Grote koeken

Mergpijpjes

Snel naar recept
Eén van de grote(re) koeken waar ik intens van kan genieten is een mergpijp. Wel een grote, alsjeblieft. Die met een laagje frambozenjam er in. Oeh! Zo lekker. Maar met een koemelkallergie is dat verleden tijd. En dus is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Van het begin tot het einde zelf gemaakt, dus ook de marsepein. En ze zijn waanzinnig lekker!
De juiste verhoudingen

Voor deze mergpijpen maakte ik, op de frambozenjam na, alles zelf. Het was niet de eerste poging om ze zelf te maken, het is wel de best gelukte poging tot nu toe. Waar ik tot nu toe het meest tegenaan liep waren de verhoudingen. Dan waren ze te groot, dan weer te breed, dan weer te hoog. Inmiddels had ik dus wel geleerd dat ik de vulling kleiner moest houden, want door de crème aan de buiten kant en marsepein worden ze een stukje groter. Maar met een verhouding van 7×3 cm waren ze mooi. Een kniesoor zou ze nu nog wat te smal en te hoog vinden. Maar joh… Draait het daar uiteindelijk om? Als je deze afmetingen aanhoud krijg je een mooie mergpijp die je prima kan presenteren. Ik weet zeker dat je mensen verbaasd dat je ze zelf gemaakt heb.

De vullingen

Deze mergpijpen zijn gevuld met een meringue botercrème. Ik vind zulke crème vaak te boterig smaken. Officieel hoor je hiervoor namelijke een verhouding aan te houden van 1 deel eiwit, 2 delen suiker en 3 delen boter. Zelf pas ik dat aan naar 1 deel eiwit, 2 delen suiker en ongeveer 2,5 deel boter. Zo vinden wij de meringue veel lekkerder. Naast deze crème kan een echte lekkere mergpijp niet zonder een laagje frambozenjam. Voor deze mergpijpen gebruikte ik de Bonne Maman Frambozen fruitbeleg. Dit is bijna hetzelfde als jam alleen bevat het meer fruit en minder suiker. Daardoor mag het geen jam heten. De smaak van het fruit komt ook veel meer naar voren. Mede daardoor is het een goede keuze voor in mergpijpjes.

Koemelkvrij

Door zelf mergpijpjes te maken is het mogelijk om ze koemelkvrij te maken. Hiervoor vervang je de roomboter in de crème door FloraPlant, een plantaardige boter waarvan de smaak heel dicht bij roomboter komt. Daarnaast moet je er op letten dat je een koemelkvrij chocolade koopt.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik, bij voorkeur, onderstaande afbeelding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *