pannenkoeken

Schotse Pikelets

Gaan jullie vandaan verder met mij mee op reis? We reizen vandaag met de boot van Hoek van Holland naar Harwich. Daar stappen we in de auto en rijden nog een uurtje of 8 omhoog naar Schotland. Daar aangekomen duiken we het eerste het best restaurantje in waar de Pikelets verkopen. Heb jij er weleens van gehoord? Ik tot voor kort niet… Tijdens mijn voorbereidingen op deze ‘wereldreis’ kwam ik ze tegen. Pikelets hebben uiterlijk gezien veel weg van de Engelse / Amerikaanse Pancakes. Je gebruikt een ander rijsmiddel en meer suiker in dit recept. Het resultaat is dan ook echt anders. Als ik internet moet geloven zijn Pikelets afgeleid van de Britsce Crumpet. Gezien Google afbeeldingen is het grootste verschil de dikte. De mijne zijn dun en dus houden wij het op Pikelets. Volgens de Engelse Wikipedia worden Crumpets in 1382 beschreven door John Wycliffe, een Engelse Bijbelvertaler. Of dit om hetzelfde recept gaat als nu gebruikt wordt is de vraag. Zuid-Afrikaanse Plaatkoekies zijn eveneens familie van deze Schotse pannenkoekjes. Traditioneel gezien worden ze in Schotland geserveerd met jam en boter. Die jam ging er bij ons nog wel in maar de boter lieten we achterwege. Het enige wat mij nog niet helemaal duidelijk is dat is of de mijne nu wat aan de dunne kant zijn. Maar dat weerhoud mij er niet van om jullie mee te laten genieten. Daarnaast daag ik jullie uiteraard uit: Wie durft het aan deze ook te maken?

Dit heb je nodig voor circa 5 porties:

125 gram zelfrijzend bakmeel
30 gram suiker
1/4 theelepel baksoda
1 ei
175 gram melk
15 gram boter

En verder:

meerdere bakringen van ongeveer 8 cm.

mengkom

bakje

garde

Zo ga je te werk:

Roer het ei los in een kommetje. Voeg de melk toe en roer tot dit goed gemengd is.

Doe de suiker, baksoda en de bloem in een bak. Mix het met een garde door elkaar.

Maak een kuiltje in het midden en giet hier het ei-melk mengsel in.

Zet je garde in het ei-melk mengsel en roer vanuit het midden langzaam maar zeker naar buiten het bloem mengsel er door.

Roer tot een gladde, klontvrije massa ontstaat.

Zet een pan op het vuur en verwarm deze tot hij heet is.

Vet de pan licht in. Vet ook de bakringen licht in.

Schep wat beslag in de bakringen. Bak de Pikelts tot er belletjes ontstaan. Dit is het moment waarop je ze moet omkeren. Verwijder nu ook de bakringen.

Bak ze aan de andere zijde tot ze goudbruin zijn.

Herhaal dit tot al het beslag op is.

Serveer de Pikelets warm met jam en boter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *