Taarten

Paasei – bananen taart

Het idee voor deze taart is niet van mij. Alle credits voor dit ontwerp gaan naar een creatieve bakster, Marion van de facebookpagina Marions taartjes en klein gebak. Heb je Facebook? Marion haar pagina is het volgen waard 🙂 Volgens mij is het inmiddels twee jaar geleden dat zij een fraisier met paaseieren gemaakt heeft. Net zo lang zat het in mijn hoofd om ook een keer zo’n taart te maken. Ik heb haar idee dan ook granidioos geïnspipikt, zoals we dat ooit op het taartenforum (waar Marion en ik allebei al heel wat jaartjes lid van zijn) zeiden. Het verschil tussen haar en mijn versie zit hem vooral in de vulling. Marion gebruikte een advocaat smaakje. Dat is natuurlijk super lekker en een heel goed idee als er geen kinderen mee eten. Deze taart maakte ik speciaal voor Steven. Ooit maakte ik met hem een bananentaart, sindsdien vraagt hij regelmatig of ik die taart nog een keer wil maken. Dat wil ik uiteraard wel maar ik vind het ook leuk om er dan een andere draai aan te geven. En zo werd de bananentaart van Steven omgebouwd tot een paasei – bananentaart. Deze taart is ideaal als dessert voor bijvoorbeeld de komende paasdagen. Door het gebruik van de bananen kloppudding (dat vinden ze hier dus lekker als taart, haha) is het tenslotte meer een toetje dan een taart.

Dit heb je nodig:
Voor het biscuit:
3 m Eieren
30 gram bloem
15 gram maïzena
15 gram cacao
50 gram suiker
snuf zout
1/2 dop vanille aroma

Voor de bananenvulling:
2 bananen
2 pakjes bananen kloppudding
1 liter slagroom

Voor de afwerking:
circa 10 holle paaseieren (bijv. van de Hema)
20 paaseieren naar keuze
100 gram pure chocolade

En verder:
Springvorm 22 cm doorsnee
Scherp met zonder kartels
Citroensap
Keukenpapier
Glas
Kokend water
Waterkoker
Spuitzak

Zo ga je te werk:
Doe kokend water in een glas.
Zet het scherpe mes in het glas. Droog het af aan keukenpapier.
Smelt/snij de chocolade eieren in twee gelijke helften. Het makkelijkst is om dit op de ‘plakrand’ te doen. Hou 1 ei heel voor de decoratie op de taart.
Geen nood als er een paar breken, die kan je ook voor de decoratie gebruiken.
Smelt het randje van de eieren netjes recht op de buitenkant van je waterkoker. Niet te lang dan hou je zo weinig over 😉
Laat de chocolade opnieuw uitharden.
Snij de pure chocolade in kleine stukjes. Hou 2 blokjes chocolade achter.

Verwarm de oven voor op 180 graden
Weeg bloem, maïzena en cacao in één kom af. Meng het met een vork goed door elkaar.
Maak de mixerkom, kloppers en een schaaltje vetvrij met het citroensap en keukenrol 
Splits de eieren.
Doe de eiwitten één voor één in het vetvrije schaaltje.
Doe de eigelen in een andere beslagkom.
Mix het eiwit schuimig. Voeg dan de helft van de suiker toe en klop het stijf.
Klop de eigelen met de overige suiker, de snuf zout en de vanille aroma tot het dik en licht is.
Spatel de eiwitten en eigelen voorzichtig door elkaar.
Zeef de bloem/cacao massa boven de kom.
Spatel het luchtig en goed door elkaar. Zorg dat het echt goed gemengd is maar meng niet te lang door. Dan verlies je beslag zijn luchtigheid.
Bak het biscuit in ongeveer 15 minuten gaar.
Laat het biscuit afkoelen tot kamertemperatuur. Verwijder hem na 20 miuten uit de springvorm en laat hem op een rooster o.i.d. verder afkoelen.
Snij intussen de bananen in plakjes.
Bekleede de bodem en de rand van de bakvorm opnieuw met bakpapier.
Leg de plak chocoladebiscuit in de vorm.
Zet de halve paaseieren tegen de rand aan. Dit is een geduld klusje. Het helpt om ze te ondersteunen met stukken banaan of de kapotte stukken paasei.
Leg plakjes banaan op het chocolade biscuit.
Klop de slagroom tot het lobbig word. Voeg de bananenpudding toe en klop nog even iets door. Klop niet te lang dan wordt het te dik. Werk snel.
Doe wat pudding in een spuitzak en spuit dit tussen de eieren en op het chocoladebiscuit. Haal zonodig je steunvulling weg.
Stort de helft van de bananenpudding in de vorm.
Leg plakjes banaan op de pudding. Strooi er wat fijngehakte chocolade over.
Stort de rest van de pudding in de vorm.
Strooi de overige chocolade over pudding.
Laat de taart opstijven in de koelkast.
Verwijder de springvorm rand.
Smelt de achtergehouden chocolade blokjes en doe ze in een spuitzakje.
Spuit wat gesmolten chocolade in de holle eieren en zet in ieder hol ei een paaseitje.
Decoreer de bovenkant van de taart met de overige paaseieren.

Tip: Kijk bij de bokkenpootjes advocaat taart hoe je een lekkere advocaatslagroom kan maken. Of vervang de bananen kloppudding voor vanille kloppudding.

Persoonlijke update:

Inmiddels is het alweer 3 maanden geleden dat ik schreef dat het hier niet zo lekker gaat. Tijd om te vertellen hoe het nu gaat. De operatie van mijn man is inmiddels lang en breed achter de rug. Alles verliep zoals gepland en het enige dat ons er aan herinnerd zijn de littekens.

Wat mijzelf betreft heb ik na 2 jaar met burn-out klachten hulp ingeschakeld. Al schrapte ik nog zoveel van mijn lijstje, de klachten bleven. Tijdens het eerste gesprek viel alles op zijn plaats. De karaktereigenschap die ik mijn zoontje toegeschreven heeft komt van mij. Sinds ik weet dat ik extreem gevoelig, oftewel hoogsensitief ben gaat het beter. 2 jaar lang heb ik (on)bewust alle signalen die mijn lichaam en geest gaven genegeerd. Met vallen en opstaan luister ik er nu weer meer naar. We zijn er nog niet maar ik voel me veel beter dan 3 maanden terug.

Door dit te weten vallen ook dingen uit mijn jeugd op zijn plaats. Als schipperskind heb ik vanaf mijn zesde op een internaat gewoond. Daar had ik het heel zwaar, zeker het eerste half jaar. Ook mijn eerste schooljaar, in groep 3 was niet makkelijk. Ik herinner mij nog heel veel details uit dit stuk van mijn leven. Mijn aversie (als kind) tegen buitenspelen op school en internaat, komt niet door dat ik het niet fijn vond om te spelen maar doordat het geluid mij overweldigde. Al heel jong heb ik geleerd om te overleven. Ik kruip in mijn schulp en trek mij terug als een situatie mij overweldigd. Dat is dus zo een deel van mijn leven dat ik mij niet eens bewust ben dat ik dit doe. Overigens ‘betrap’ ik mij nu wel vaak dat het gebeurt is. Zo komt het dus ook dat mijn ouders, tot mijn 18e jaar niet eens volledig wisten wat zich afgespeeld heeft op het internaat. Aan boord was het fijn en leefde ik in een andere wereld dan op het internaat. Klinkt heel zweverig, maar dat is het niet. Ik heb als kind daar gewoon een dikke scheiding getrokken en het internaatsleven niet toegelaten als ik veilig en geborgen bij mijn ouders aan boord was.

Inmiddels ben ik er vrij zeker van dat Steven deze eigenschap van mij meegekregen heeft. Ook hierin zijn we op zoek naar een goede manier om hem zo goed en veilig mogelijk groot te brengen in een wereld die hem overweldigt. Wordt vervolgd dus zeg maar 😉

2 gedachten over “Paasei – bananen taart

  1. Dankjewel voor je aardige reactie over de taart en ik heb al heel wat inspiratie door jopu opgedaan dus is het leuk dat ik jouw nu ook eens geinspireerd heb.
    Maar jouw taart ziet er ook fantastisch mooi uit 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *