Recepten

Molen ‘De Windotter’ – IJsselstein

Nederland, Molenland… Er staan er een behoorlijke hoeveelheid van in ons land. Watermolens, windmolens, korenmolens. Over die laatste molens ben ik van plan af en toe een artikel te plaatsen.  In deze artikelen ga ik een aantal van die molens door heel Nederland langs. Ik heb nu nog geen idee hoeveel molens ik ga bezoeken. Er komt niet echt een lijn in wanneer er een volgend ‘molen’artikel komt en ik weet nu ook nog niet precies welke molen dat dan is. De molens die ik bezoek hebben wel één ding gemeen: Een molenwinkel. Daar verkopen ze vaak mooie producten die geheel of gedeeltelijk in de molen gemalen en/of samengesteld zijn. Ieder artikel gaat, naast wat informatie over de molen ook over één specifiek product van de molen. Met dat product maak ik een inspiratierecept voor jullie. Dit recept kan je ook met een soortgelijk mix van een andere molen of winkel maken. Kijk daarom ook altijd op de verpakking wat je precies nodig hebt voor de mix(en) die jij gebruikt. Als het mogelijk is deel ik ook nog een paar andere tips voor leuke banketbakkerijen, chocolateriën of ijssalons in de directe omgeving van de molen.

Vandaag een artikel over molen ‘De Windotter’ in IJsselstein. Deze molen is gebouwd in 1732, in 1986 is hij volledig gerestaureerd en tot op de dag van vandaag vol op in bedrijf. Wie iets over zijn geschiedenis wil weten kan daarvoor het beste op de website van de molen kijken onder het kopje geschiedenis.

Je vind deze molen in het centrum van IJsselstein, een plaats in de omgeving van Utrecht, Nieuwegein, Lopik en Schoonhoven. Voor de meeste molens geldt dat ze niet echt in het centrum en vlakbij de winkels zitten maar wie ‘De Windotter’ bezoekt hoeft maar een paar stappen meer te doen om in het hartje van het winkelstraat te komen. Daar later nog meer over. Je kunt de molen en molenwinkel van dinsdag tot zaterdag bezoeken. Beide zijn open van 10 – 17 uur. Het leuke is dat je ook echt iedere dag in de molen kan kijken. Een bezoek aan de molen kost €1,00 per persoon ouder dan 4 jaar. Je krijg een boekje en een blad met informatie over de molen. Op je eigen tempo kan je nu trap na trap de molen beklimmen.

 

Steven en Rosalie waren ook deze keer van de partij en vonden het maar wat leuk om een kijkje te nemen in een echte molen! De molen is erg fotogeniek en het lijkt mij super gaaf om een fotoshoot met de kinderen in zo’n omgeving te doen. Kijk hoe gaaf deze foto’s al zijn. Dan moet een fotograaf er toch helemaal plaatjes van kunnen maken!

 

Het is ook echt een prachtige molen waarbij je kan zien dat er nog volop in gemalen wordt. Alles is stoffig en je bent best een beetje wit uitgeslagen als je weer beneden ben. Maar dat hoort bij zo’n bezoekje! Wat ook altijd erg leuk is om een blik te werpen op het uitzicht dat je vanuit de molen heb. In IJsselstein ziet dat er ongeveer zo uit, echt in de woonwijk dus…:

Ook op het moment dat wij er waren werd er gemalen. Dat vond vooral Steven reuze interessant. En hij was hier niet weg te slaan:

Na ons bezoekje aan de molen zijn we naar de molenwinkel geweest. Een prachtige winkel met mooie stellingen vol met prachtige bakproducten. Wie zelf brood bakt kan zijn hart op halen in deze winkel. Er zijn veel verschillende tarwe producten te vinden maar ook voor mais, haver en boekweit ben je hier aan het juiste adres. Naast verpakkingen met tarwebloem, haverzemelen, speltkorrels en noem maar op, hebben ze ook veel broodmixen. En dan nog de overige bakmixen en bakproducten. Er zijn zelfs een aantal soorten bier te koop. Deze kan je zowel los als in een geschenkpakket verkopen. Voor het volledige assortiment, de verpakkingshoeveelheid en de prijzen kan je een kijkje nemen op deze pagina van hun webstite.

 

 

Betrapt 😉 Niet gluren, Steven! 😀

Wat betreft winkelen is IJsselstein een super leuk en gezellig plaatsje. Ga vooral op vrijdagmiddag/avond. Er is dan koopavond en markt. En jawel… De markt duurt ook tot een uur of 9. Naast een prachtige molen heeft IJsselstein ook:

Een heerlijk chocolaterie, namelijk Zucotto. Deze chocolaterie is niet zomaar een chocolaterie… Ze hebben ook een heerlijk chocoladecafé en je kan bij de chocolatiers op hun handen kijken als ze in het chocoladeatelier aan het werk zijn. Er worden ook workshops gegeven. Kortom een chocoladeadres dat in mijn top 5 van beste chocolateriën staat.

Een echte cupcakewinkel, met de toepasselijke naam: Happy Cupcake. Ook hier kan je heerlijk neerzakken voor een kop koffie met wat lekkers. Ze verkopen hier heerlijke huisgemaakte cupcakes. En ook fudge, cookie dough en macarons. Kortom een zoet adresje dat je niet mag missen.

En dan heb je ook nog Luigi’s IJssalon. Geopend in het ijsseizoen, van ongeveer pakweg half maart tot half oktober. Oh en weet je welke smaak je hier echt moet proeven: Snickers! Die is me daar toch lekker!

 

En dan tot slot ook nog het beloofde recept voor jullie! Ik kocht onder andere een zakje chocolade-kersen cakemix, een zakje chocoladebavaroisepoeder en bakte daar deze heerlijk cake mee:

Dit heb je nodig om zelf deze cake te maken:

1 pak chocolade-kersen cakemix

4 M eieren*

200 gram roomboter*

50 gram Chocolade bavaroise poeder (= half pakje)

65 gram water gram slagroom*

250 gram slagroom*

*kijk deze hoeveelheden nog even na op de verpakking. Ik heb de mijne per ongeluk weggegooid en kan het niet meer checken voor jullie.

250 gram kersen

Zo ga je te werk:

Maak de chocolade-kersencake zoals op de verpakking aangegeven is.

Laat de cake volledig afkoelen.

Ontpit 2/3 van de kersen en snij ze door de helft.

Snij de cake in 3 lagen.

Maak 50 gram chocoladebavarois poeder aan met 65 gram water en 250 gram slagroom zoals op de verpakking aangegeven is.

Laat de bavaroise een beetje opstijven.

Leg de eerste plak cake op een bord. Smeer hier wat chocoladebavaroise over uit.

Verdeel een handje vol kersen over de bavaroise.

Leg de tweede plak cake erop. Verdeel ook hier wat bavaroise en kersen over.

Leg de laatste plak er op. Strijk hier de overgebleven bavaroise over.

Leg de hele kersen en de overgebleven halve kersen op cake.

Bewaar de cake tot serveren in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *