Taarten

Kriek – Monchoutaart

Snel naar recept

Vandaag een taart met één van jullie meest favoriete ingrediënte namelijk Monchou. De recepten daarmee doen het altijd heel goed op de blog. En jullie zijn meestal razend enthousiast op Instagram en Facebook. De laatste recepten voor Monchoutaarten zijn meestal in combinatie met witte chocolade. En dat smaakt natuurlijk ook heel lekker in combinatie met fruit, maar welke? Mijn keuze was deze keer snel gemaak: Het werd kersen en limoen, in combinatie met Fruitage bij Rodenbach. Zo ontstond er een heerlijke Kriek – Monchoutaart.

Bier in een taart?

En daarmee is dat laatste wel het meest bijzondere ingrediënten. We maken tenslotte niet wekelijks een taart met daarin een flesje bier verwerkt. De Fruitage bij Rodenbach is een zogenaamd fruitbiertje. Ik kreeg dit biertje opgestuurd in de Foodybox van Pr-bureau ‘Kroon op het Werk’. Een biersoort waar tijdens de gisting en/of rijping op de één of andere manier fruit aan toegevoegd is. Verder werkt het ongeveer zoals likeur maken: De smaak van het fruit vermengd zich met de alcohol. Door de gisting wordt de smaak versterkt en tadam, daar ontstaat Fruitbier. In een paar woorden samengevat uiteraard, tijdens het brouwen komt er vast iets meer aan te pas. Deze Fruitage heeft een laag alcohol percentage van net geen 4%, de smaak is wat zoetig, fris en fruitig. Voor wie bekend is met Untappd: Het biertje zelf scoort daar een score van 3.25 sterren van de 5. En met dit soort bier kan je dus echt verrukkelijke taarten maken. Waaronder deze Kriek – Monchoutaart.

Liefde voor Monchoutaarten

Het zal jullie niet ontgaan: Niet alleen jullie zijn gek op Monchou taarten ook in Huize Bakkriebels lusten ze er pap van. Vanwege de koemelk niet voor iedereen, maar Jasper en Rosalie lusten het allebei graag. En dat zien jullie terug op de blog, dit recept is namelijk al het 14e recept met Monchou. Ben je benieuwd welke taarten ik al eerder maakte? Klik dan eens hier om ze allemaal op een rijtje te zien. Je vind er sowieso een klassieke monchoutaart met kersen en bastogne. En een aantal recepten waarin die smaakcombinatie in een andere baksel, zoals een cakerol verwerkt is. En dan zijn er ook nog taarten met verrassende twist, zoals een snickers Monchoutaart en een Monchoutaart met Amarula. Genoeg keuze voor iedereen, al verwacht ik niet dat dit het laatste recept met Monchou is.

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Gebruik onderstaande foto om het recept makkelijk en snel terug te vinden.

Witte chocolade, een toppertje

Witte chocolade gebruiken in een Monchoutaart heeft zo zijn voordelen. Wanneer je een Monchoutaart maakt kan deze namelijk nog weleens een beetje slap blijven / zijn na het opstijven. De witte chocolade wordt door de kou van de koelkast weer stijver en zorgt daarmee voor de stevigheid in de taart. Hierdoor hoef je geen extra klop-fix of gelatine aan de taart toe te voegen. Een ander belangrijk ingrediënt van witte chocolade is suiker. Hierdoor hoef je ook geen extra suiker toe te voegen aan het Monchou mengsel. En daarmee komen de ingrediënten die je voor de Monchoulaag nodig hebt op 3: Slagroom, Monchou en witte chocolade.

Koemelkvrij

Wanneer je deze taart koemelkvrij wil maken is het geen Monchoutaart meer omdat Monchou geen plantaardige alternatief op de markt heeft. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om deze taart koemelkvrij te maken, alleen wijzigt er dan zoveel aan het recept dat ik de voorkeur geef om speciaal daarvoor een heel nieuw recept te schijven. Ben jij benieuwd naar een koemelkvrije ‘monchou’taart? Dan hoor ik het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *