Kleine koekjes·Valentijn·Voor en met kinderen

(koemelkvrije) Hartjes berliner bollen

Snel naar recept

Van tijd tot tijd heb ik het ineens: Ongelofelijke trek in een Berliner bol. Heerlijk gevuld met jam of hazelnootpasta. De laatste keer dat ik ze gemaakt heb, was het tijd voor een koemelkvrije variant, (koemelkvrije) hartjes berliner bollen om precies te zijn. Koemelkvrije berliner bollen kom je in de winkel (bijna) niet tegen. En omdat het bijna Valentijnsdag is gebruikte ik een kleine hartjes uitsteker in plaats van een ronde uitsteker. Wat een leuk (en lekker) effect geeft dat!

Niet zomaar kopen, wel zelf maken

Berliner bollen horen voor Steven en mij, tot de categorie: Jammer dat we het niet kunnen kopen wanneer we er trek in hebben, maar gelukkig kunnen we het zelf maken. Een hele volzin waarmee alles gezegd is. Naast Berliner bollen geldt dat ook voor donuts en cinnamon rolls. Voor die twee geldt echter weer de uitzondering dat deze in grotere plaatsen vaak te koop zijn bij bijv. Cinnamood (in Duitsland) of Dunkin’ Donut en dat deze grote ketens ook een Vegan assortiment hebben. De keuze is dan wel beperkter, maar hij is er! En met die twee moet ik thuis later maar eens aan de slag gaan.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande afbeelding vind je deze pagina altijd makkelijk terug.

Valentijnsdag voor de kinderen

Vandaag doen we het echter met deze gezellige hartjes berliner bollen. Ik vind Valentijnsdag een leuke dag om ieder jaar een paar recepten voor te maken. We doen hier thuis niet echt aan Valentijnsdag. Wel verras ik rond die tijd van het jaar de kinderen vaak met een gezellig momentje als ze uit school komen. Dan zorg ik dat er iets lekkers is en soms een klein cadeautje. Inmiddels beginnen ze hier zelf ook een beetje naar uit te kijken, dat is zo leuk! Voor allebei benoem ik ook een ontwikkeling van de afgelopen tijd waar ik trots op ben. In het verleden heb ik voor zo’n moment Oreo’s complimenten cupcakes gebakken. Dit jaar ga ik voor een schatje patatje thema. Daar kom ik zo snel mogelijk op terug bij jullie.

Koemelkvrij

Mijn favoriete melkvervanger bij recepten waarin gist gebruikt wordt, is water! Je hebt het altijd voor handen en het is goedkoop. Ook is het van oudsher één van de eerste en het meest gebruikte vocht in dit soort recepten. Pas later zijn wij water gaan vervangen voor melk. Melk geeft een iets ander resultaat, want melk is ook wezenlijk anders dan water: het bevat eiwitten, suikers en vetten. Water daarentegen is alleen maar nat. Het is smaak-, geur- en kleurloos. Het bevat minder ‘vaste stoffen’ dan melk, wat inhoudt dat je technisch gezien minder water nodig heb dan melk voor hetzelfde resultaat. Vervang je melk één op één met water dan zal je merken dat je gistdeeg wat slapper is. Maar daar hoef je je bij dit recept dus geen zorgen meer om te maken, dit recept deel ik alleen koemelkvrij met jullie. En dat betekend uiteraard niet dat het recept dan alleen geschikt is voor mensen met een koemelkallergie. Het is gewoon terug naar een eeuwenoude basis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *