Ik heb vandaag een waanzinnig lekker recept voor jullie! Deze pavlova is gevuld met kokosroom, sorbetijs Mango-Passievrucht, bolletjes verse mango en passievruchtvlees. Een smaakcombinatie die onzettend goed bij elkaar past en een tikkeltje tropisch aan doet.
Koemelkvrij dessert
Een paar maanden geleden kwam er een collega van Jasper, met zijn vrouw bij ons eten. Het is dan altijd weer een uitdaging om een dessert te bedenken waar ik zelf ook van mee kan eten en dat iedereen lekker vind. Met dit dessert ben ik meer dan geslaagd 😉 Het blijft lastig om op Pinterest te zoeken naar lekkere koemelkvrije desserts. Gelukkig heb ik in dit jaar al veel geleerd over het vervangen van producten en het koemelkvrij bakken. Ik hoop die kennis in 2021 wat meer met jullie te delen en vooral te laten zien dat mijn recepten veelal bruikbaar zijn voor mensen met en zonder koemelkallergie.
Sorbetijs
Voor dit dessert was ik op zoek naar iets met ijs. In onze plaatselijk supermarkt verkopen ze maar een paar soorten sorbetijs. Overigens wel lekkere smaken. Het mango passievruchtenijs van het merk G’woon is één van de drie verkrijgbare soorten. Nu hou ik heel erg van deze smaakcombinatie, dus was het niet moeilijk kiezen. De link met kokosslagroom was ook snel gelegd. Dat is de enige slagroom waar ik tot nu toe echt actief mee gebakken hebt.
Zonnig kerstdessert
Met dit dessert breng je het zonnetje in huis. Geel is een kleur die we niet zo vaak gebruiken in onze warme maaltijden. Het dessert is echter een uitzondering en hierbij kunnen we meer uitpakken met deze vrolijke kleur. Ik hou daar echt van. Het brengt zoveel vrolijkheid op tafel. Het lijdt dan ook geen twijfel dat dit dessert het goed doet op de kersttafel. Ondanks dat we kerst nu kleiner vieren, is en blijft het een feest waarbij we net dat beetje extra doen.
Mango – Passievrucht Pavlova met Kokosroom
Ingrediënten
- voor de pavlova
- 105 gram eiwit
- 105 gram fijne kristalsuiker
- 105 gram poedersuiker
- 1 theelepel maïzena
- voor de kokosroom
- 400 gram coconut whipping cream van Nature’s Farm
- suiker naar smaak
- voor de verdere afwerking
- 1 pot G’woon Sorbetijs Mango Passievrucht
- 1 rijpe mango
- 2 passievuchten
- muntblaadjes voor de garnering
Instructies
- Zo ga je te werk:
- Snij als eerste het ijs Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Haal de bak ijs uit de diepvries.
- Verwarm de bak ijs kort onder heet stromend water.
- Los het ijs uit de verpakking.
- Leg het in de breedte op een snijplank.
- Snij het ijs door de helft. Dan de helften nogmaals door de helft, zodat 4 dikke plakken ontstaan.
- Snij deze plakken in vieren.
- Leg de stukken ijs op de bakplaat.
- Zet de pakplaat in de vriezer.
- Maak nu de pavlova Verwarm hiervoor de oven voor op 120 graden.
- Doe de fijne kristalsuiker in een ovenschaal.
- Zet deze ovenschaal in het midden van de oven.
- Klop het eiwit op, in een vetvrije mixerkom.
- Voeg eetlepel, na eetlepel de warme kristalsuiker toe.
- Verwarm de oventemperatuur naar 80 graden hetelucht.
- Zet de mixer uit. Voeg de poedersuiker en maïzena toe.
- Klop nog ongeveer 3 minuten tot het eiwit stijf is.
- Voel tussen je duim en wijsvinger of de suiker opgelost is. Is dit niet zo, mix dan nog even een minuutje door.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Teken hier een circel van 20 cm doorsnee op.
- Doe de meringue in een spuitzak en spuit de meringue ter grootte van de circel op de baklplaat.
- Vul de circel op met het schuim.
- Maak een rand van het overgebleven schuim.
- Maak het eiwitschuim glad door met de achterkant van een lepel van beneden naar boven te strijken.
- Bak de pavlova in ongeveer 2,5 uur gaar.
- Laat hem volledig afkoelen.
- Schil de mango en maak bolletjes van het vruchtvlees met hulp van een meloenbolletjes lepel.
- Schep het vruchtvlees alvast uit de passievruchten.
- Zet beide apart tot gebruik.
- Klop de kokosslagroom stijf met suiker naar smaak,
- Vul de pavlova met de room.’
- Bewaar de pavlova tot serveren in de koelkast.
- Net voor serveren maak je de pavlova af. Haal het ijs uit de vriezer.
- decoreer te pavlova met de ijsblokken, de mangobolletjes en het passievruchtvlees.
- Voeg als laatste nog wat muntblaadjes toe.
- Serveer de pavlova direct.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding zodat je het makkelijk terug kunt vinden.