Gebak en Tartelettes

Mini klassiekers: Slagroomtaartjes

Voor slagroomtaartjes kan ik mijn man midden in de nacht wakker maken. Het gebeurd heel regelmatig dat hij mijn baksels niet lust. Bij slagroomtaart hoef ik mij nooit af te vragen of hij ik hem er een plezier mee doet. Met deze kleine taartjes heb ik hem laten zien, dat er ook met slagroomtaart nog te varieren valt. Grote taarten, kleine taarten, een schnitt. Hoewel de basis hetzelfde is, zit er toch ook weer ergens smaakverschil in. Bij deze kleine taartjes overheerst bijvoorbeeld de nougatine wat meer. En om wat meer smaken dan alleen slagroom en nougatine gebruikte ik ook een beetje banketbakkersroom in ieder taartje. Dit kan je natuurlijk ook heel makkelijk vervangen door jam.

Dit heb je nodig voor ongeveer 12 taartjes:
Voor de biscuit:
4 m Eieren
80 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
5 gram citroenrasp
65 gram bloem
20 gram custard
snufje zout
citroensap

Voor de banketbakkersroom:
1 m ei
150 ml melk
8 gram custard
2 zakjes vanille suiker
15 gram suiker

Voor de slagroom:
250 ml slagroom
100 gram mascarpone
2 zakjes vanille suiker
1 eetlepel suiker

Voor de garnering:
1 zakje nougatine
decoratie naar eigen inzicht

En verder:
Bakplaat bekleed met bakpapier
ronde uitsteker 4 cm
spuitzak met stervormig spuitmondje
spuitzak
plat deksel van een bakje

Zo ga je te werk:
Begin met de banketbakkersroom:
Doe het ei met de suiker in een kom en mix het door elkaar.
Meng de custard met een flinke slok melk en roer dit door elkaar tot de custard opgelost is.
Voeg alle melk toe aan het ei suiker mengsel en roer door tot het opgenomen is.
Verwarm de banketbakkersroom in de magnetron tot hij kookt. Roer het regelmatig even door.
Kook door tot de banketbakkersroom de gewenste dikte heeft. Hou er rekenig mee dat het bij afkoelen verder indikt.
Mix het goed door, tot alle eventuele klontjes er uit zijn.
Laat de banketbakkersroom afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar het zo nodig tot gebruik in de koelkast.
Maak de biscuits:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de mixerkom en de garde vetvrij met het citroensap
Splits de eieren. Doe het eiwit in de vetvrije kom.
Mix het eiwit schuimig.
Voeg de helft van de suiker toe.
Klop het eiwit verder stijf.
Klop het eigeel met de overige suiker, de vanillesuiker, de citroenrasp en het zout in een andere kom en mix tot het eigeel dik en licht is.
Voeg het eigeel aan het eiwit toe, spatel het met een garde voorzichtig door elkaar.
Zeef de bloem en custard boven het geklopte ei. Spatel het daarna door elkaar.
Spreid het biscuitbeslag uit over de bakplaat.
Bak het in ongeveer 8 minuten goud bruin en gaar.
Laat het volledig afkoelen.
Klop intussen de slagroom met de mascarpone en de beide suiker soorten stijf.
Doe de slagroom in de spuitzak met het stervormige spuitmondje.
Doe de banketbakkersroom ook in een spuitzak.
Doe de nougatine in het deksel.
Snij de biscuitplak zo nodig bij tot ongeveer 1 cm dik.
Steek 24 rondjes uit de biscuitplak.
Spuit op de helft van de rondjes een dun laagje banketbakkersroom.
Spuit daar een dun laagje slagroom er op.
Druk de tweede biscuitplak er op.
Spuit een beetje slagroom rondom het gebakje.
Spreid de slagroom met een mes uit.
Rol de gebakjes door de nougatine.
Spuit op de bovenkant een rozet slagroom.
Garneer de taartjes naar eigen inzicht.
Bewaar de taartjes tot serveren in de koelkast.

Wil je dit recept pinnen op Pinterest? Gebruik dan onderstaande afbeelding.

8 gedachten over “Mini klassiekers: Slagroomtaartjes

  1. Hallo,
    Wat super simpel eigenlijk en vast en zeker erg lekker.
    Ik weet zeker die worden binnenkort gemaakt.

    Gister maar cakes gebakken, was de bedoeling om niets te bakken ,maar t geeft mij bij tijd en wijle ook ontspanning.

    Groet van Hilda

    1. Bakken zorgt inderdaad voor ontspanning. Maar ook hier voel ik dat niet altijd zo 😉 Ze zijn inderdaad niet moeilijk te maken, deze slagroomtaartjes. Het is maar een handigheid die je moet krijgen met het afsmeren en door de nougatine rollen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *