Vandaag heb ik een recept voor jullie dat niet alleen lekker klinkt maar ook heel erg lekker is, namelijk: Rolo – Chocolate chip bars. Zeg nu zelf: Dit klinkt verrukkelijk toch? We weten allemaal dat chocolade en karamel een perfecte combinatie is. Bij deze bars zit er ook nog een vleugje vanille en stukjes fudge in, wat het uiteindelijk nog lekkerder maakt. Duik jij ook snel de keuken in om ze te maken?
Bak je nog of alweer?
Hoe staat het met jouw bakstart in dit nieuwe jaar? Laat je alle zoetigheid links liggen of ben je niet gestopt met het eten daarvan? Zelf ben ik niet gestopt met het eten van zoetigheid, maar is het wel tijd om weer even beter na te denken over wat ik wel en niet eet. Dit gaat vooral over het eten en niet over het bakken van zoetigheid. Heel eerlijk gezegd is de oven dit jaar nog niet aan geweest om iets te bakken. Vorige week was het sowieso een rare week en hadden de kinderen nog vrij. Deze week heb ik me voorgenomen om mijn keuken eens een goede poetsbeurt te geven. En om ook eens heel goed op te ruimen. Waarschijnlijk kom ik dat vanzelf wat dingen tegen waar ik hoognodig iets mee moet. Eén ding weet ik zeker: Ik vind geen rolo’s! Die heb ik namelijk speciaal voor dit recept gekocht.
Wil je dit recept opslaan om het later te kunnen maken? Met onderstaande afbeelding kan je het recept altijd makkelijk terug vinden.
Wat is karamelchocolade?
En weet je wat ik ook alleen koop als ik het nodig heb? Karamelchocolade. Die vind ik namelijk heel lekker, maar ja… het is niet zo buikfijn voor mij. Maar heel soms dan heb ik het gewoon toch nodig, zoals voor deze Rolo – Chocolate chip bars. Karamelchocolade koop je bij bijvoorbeeld Jumbo als smeltchocolade of bij Kruidvat als reep. Die laatste kan ik helaas niet online vinden, maar ik heb het in verschillende filialen zien liggen. Let er op dat je echt karamelchocolade neemt en geen melkchocolade met een karamelvulling. Karamelchocolade, ook wel Gold chocolade genoemd, is een eigenlijk witte chocolade die gekarameliseerd is.
Koemelkvrij
Het is helaas niet mogelijk om dit recept volledig koemelkvrij te maken. Het deeg en de melkchocolade zijn te vervangen voor koemelkvrije varianten maar helaas zijn koemelkvrije fudge en rolo’s niet of heel lastig verkrijgbaar.
Rolo – Chocolate Chip bars
Ingrediënten
- 100 gram bruine basterd suiker
- 100 gram fijne kristal suiker
- snuf zout
- 125 gram (plantaardige) (room)boter
- 1 M ei
- 250 gram bloem
- 2,5 gram (1/2 theelepel) bakpoeder
- 3 gram (1/2 theelepel ) baking soda
- 1 dop vanille aroma
- 3 rollen Rolo
- 50 gram fudge
- 100 gram melkchocolade in stukken gehakt
- 50 gram karamelchocolade in stukken gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Haal de rolo’s uit de verpakking.
- Bekleed de bodem van een rechthoekige bakvorm van ci 17×26 cm met bakpapier.
- Vet de randen in met boter.
- Meng de bloem met de baking soda en het bakpoeder.
- Mix de beide suiker soorten met de boter tot het lichter kleurt, dit duurt ongeveer 3 minuten.
- Voeg het ei en de vanillearoma toe en mix tot het opgenomen is.
- Voeg het bloemmengsel toe en mix tot ook dit er door is.
- Voeg fijngehakte chocolade en de fudge toe. Hou van beide een paar achter voor bovenop de koek. Mix tot dit door het deeg gemengd is.
- Druk de helft van het deeg uit in de bakvorm.
- Leg de rolo’s op het deeg, hou er een aantal achter voor bovenop het deeg.
- Verdeel de rest van het deeg over de rolo’s.
- Bak de koek in ongeveer 14 minuten goudbruin en gaar.
- Druk de achtergehouden rolo’s en chocolade in de nog warme koek.
- Laat de koek minimaal een 8u afkoelen en opstijven voor je hem aansnijd.
- Snij de koek in vierkante of langwerpige stukken. Zelf snij ik hier 15-18 stukken van.