de lengte op, maak gebruik van de theedoek. Begin aan de kant waar je de advocaat verdeelde.

Bestrooi de bovenkant royaal met poedersuiker.

Bewaar de cakerol in de koelkast.

9 gedachten over “Sneeuwster cakerol

  1. M’n familie vond de sneeuwster heerlijk. Zelf vond ik de cake te massief. Dit ligt niet aan het recept want ik heb de monchoucakerol ook al een paar keer gemaakt en deze was toen luchtig, maar ik vraag me meer af wat ik deze keer verkeerd heb gedaan met het bakken van de biscuit.

    1. Hoi Jelinde,
      Dat kan aan een aantal dingen liggen. Als jij het over luchtig heb dan denk ik niet dat het met het bakken mis is gegaan. Van te lang bakken wordt het biscuit bijvoorbeeld droog. Je zou een keer met een losse oventhermometer kunnen meten hoe warm de temperatuur van je oven echt is. In mijn oven wijkt dat bijvoorbeeld 20 graden af. Mijn oven is in werkelijkheid 200 graden als ik hem voorverwarm op 180 graden. Het lijkt mij echter niet logisch dat het hierdoor komt.

      Ik denk dat het eerder in het mixen zit.
      Het kan zijn dat bijvoorbeeld de eieren niet op kamertemperatuur waren toen je ze ging mixen. Hierdoor is het minder luchtig op te kloppen.
      Het kan ook zijn dat je ongemerkt minder lucht in de eieren geklopt hebt. Hierdoor is je mengsel wat slapper.
      Of je hebt te lang gespateld om de bloem er door te mengen. Hierdoor verlies je ook lucht.

      Zomaar even wat dingen die het eerst in mij opkomen. Misschien helpt het je een beetje?

      Groetjes,

      Adrienne

  2. O mijn god!!!!!
    Vandaag gemaakt en zoveel lekkerder dan de sneeuwster.
    Lekker luchtig. Subtiel advocaat.
    Deze moet ik echt bewaren en vaker maken.

    1. Ha Gloria,

      Het beste is om de cakerol niet helemaal te beleggen inderdaad. Ik zou wel wat verder beleggen dan de helft, zeg maar voor 3/4.

      Groetjes, Adriënne

    1. Ha Gerdien,

      Ik zou het persoonlijk niet weglaten maar vervangen. Custard kan vervangen worden door maizena. Mocht je dat ook niet willen gebruiken dan door bloem. Hou er dan wel rekening mee dat de structuur iets anders kan zijn.

      groetjes, Adriënne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *