Als een koekje dat ‘koffieleutje’ heet niet naar koffie smaakt, waarom heet het dan een koffieleutje? Dat was iets wat onlangs door mijn hoofd schoot. Mijn gedachten gingen aan de haal. Wat is leut eigenlijk? Zelf blog ik voor de leut, gewoon voor het plezier dus. En ik hoef vast niet uit te leggen wat een bakkie leut is. Neem dan nog eens een bakkie leut met een koffieleutje, dan zou je toch totaal in verwarring raken? Het bracht mij op het idee van de smaakcombinatie die ik voor deze metseltaart gebruikt heb. Koffie, speculoos en koffieleutjes: Echt een gouden trio!
Metseltaart
Metseltaart. Heb jij er weleens van gehoord? In onze familie is het niet bekend. En ik heb het ook nog niet eerder gegeten of gemaakt. En dat terwijl het wel een vrij bekend recept is. Ga maar eens op zoek naar ‘metseltaart’. Dan kom je er ook al snel achter dat dit niet de enige benaming is. Deze taart wordt ook wel ‘Brabantse Tiramisu’, Beppetaart of ‘Limburgse Pletskeskoek’ genoemd. Taarten waarbij de basis bestaat uit Petit Beurre, de goedkoopste rechthoekige kaakjes die iedere supermarkt verkoopt. Deze worden in de koffie gedoopt, op een schaal gelegd en besmeerd met een botercrème. Laag voor laag wordt de taart zo in elkaar gemetseld. Ik varieerde met dit bekende recept en dat resulteerde in deze heerlijke variant met koffie en speculoos.
Machtig lekker
Het is niet zo gek dat dit taartje machtig is. De crème van deze taart bestaat voor een flink deel uit boter en suiker. Om de smaak een boost te geven voegde ik er mokka-extract, speculoos en nog een paar smaakmakers aan toe. Ik hoef je vast niet te vertellen dat het daardoor echt een calorie- en smaakbommetje is geworden. Er gaan dan ook flink wat stukjes uit, want het moet wel lekker blijven. Taart tegen je zin in eten is, wat mij betreft echt niet de bedoeling! Mijn idee is altijd: Ik eet het niet te vaak, maar als ik het eet wil ik er wel van genieten. En dat lukt met dit taartje heel goed!
Koemelkvrij
Dit recept is door mij als koemelkvrije taart gemaakt. Speculoos is een vegan product, koemelk kom je er dus niet in tegen. Dit zelfde geldt voor de koffieleutjes en de dubbele koekjes die ik bovenop de taart gebruikt heb. Het enige waar je dan rekening mee moet houden is dat je een plantaardige boter gebruikt, bij voorkeur FloraPlant.
Metseltaart met koffieleutjes
Ingrediënten
- voor de crème:
- 175 gram roomboter
- 175 gram poedersuiker
- 25 gram mokka extract
- 20 gram karamelstroop
- snuf kaneel
- 60 gram speculoos
- om in te dopen
- 75 gram mokkaextract
- 20 gram speculoos
- snuf kaneel
- 10 gram karamelstroop
- 50 gram heet water
- En verder:
- 2 pakken (kleine) koffieleutjes a 250 gram,
- 3 sandwich koffieleutjes naar keuze
- mokkaboontjes
- 150 gram speculoos
- overige
- Bord
Instructies
- Mix de boter met de poedersuiker in ongeveer 10 minuten luchtig.
- Voeg de overige ingrediënten voor de crème toe en mix de creme nog goed door.
- Doe de speculoos in een spuitzak.
- Mix de mokka-extract met de speculoos, kaneel, karamelstroop en het hete water.
- Doop 14 koffieleutjes één voor één met één kant in de koffie en leg ze op een bord.
- Spreid hier wat crème over uit. Daarna drizzle je er wat speculoos over.
- Herhaal dit tot je 4 lagen koffieleutjes gehad hebt.
- Doe de overige crème in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze.
- Spuit op de rand van de koek een rand crème.
- Verdeel de rest van de speculoos over de bovenkant van de taart.
- Decoreer de taart met de dubbele koffieleutjes en de mokkaboontjes.
- Gebruik wat overgebleven koekjes om te verkruimelen en druk deze voorzicht op de zijkanten van de taart.
Karamelstroop zoals schenkstroop ?
Of caramelsaus?
Hoi Yvonne,
Ik bedoel inderdaad karamelstroop zoals schenkstroop. Elke supermarkt verkoopt deze in het schap bij de pannenkoekmix/stroop. Hij is van het merk Van Gilse.
Groetjes Adriënne
Thanx die heb ik in huis.
Dit weekend maken, wij maakten vroeger altijd metselcake.
Ohja en speculoos bij ingredienten de pasta of de koekjes?
Ha Yvonne,
Leuk! Ik ben benieuwd naar jouw resultaat. Met speculoos bedoel ik inderdaad de pasta, anders had ik ze koffieleutjes genoemd.
Veel bakplezier!
Groetjes, Adriënne
Heeerlijk!!
https://ibb.co/FhMZqfN
wat zijn koffieleutjes
Ha Francine,
Koffieleutjes zijn de koekjes van het merk Lotus. Hetzelfde merk als waar speculoospasta van is. De koekjes en de pasta hebben dezelfde smaak.
Groetjes, Adrienne
Hoi Adrienne,
Wat lijkt dit me lekker!!
In onze supermarkt kan ik geen mokka extract vinden. Welk merk raad je aan, dan probeer ik het online te kopen.
Groetjes Addie
Ha Addie,
Ik zou niet te moeilijk doen en de koffie extract vervangen voor een hele sterke koffie.
Die geeft van zichzelf ook al veel smaak af.
Groetjes, Adriënne
Dank je wel voor je antwoord!. K ik ga het morgen maken!
in het recept wordt opeens genoemd dat de koekjes in koffie gedoopt worden…ik neem aan dat daarmee de ingredientenmix van mokkaextract, speculoos, heet water om in te dopen wordt bedoeld.
Hoi Hanneke,
Ik heb er inderdaad voor gekozen om dat koffie te noemen. Bij de ingrediënten lijst staat aangegeven dat deze ingrediënten om in te dopen zijn. Veel bakplezier!
Groetjes, Adriënne