Even snel wat wafels bakken voor de kinderen uit school komen. Of voordat de visite komt, niet dat er nu zoveel visite komt maar toch. Juist omdat er niet zoveel visitie komt is het leuk er een feestje van te maken. En een goed feestje is niet compleet zonder iets lekkers bij de koffie. Veel recepten voor wafels worden gemaakt met gist, dan kan je het snel wel vergeten. Deze wafels zijn heerlijk luchtig zonder gist. En dat maakt dat ze makkelijk en snel te maken zijn! Serveer de wafels met wat poedersuiker en verse aardbeien. Dat wordt een lekker feestje!
Vier keer is scheepsrecht
Het overkomt me niet zvaak dat ik een paar keer moet proefbakken voor een recept helemaal naar mijn zin is. Dit recept heb ik maar liefst vier keer opnieuw gemaakt. Tot het precies is zoals ik wilde. Het begon met een recept voor Brusselse wafels, deze bevatten weinig suiker en worden gemaakt van een gistbeslag. Uiteindelijk veranderde ik hem in een versie zonder gist, met meer suiker en met bakpoeder en baking soda als rijsmiddelen. Op deze manier vinden wij ze het lekkerst. En vergeet niet: Eet ze warm! Bewaar een wafel nooit tot de volgende dag. Daar krijg je spijt van 😉
Een bijzondere ontdekking
Ik ben gewend om het wafelijzer altijd in te vetten. Jij ook? Het gekke was dat ik een ontdekking deed waardoor ik daar nu van terug gekomen ben. Normaal gesproken vette ik het ijzer in, bakte 2x wafels in het ijzer en vette het ijzer dan opnieuw in. Dat moet je dus niet doen! Tot mijn grote verbazing waren de wafels van de tweede ronde bakken telkens mooier gerezen. Ik nam de proef op de som en vette het ijzer alleen bij het eerste baksel in. Het resultaat? Mooie luchtige wafels. Het kostte een klein beetje meer moeite om ze uit het ijzer te halen, maar dat was zo minimaal dat ik het eigenlijk niet zou moeten benoemen 😉 Of deze truc voor elk wafelijzer geldt weet ik niet zeker maar het is absoluut het proberen waard!
Koemelkvrij
Het recept voor deze wafels is door mij ontwikkeld omdat we heel veel wafels in de winkel niet meer kunnen eten. Het enige dat je aan hoeft te doen voor koemelkvrije wafels is gebruik maken van FloraPlant of een andere plantaardige harde boter.
Luchtige wafels zonder gist
Ingrediënten
- 100 gram suiker
- 2 M Eieren
- 1 M eiwit
- 2 zakjes vanillesuiker
- 3 gram citroenrasp
- snuf kaneel
- snuf zout
- 100 gram boter smelten.
- 240 gram zelfijrzend bakmeel
- 1 mespunt baking soda
- 400 gram water
- Boter er door mengen, eigeel en dan het eiwit.
- Wafelijzer verhitten, dan 10 wafels bakken.
Instructies
- Smelt de boter op laag vuur.
- Meng de bloem met de baking soda.
- Klop de eigelen met de overige suiker, de vanillesuiker, citroenrasp, het zout en de kaneel op.
- Klop het eiwit op met de helft van de suiker.
- Meng 200 gram water door de bloem tot een dikke pasta zonder klonten.
- Voeg de overige 200 gram toe en roer tot het een klontvrij is.
- Voeg de boter toe en meng dit er ook door.
- Voeg het eigeel toe en roer ook dit er door.
- Voeg het eiwit toe en spatel dit er voorzichtig door heen.
- Verhit het wafelijzer en bak de wafels in ongeveer 3 minuten goudbruin en gaar.