IJs

Vanille roomijs

Als je eenmaal aan een ijs maak avontuur begint dan is dat best verslavend, zeg maar… Toen ik de smaak echt goed te pakken had dacht ik in ijs. Of ik dacht alleen maar aan ijs. Overal maakte ik in gedachte ijs van. Wat me even een paar keer oefenen heeft gekost is het maken van een lekkere vanille roomijs. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat het met dit recept gelukt is om een smakelijk en lekker ijs op tafel te zetten zonder dat daar ingrediënten in zitten die je in de supermarkt kunt kopen. Want dat is toch waar ik zo veel mogelijk naar probeer te streven.

DSC03246 met watermerk

Ook deze keer weer foto’s van ijs dat al iets aan het smelten is. Ja… Dat is ook een leerproces! Wie weet lukt het me volgende keer om foto’s te maken van een mooi bolletje zonder dat je het gevoel heb dat hij van de ijsbolletjeslepel afdruipt.

Dit heb je nodig:

150 gram gecondenseerde melk

250 gram slagroom

80 gram melk

15 gram vanillearoma

2 zakjes vanillesuiker

Zo ga je te werk:

Vries je ijsmachine zo nodig in zoals aangegeven op de beschrijving die bij het apparaat zit.

Doe alle ingrediënten in een bak en roer ze met een garde goed door elkaar. Let op dat alle gecondenseerde melk opgelost is in het mengsel.

Zet de bak ongeveer 1 – 1,5 uur in de vriezer.

Haal je ijsmachine en het ijsmengsel uit de diepvries.

Draai in ongeveer 20 – 40 minuten een luchtig, romig ijs.

Doe het over in een diepvriesbestendige bak en vries het ijs in tot gebruik.

DSC03248 met watermerk

Tip:

Uiteraard is het net zo lekker of nog lekkerder om een vanillestokje / peul te gebruiken. Doe dit vooral als je daar aan kunt komen.

Mijn ervaring is dat de vanillepeulen uit de supermarkt van slechtere kwaliteit zijn waardoor de smaak minder krachtig is. Om deze reden gebruik ik het makkelijk verkrijgbare vanillearoma en vanillesuiker.

Leer je ijsmachine kennen. De eerste paar keer mislukte het bij mij grandioos… Heel internet kwam niet verder dan een beschrijving van draai ijs in de ijsmachine tot het klaar is. Ik had geen idee hoe ik kon zien dat ijs klaar is… Daarom kun je beter wat langer dan wat korter draaien. En wie weet… Schrijf ik nog een keer een artikeltje voor de beginnende ijsmaker 😉 Uiteraard gebaseerd op mijn eigen ervaringen. 

DSC03245 met watermerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *