Recepten

Remake bruidstaart Sander en Bertine

Morgen is het een jaar geleden dat ik mijn laatste bruidstaart maakte. Het was de bruidstaart voor mijn zwager en schoonzusje. Een heel jaar lang heb ik af en toe wat gezoem in mijn oor gehoord. Gezoem in de vorm van woorden… Gezoem in de vorm van smeken 😉 Ja je snapt het goed! Mijn zwager had trek in taart. En niet zomaar ééntje! Hij wilde bruidstaart. En niet zomaar een bruidstaart… Nee het moest hun bruidstaart zijn 😀 Hij was zo teleurgesteld dat er geen tweede stukje taart voor hem was die dag dat hij mij daar een jaar lang aan herinnerde. En iedere keer dat ik dat zoemen hoorden zoemde ik terug: Als je een jaar getrouwd ben. Uiteindelijk ben ik twee weken geleden bezweken voor zijn gezoem. Maar dat was wel twee weken te vroeg! Ik biecht maar op dat ik in de war was en de taart al gemaakt had toen ik er achter kwam dat het niet één maar nog twee weken duurde voor ze één jaar getrouwd waren. Maar ja… Toen kon ik al niet meer terug 😉 De taart was al klaar.

Deze remake heeft een belangrijk verschil met de echte bruidstaart van vorig jaar. Toen maakte ik een simpel vlaggenlijntje van 2 satéstokjes, stukje wit draad en een wit a4 vel waar ik vlaggetjes uit knipte. Nu kon ik mooi die super leuke houten harten gebruiken van Peppies Plactics die ik onlangs van Daniëlle opgestuurd kreeg. Had ik vorig jaar van het bestaan van de webshop van Danielle geweten dan hadden deze harten toen in de taart gestaan. Sorry Bertine… Sorry Sander… Dan hadden jullie niet mogen kiezen 😀 😛 Deze harten staan in veel verschillende maten in de webshop. En voor een super (klein) prijsje: Een hartje van 3 cm kost je maar €0,03 en eentje van 20 cm kost je €0,40. Dat is nog eens leuk! Op deze manier is het gewoon super leuk om ze te gebruiken bij een gelegenheid als een bruiloft. Wil je bijvoorbeeld in iedere cupcake een hartje kunnen steken ben je relatief weinig geld kwijt. Om ze in de cupcakes te kunnen steken plakte ik ze met een beetje lijm op een tandenstoker. Maar je kan er ook een cocktailprikker voor gebruiken.

En dan nog iets leuks: Ik ga deze keer ook de recepten van de taart (en cupcakes) met jullie delen. Als Sander hem zo lekker vind dat hij hem na een jaar nog proeft moet hij echt goed zijn, toch?! Ik deel de hoeveelheden die voldoende zijn voor een taartje van ongeveer 17 cm doorsnede.

 

 

 

Dit heb je nodig voor de taart:

Voor het biscuit:

4 M eieren

80 gram fijne kristal suiker

1 zakje vanillesuiker

5 gram citroenrasp

65 gram bloem

20 gram maïzena

snufje zout

Voor de hangopcréme:

500 ml yoghurt

250 ml slagroom

1 zakje vanille suiker

 

 

Voor de aardbeienbavaroise:

200 gram aardbeien, gewassen en ontkroont

2 blaadjes gelatine

125 gram slagroom

15 gram suiker (evt. meer naar smaak)

Ter decoratie:

jam naar keuze

125 gram blauwe bessen

125 gram frambozen

125 gram bramen

200 gram aardbeien

(dit fruit gebruik je niet allemaal maar is wel fijn om te hebben zodat je de mooiste exemplaren kan gebruiken)

En verder:

Bakblik van 17 cm doorsnee

Schone theedoek

Zeef

Bak

Spuitzak(ken)

10 cm houten hart

Satéprikker

Lijm

 

Zo ga je te werk:

Voorbereiding decoratie:

Plak het houten hart met lijm op de satéprikker en laat het goed drogen.

Voorbereiding hangopcréme:

Gebruik een bak waar de zeef in past.

Leg hier een schone theedoek in.

Giet de yoghurt op de theedoek.

Leg een stukje verhoudfolie er op en zet het minimaal 8 uur in de koelkast om uit te lekken.

Maak het biscuit:

Vet de bakvorm in en bekleed de bodem en rand met bakpapier.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak de mixerkom vetvrij.

Splits de eieren, doe de eiwitten in de vetvrije kom.

Klop de eiwitten tot ze schuimig zijn. Voeg dan de helft van de suiker toe en klop ze helemaal stijf.

Klop de eigelen met de overige suiker, vanillesuiker, citroenrasp en een snufje zout tot ze wit en schuimig zijn.

Voeg het opgeklopte eigeel toe aan het stijfgeklopte eiwit en meng ze voorzichtig door elkaar.

Zeef de bloem en de maïzena boven de de kom met eieren.

Spatel alles voorzichtig door elkaar.

Doe het biscuit beslag in de bakvorm.

Bak het biscuit in ongeveer 20 minuten goud bruin en gaar.

Laat het ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm.

Verwijder dan het biscuit uit de vorm, verwijder voorzichtig het bakpapier en laat de biscuit helemaal afkoelen.

 

Maak intussen de aardbeienbavaroise:

Week de gelatine in ruim koud water.

Pureer de aardbeien.

Klop de slagroom met de suiker stijf, bewaar het in koelkast.

Smelt de gelatine op een laag vuur.

Meng een paar eetlepels aardbeienpuree door de gelatine.

Voeg nog wat aardbeienpuree toe en roer ook dit goed door de gelatine.

Roer de overige aardbeienpuree er eveneens goed door.

Meng de aardbeienpuree met de slagroom.

Doe het in een spuitzak en laat het zo in de koelkast een poosje opstijven.

Maak de hangopcréme:

Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf.

Meng de hangop en slagroom door elkaar.

Doe het in een spuitzak en bewaar het in de koelkast.

 

Zo bouw je de taart op:

Snij het biscuit in 4 gelijke plakken.

Leg de eerste plak biscuit op een taartstandaard en besmeer hem met jam.

Spuit een rand hangopcréme op de buitenste rand van het biscuit.

Vul de taartlaag verder met aardbeienbavoroise.

Leg vers fruit op de aardbeienbavaroise.

Dek het af met de tweede biscuitplak en besmeer deze ook met jam.

Spuit weer een rand hangopcréme en vul de taartlaag verder op met de créme.

Beleg met vers fruit en dek het weer af met een plak biscuit.

Smeer een laagje jam op het biscuit.

Spuit hangopcréme op de rand van de biscuit en vul de binnenzijde op met aardbeienbavaroise.

Leg fruit op de aardbeiebavaroise.

Dek af met de laatste plak biscuit.

Spuit een klein toefje hangopcréme in het midden op de taart.

Leg vers fruit op de taart.

Prik als laatste het hart in het midden van de taart. Kort eventueel de satéprikker een klein stukje in.

Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.

 

Dit heb je nodig voor de 3 grote en 3 kleine cupcakes:

1 M ei

mespunt citroenrasp

50 gram suiker

50 gram roomboter (kamertemperatuur)

50 gram zelfrijzend bakmeel

snuf zout

250 gram slagroom

100 gram mascarpone

2 zakjes vanillesuiker

1 eetlepel poedersuiker (naar smaak)

fruit (zie boven)

En verder:

Spuitzak met stervormig spuitmondje

Cupcake bakblik normaal en mini

Cupcake papiertjes normaal en mini

3x Hartje 3 cm voor minicupcakes 

3x Hartje 5 cm voor normale cupcake

Lijm

Cocktailprikkers

Zo ga je te werk:

Plak de hartjes met lijm vast op de cocktailprikkers

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Zet de cupcakepapiertjes in de bakvormen.

Mix de suiker met de roomboter en het zout in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.

Voeg het ei en de citroenrasp toe en mix tot deze volledig opgenomen is.

Zeeg de zelfrijdend bakmeel boven de kom en spatel dit er voorzichtig door.

Vul de normale cupcake papiertjes met ongeveer 45 gram cakebeslag en de mini cupcakepapiertjes met 14 gram cakebeslag.

Bak de normale cupcakes in ongeveer 22 minuten gaar en de mini cupcakes in ongeveer 14 minuten.

Laat de cupcakes afgedekt met een theedoek en in het cupcakeblik afkoelen.

Klop intussen de slagroom met de mascarpone, 2 zakjes vanillesuiker en een eetlepel poedersuiker stijf.

Doe de aangevette slagroom in de spuitzak met het spuitmond.

Spuit mooie toeven slagroom op de cupcakes

Steek een hartje in het midden van de toef/cupcake

Decoreer met versfruit naar keuze.

Bewaar de cupcakes tot serveren in de koelkast.

 

Tip:

Hou er bij de cupcakes rekening mee dat de cake uitdroogt in de koelkast. Spuit de slagroom bij voorkeur zo kort mogelijk van te voren op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *