Mijn eerste project van 2021 was het maken van croissants. Oei! Wat missen Steven en ik een lekkere croissant sinds we koemelkvrij eten. Het resultaat was nog niet zo mooi als die van de bakker. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen dus. Het resultaat voor nu is in ieder geval dat ik nu ook gewoon bladerdeeg aan het maken ben. En met de eerste badge bladerdeeg heb ik zelf krakelingen gemaakt. Een makkelijk koekje waar je maar 2 ingrediënten voor nodig hebt.
Met maar 2 ingrediënten
Ja, het is echt waar! Als je het bladerdeeg niet zelf maakt, heb je naast bladerdeeg alleen fijne kritstal suiker nodig. En een mini beetje water, zodat de suiker goed hecht aan het bladerdeeg. Met deze twee, drie als je het water mee telt, heb je alle ingrediënten voor dit recept in huis. Grote kans dat jij dit altijd in huis heb en direct aan de slag kan met het recept.
Zelf bladerdeeg maken
Het zelf maken van bladerdeeg is vrij eenvoudig. Je hebt vooral geduld nodig. Na het maken van het basisdeeg, is het tijd voor het toeren. Tussen het toeren door moet het deeg telkens rusten. Het maken van het deeg, het uitrollen van de boter en het toeren van het deeg kost je de minste tijd. Omdat het een recept is dat tussen door telkens moet rusten heb je tussendoor heel veel tijd voor andere dingen. Of draai het om… Tussen alle dingen door heb je tijd om af en toe het deeg te toeren. Ik hou wel van zulke recepten!
Koemelkevrije krakelingen
De krakelingen die je in de winkel koopt zijn altijd gemaakt van bladerdeeg waarbij roomboter gebruikt is. Om toch te kunnen genieten van deze heerlijke krakende krakelingen moet je dus zelf de keuken in. Je gebruikt, bij een koemelkallergie, het verse bladerdeeg van Jan of het diepvriesbladerdeeg Original van Koopmans.
Uitsteekvorm of zelf maken?
Voor het maken van deze krakelingen kocht ik een krakeling uitsteker van Patisse. Deze uitsteker lijkt aan de kleine kant te zijn, met zijn lengte van 6 cm. Maar je zult er achter komen dat dit niet zo is. Hij is perfect! Wil je geen uitsteekvorm kopen? Dan kan je repen van 1 cm breed het bladerdeeg snijden en deze repen vormen tot krakelingen. Aan jou de keuze, het veranderd niets aan het recept.
Krakelingen
Ingrediënten
- Dit heb je nodig:
- 6 plakken bladerdeeg
- 100 gram suiker
- beetje water
- En verder:
- Krakeling uitsteekvorm of een scherp mes
- Bakplaat bekleed met bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor tot 220 graden.
- Ontdooi het bladerdeeg.
- Maak 3 plakjes bladerdeeg lichtvochtig. Zelf spray ik water met een plantenspuitje voor.
- Leg hier de andere plakken bladerdeeg op.
- Druk de plakken bladerdeeg een beetje vast aan elkaar.
- Steek krakelingen uit het bladerdeeg.
- Laat ze ongeveer 10 minuten rusten.
- Spray de voor en achterkant van één krakeling ligt in met water.
- Bestrooi een snijplank o.i.d. met wat suiker.
- Leg hem in de suiker.
- Bestrooi ook de bovenkant met suiker. Zorg dat er overal suiker op en onder de krakeling is.
- Rol de krakeling uit tot hij 8-9 cm lang is. Leg hem daarna op de bakplaat.
- Herhaal dit met alle krakelingen.
- Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast .
- Bak de koekjes in ongeveer 13 minuten goudbruin.
- Hou de koekjes vanaf 10 minuten goed in de gaten. Zodra de suiker gaat karameliseren zijn zwarte krakelingen dichtbij. En dat is echt net lekker!