Gebak en Tartelettes

Karamel-koffietompouces

Snel naar recept

Weet je nog dat ik vorig jaar twee recepten voor tompouces met jullie gedeeld heb? Jasper trakteerde zijn collega’s met zijn verjaardag op tompouces. Na twee recepten uitgewerkt te hebben stopte het, voor even dan hoor… Want ik ga nog een paar recepten daarvan met jullie delen. Deze karamel-koffietompouces zijn mijn persoonlijke favoriet. Karamel en koffie is zo lekker, helemaal tussen twee laagjes knapperig bladerdeeg in.

Grote hoeveelheden

Mooie en strakke tompouce maken is nog een behoorlijke uitdaging. Ik ging die uitdaging vorig jaar dus heel stevig aan en maakte 6 verschillende smaken tompouce. Dat kwam neer op ongeveer 75 tompouces. Al eerder deelde ik de recepten voor Rum-Rozijnentompoucen en Advocaattompoucen met jullie. Het maken van deze tompouces was een leuke uitdaging, vooral als het klaar is en Jasper mij verteld hoe zijn traktatie in de smaak gevallen is bij zijn collega’s. Tijdens het maken van zulke hoeveelheden, krap ik mij nog weleens achter mijn oren, haha. De keuze om tompouces te maken was een bewuste keuze, het kost namelijk niet zo heel veel voorbereidingstijd en ik kan het in twee dagen helemaal maken. Ondanks dat ik rekening houd met de hoeveelheid werk, nam ik ook altijd een week vakantie als Jasper jarig is. Dit jaar ga ik dat voor het eerst niet doen, ik ben heel benieuwd hoe mij dat gaat bevallen.

Dulce de leche

Voor deze tompouces heb ik Dulce de Leche gebruikt. Dulce de Leche is in Nederland niet kant en klaar te koop in de winkel. Wel kan je het heel makkelijk zelf maken van blikjes gecondenseerde melk. Het kost alleen wat tijd. Er zijn een aantal verschillende manieren voor, zelf kies ik altijd voor de manier waarop ik er het minste omkijken naar heb. Dit houdt in dat je dichte blikjes gecondenseerde melk in een pan met ruim kokend water legt. Op deze manier kook je in 3u tijd de lopende gecondenseerde melk in tot een dikke smaakvolle karamelpasta. Het is mij weleens overkomen dat ik, na het afkoelen, een blikje opentrok en er helaas geen Dulce de Leche was. Dat is natuurlijk ontzettend jammer en daarom zet ik nog even wat tips voor je op een rijtje.

Tips voor het koken

Verwijder altijd de etiketten van de blikjes. Doe je dit niet dan komen ze vanzelf los tijdens het koken. Ik heb weleens gehad dat ze helemaal verpulverd waren en het water troebel was. Dat is uiteraard geen probleem voor de inhoud van het blikje, maar echt prettig vond ik het niet. Kook ook altijd meerdere blikjes tegelijk. Het kost je net zoveel aan water en gas, maar je kan er later profijt van hebben. Als de blikjes op hun kant liggen, dan ‘springen’ ze minder tijdens het koken. Zorg dat je ruim voldoende water in de pan doet. Het is namelijk belangrijk dat de blikjes volledig onder water staan. En ook dat het water 3u lang echt kookt. Hier is het bij mij dus een keer misgegaan. Toen heeft het water een poos tegen de kook aangestaan en niet echt gekookt. Tijdens het koken verdampt er ook water, vul dit met heet water weer aan. Laat de blikjes altijd een nacht afkoelen voor je ze opent.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Onderstaande afbeelding helpt je om het recept makkelijk terug te vinden op je Pinterestbord.

De werking van bladerdeeg

Tijdens het bakken van de tompouces zijn er een aantal factoren die je uiteindelijke resultaat beïnvloeden. Houd daarom rekening met de volgende dingen: Een tompouce heeft een afmeting van 10x4cm. Zelf bakte ik één plak bladerdeeg voor 6 tompouces. Een tompouce heeft zowel een boven als een onderkant van bladerdeeg, wat betekend dat je een plak bladerdeeg van 20x24cm nodig hebt. Dit geldt voor een plak gebakken bladerdeeg, want bladerdeeg krimpt altijd in de oven. Daarnaast is een plak bladerdeeg na het bakken nooit helemaal recht, wat inhoud dat je ook nog rekening moet houden met het afsnijden van randjes. Daarom rol ik het bladerdeeg uit tot een plak van ongeveer 25×30 cm. Zo houd je rekening met 2 cm krimp, 2 cm om af te snijden en 1 cm extra speling.

Koemelkvrij

Deze tompouces zijn door mij niet koemelkvrij gemaakt. Met heel veel aanpassingen is het wellicht mogelijk, dat is echter te veel en daardoor ook te onoverzichtelijk om in dit recept mee te nemen. Dit komt o.a. door de Dulce de Leche, met gecondenseerde kokosmelk is het al niet mogelijk om op de hierboven beschreven manier een dikke karamelpasta te koken. Ik heb dit vorig jaar uitgeprobeerd door blikjes tot 6u lang te koken, maar het resultaat was dan nog steeds erg dun. Ook de mascarpone is één van de redenen waarom ik persoonlijk dit recept niet aan wil passen naar een koemelkvrij recept. Gelukkig staan er wel heel veel andere koemelkvrije recepten op Bakkriebels.

Een gedachte over “Karamel-koffietompouces

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *