chocolade·Kleine zoete verleidingen

Pure chocolade – gepofte rijst snack

In de tijd dat ik FODMaP beperkt gegeten heb, maakte ik alle tussendoortjes zelf. Dat vond ik een leuke uitdaging en ook een stuk makkelijker dan in de supermarkt telkens de ingrediënten uitpluizen. Dit recept is één van overblijfselen aan het dieet. De glutenvrije ‘oreo’ koekjes van Albert Heijn, zijn met heel veel pure chocolade en een zak gepofte rijst de basis van deze snacks. En ze zijn heerlijk! Het allerliefst zou ik er flink van door eten maar dat is niet echt verstandig, haha. Kijk even de ingredënten na, dan snap je wel waarom je genoegen ‘moet’ nemen met één of twee blokjes. Je kunt voor dit recept ook prima gewone oreokoekjes gebruiken. Ze zijn dan niet gluten vrij. Wil je ze lactosevrij? Gebruik dan plantaardige boter in plaats van roomboter.

Dit heb je nodig voor 48 stukjes:
Voor de bodem:
400 gram oreo koekjes
75 gram roomboter
Voor de middelste laag:
120 gram gepofte rijst
400 gram pure chocolade
100 gram pure chocoladepasta
Voor de bovenste laag:
200 gram pure chocolade
100 gram pure chocoladepasta
10 gram poedersuiker
20 gram roomboter

En verder:
Bakblik van ci. 20 x 30 cm
Bakpapier
Pan
Schaal, precies passend in de pan.

Zo ga je te werk:
Bekleed de bakvorm met bakpapier.
Smelt de roomboter.
Hou ci. 8 koekjes achter voor op de bovenkant. Maal de overige koekjes fijn.
Voeg de gesmolten roomboter toe aan koekkruimels en meng het tot een homogene massa is.
Spreid de koekjesmassa uit over de bodem van de bakvorm en druk het stevig aan.
Zet de vorm in de koelkast om op te stijven.
Doe een klein laagje water in de pan en breng het aan de kook.
Breek 400 gram chocolade aan stukjes. Doe de stukjes in de schaal.
Zet de schaal met chocolade op de pan met het kokende water.
Smelt de chocolade al roerend.
Voeg de chocoladepasta toe en roer het goed door elkaar heen.
Voeg de gepofte rijst toe en roer net zo lang tot alle rijst korrels met een het chocolademengsel bedekt zijn.
Spreid het rijstmengsel uit over de koekjesbodem. Druk het stevig en gelijkmatig aan.
Breek 200 gram chocolade in stukjes en smelt ook deze au-bain-marie.
Voeg de pure chocoladepasta, de suiker en de roomboter toe en roer tot het glad en goedgemengd is.
Spreid het gelijkmatig uit over het rijstmengsel.
Verkruimel de achtergehouden koekjes over de bovenste laag.
Laat de koek een nachtje opstijven bij kamertermperatuur.
Snij de koek in de breedte in 8 repen en in de lengte in 6 repen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *