Oh… ik heb toch zoiets lekkers voor jullie! Afgelopen weekend maakte ik een (koemelkvrije) Sinaasappel – Vanille panna cotta met licor 43 en die smaakte naar meer. Zo veel meer dat ik de overgebleven glaasjes fotograafeerde om het recept met jullie te kunnen delen. Het smaakt naar een betere versie van een sinaassplit, is dat voldoende voor jou om nu naar de keuken te rennen en aan de slag te gaan?
De drempel van een sinaasappel
Sinaasappel is één van de vruchten die ik graag lust en toch niet zo vaak eet. Onbewust is er een drempeltje waardoor de sinaasappels vaak op de fruitschaal blijven liggen. Hoe dat komt? Het schillen kan een dingetje zijn maar ik denk dat de smaak van veel sinaasappels ook mee speelt. Die valt me namelijk heel vaak tegen, te zuur of te droog om maar even wat te noemen. Het liefst eet ik sinaasappels net voor de kerst, dan vind ik ze het lekkerst. Maar deze keer had ik een net perssinaasappels die (ook als partjes) erg lekker smaakten. Ondanks dat lagen en nog vier sinaasappels die nodig op moesten. Wat is dat toch met mij en die sinaasappel? Vertel me alsjeblieft dat ik niet de enige ben die dit heb.
Panna Cotta, een ideaal dessert voor elke gelegenheid
Heb jij weleens panna cotta op? Ik niet en dat komt vooral omdat alle andere versies die ik afgelopen jaar gemaakt hebt koemelk bevatten. Deze panna cotta was dan ook vooral bedoeld om te testen of het lukte een koemelkvrije versie van panna cotta te maken. Weet je dat panna cotta het meest makkelijke dessert ever is? Je moet het een paar uur van te voren klaarmaken, waardoor je geen gestress op het laatste moment heb. Daarnaast is panna cotta het Italiaanse woord voor gekookte room. En dat is nu net wat je doet, niet meer en niet minder. Even aan de kook brengen, gelatine erdoor, op laten stijven en dan een laagje gelei of coulis er op.
Licor 43, voor net dat beetje extra
Als je alleen sinaasappelsap gebruikt voor de gelei, is het restultaat maar vlak. Daarom is het belangrijk om ook wat sinaasappelrasp of sinaasappelextract toe te voegen. Er is echter één ingrediënt die de échte finishing touch geeft. En dat is Licor 43 Original. Deze licor is de perfecte toevoeging in je panna cotta. Wist je trouwens dat de 43 niet zomaar een gekozen cijfer is? Deze licor bevat namelijk maar liefst 43 verschillende ingrediënten.
Koemelkvrij
Het is je vast al opgevallen: Ik heb deze panna cotta koemelkvrij gemaakt. Hiervoor heb ik Alpro Cuisine ‘om op te kloppen’ gebruikt. Deze plantaardige room is gemaakt op basis van Soya. Tot nu toe is dit voor mij de beste en makkelijkst verkrijgbare slagroom vervanger die ik ontdekt heb. Heb jij geen koemelkallergie? Dan kan je ongeklopte slagroom gebruiken. Voor de werkwijze en de overige ingrediënten maakt het niet uit welke room je gebruikt, de verhoudingen blijven hetzelfde.
Wil je dit recept opslaan en op een later tijdstip maken? Gebruik onderstaande afbeelding op te pinnen op één van je Pinterest borden.
Sinaasappel-Vanille Panna Cotta met licor 43
Ingrediënten
- 4 perssinaasappels
- 5 blaadjes gelatine
- 10 gram + 10 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 250 ml slagroom of alpro cuisine om op te kloppen
- sinaasappelrasp of extract naar smaak
- 2 doppen licor 43
Instructies
- Week de gelatine ruim van te voren in koud water.
- Pers de sinaasappels en weeg het sap af. Je hebt twee keer 150-175 gram sap nodig.
- Doe één deel van de sap en de room met 10 gram suiker en de vanille suiker in een pan. Voeg naar smaak sinsaasappelrasp of extact toe.
- Breng het aan de kook en laat een minuutje zachtjes doorkoken.
- Draai de hittebron uit en laat de panna cotta een paar minuten afkoelen.
- Voeg 3 geweekte gelatine blaadjes toe en roer dit er goed door.
- Verdeel de panna cotta over 6 glaasjes.
- Laat het afkoelen tot kamertemperatuur, zet het dan in de koelkast en laat het verder opstijven.
- Als de panna cotta opgestijft is, breng je de overige sinaasappelsap met de andere 10 gram suiker aan de kook. Voeg eventueel sinaasappelrasp of extract naar smaak toe.
- Laat het sap ongeveer 3 minuten doorkoken, dan schakel je de hittebron uit.
- Voeg de overige gelatineblaadjes toe en roer ook deze goed door.
- Laat het sap nu afkoelen tot kamertemperatuur.
- Voeg de Licor 43 toe. Gebruik hierbij de dop van de fles als maatbetertje.
- Roer het goed door de sap heen.
- Verdeel de gelei over de panna cotta heen.
- Bewaar het dessert tot serveren in de koelkast.
- Garneer de panna cotta vlak voor serveren naar eigen inzicht. Ik gebruikte hiervoor viooltjes en een stukje mineola.
Hai Adriënne, wat jij verteld over sinaasappels heb ik ook…mijn lichaam wil alleen deze eten zodra er een verkoudheid dreigt…alsof het dan dringend de vit.c nodig heeft om het virus te verslaan of de weerstand wil oppeppen.
Ik luister er naar omdat ik het een mooie indicatie vind. Maar wel tot gevolg dat ik al jaren geen sinasappel eet,want zolang ben ik ook niet meer verkouden geweest ☺..mss werkt het in jou lichaam net zo.
Groetjes Tirza Katsma-Kosters
Ha Thirza,
Oeps! Jouw reactie is er tussendoor geglipt! Ik heb er helemaal niet meer op gereageerd. Wat grappig dat jij dat ook hebt en ik dus echt de enige niet ben. Ik kan het niet zo duidelijk terug lijden zoals jij, misschien als ik er beter op let.
Groetjes,
Adriënne