Vandaag gaan we verder op pannenkoekenreis. We verlaten Schotland per vliegtuig, die brengt ons in no-time naar Oostenrijk. Wie daar weleens op vakantie is geweest heeft ze misschien weleens ergens op de menukaart zien staat: Kaiserschmarrn. Letterlijk vertaald in het Nederlands betekend dit: Keizer rommel. Die vertaling brengt ons bij het ontstaan deze keizerlijke rommel. Een van de legendes hierover verteld het verhaal van een verdwaalde keizer die bij een arme boerin aanbelt. Zij schotelt de keizer mislukte pannenkoeken voor met de mededeling dat het schmarn (rommel) is. De keizer die deze rommel erg lekker vond antwoordde haar dat het dan wel Kaiser schmarrn was. En zeg nu zelf:
Mooi is het misschien niet maar zo lekker! ik ben echt fan van deze luchtkussentjes
Dit heb je nodig:
2 eieren
15 gram suiker
4 gram vanillesuiker
180 gram melk
65 gram bloem
boter
snuf zout
citroensap
En verder:
2 mengkommen
koekenpan
bakspaan (liever 2)
Zo ga je te werk:
Maak 1 mengkom schoon met citroensap.
Splits de eieren. Zorg dat het eiwit in de schone mengkom terecht komt.
Voeg de suiker en het zout toe aan het eigeel. Mix dit op een hoge mixerstand tot het licht geel is en schuimig is.
Voeg de melk en de bloem om de beurt, in delen toe. Mix na ieder deel goed door.
Maak de mixer schoon met citroensap. Mix het eiwit stijf.
Voeg het voorzicht toe aan de andere kom en roer het voorzichtig door.
Verwarm de koekenpan op een middellage warmte bron en smelt er een klontje boter in.
Doe het beslag in de koekenpan. Afhankelijk van de grootte van je koekenpan moet je een of twee keer bakken. Het beslag moet ongeveer 1 – 1,5 cm dik in de koekenpan.
Laat de onderkant licht bruin worden. Draai hem voorzichtig om.
Snij / Trek de kaiserschmarrn uit elkaar tot onregelmatige blokjes.
Serveer deze keizerlijke rommel warm.
Tip:
In Oostenrijk worden er meestal gewelde rozijnen toegevoegd. Deze laat ik er altijd uit omdat niet iedereen ze hier lust. Maar het is een prima idee om het toch te voegen.
Bron legende: Bergwijzer.nl