Grote koeken

Luchtige wafels zonder gist

Snel naar recept
Even snel wat wafels bakken voor de kinderen uit school komen. Of voordat de visite komt, niet dat er nu zoveel visite komt maar toch. Juist omdat er niet zoveel visitie komt is het leuk er een feestje van te maken. En een goed feestje is niet compleet zonder iets lekkers bij de koffie. Veel recepten voor wafels worden gemaakt met gist, dan kan je het snel wel vergeten. Deze wafels zijn heerlijk luchtig zonder gist. En dat maakt dat ze makkelijk en snel te maken zijn! Serveer de wafels met wat poedersuiker en verse aardbeien. Dat wordt een lekker feestje!
Vier keer is scheepsrecht

Het overkomt me niet zvaak dat ik een paar keer moet proefbakken voor een recept helemaal naar mijn zin is. Dit recept heb ik maar liefst vier keer opnieuw gemaakt. Tot het precies is zoals ik wilde. Het begon met een recept voor Brusselse wafels, deze bevatten weinig suiker en worden gemaakt van een gistbeslag. Uiteindelijk veranderde ik hem in een versie zonder gist, met meer suiker en met bakpoeder en baking soda als rijsmiddelen. Op deze manier vinden wij ze het lekkerst. En vergeet niet: Eet ze warm! Bewaar een wafel nooit tot de volgende dag. Daar krijg je spijt van 😉

Een bijzondere ontdekking

Ik ben gewend om het wafelijzer altijd in te vetten. Jij ook? Het gekke was dat ik een ontdekking deed waardoor ik daar nu van terug gekomen ben. Normaal gesproken vette ik het ijzer in, bakte 2x wafels in het ijzer en vette het ijzer dan opnieuw in. Dat moet je dus niet doen! Tot mijn grote verbazing waren de wafels van de tweede ronde bakken telkens mooier gerezen. Ik nam de proef op de som en vette het ijzer alleen bij het eerste baksel in. Het resultaat? Mooie luchtige wafels. Het kostte een klein beetje meer moeite om ze uit het ijzer te halen, maar dat was zo minimaal dat ik het eigenlijk niet zou moeten benoemen 😉 Of deze truc voor elk wafelijzer geldt weet ik niet zeker maar het is absoluut het proberen waard!

Koemelkvrij

Het recept voor deze wafels is door mij ontwikkeld omdat we heel veel wafels in de winkel niet meer kunnen eten. Het enige dat je aan hoeft te doen voor koemelkvrije wafels is gebruik maken van FloraPlant of een andere plantaardige harde boter.

Wil je dit recept bewaren voor een andere keer? Pin onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden zodat je het altijd binnen handbereikt hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *